2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A német vásárlóknak nem szimpatikus a bioműanyag csomagolás?

A németországi Halle-Wittenbergben található Martin Luther Egyetem felmérése alapján a gyümölcsök és zöldségek esetében egyértelműen a csomagolásmentes termékek a legnépszerűbbek, de a vevők előnyben részesítik a papírcsomagolást, illetve az újrahasznosított műanyagot használó megoldásokat is.

Ugyanakkor a mintegy 260 fogyasztó körében végzett nem reprezentatív felmérés szerint a hagyományos műanyag és az úgynevezett bioműanyag egyértelműen hátrányba szorul a többi csomagolással szemben – ismertette a Magyar Mezőgazdaság.

A Resources, Conservation and Recycling folyóiratban ismertetett vizsgálatban a válaszadók különböző csomagolású termékek közül választhattak, amelyeknek az ára is eltért, hasonlóan, mint az élelmiszerboltokban történő vásárlásnál. Emellett a csomagolóanyagokat fenntarthatósági szempontok alapján is rangsorolniuk kellett.

A felmérésben megkérdezett fogyasztók hajlandóak voltak több pénzt költeni a hagyományos mű­anyagot kiváltó környezetbarát és fenntartható csomagolásra.

Ugyanakkor a bioműanyagok megítélése kü­lönösen rossznak bizonyult a felmérésben. Amíg korábbi tanulmányok alapján a kedvelt csomagolási lehetőségek között szerepeltek, most sok fogyasztó nyilatkozott úgy, hogy túl keveset tud az ilyen anyagokról és azok tulajdonságairól.

A szakemberek szerint ez az eredmény azt mutatja, hogy a biomű­anyag kifejezés nagyobb valószínűséggel társul olyan termékhez, amelyről az emberek azt gondolják, hogy ugyanolyan káros a környezetre, mint a hagyományos műanyag.

A csapat szerint kutatásuk a kiskereskedelem számára is fontos információkat hordoz: eddig a legtöbb cég ugyanis feltételezte, hogy vásárlóik nem hajlandók többet fizetni a fenntarthatóbb csomagolásért. Ezzel szemben óriási az elégedetlenség a műanyag csomagolással kapcsolatban, ezért hatalmas lehetőség van a kiváltásában.

Fotó: ArtMarie/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A kupakok rögzítésével pörgetné fel az újrahasznosítást a Coca-Cola Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Térképre tették az alumíniumdoboz-gyűjtő automatákat Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Tovább a forrásra: magyarmezogazdasag.hu
Vissza
Hírfolyam