2022. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mesterséges emésztőrendszerrel dolgozza fel a szerves hulladékot egy New York-i lakópark

A Bronxban épülő lakóparkban egy biológiai gépezet (úgynevezett aerob emésztő) segítségével a helyszínen élők élelmiszer-hulladékát – szemetet habzsoló és feldolgozó mikrobák bevonásával – szerves trágyává alakítják.

A Peninsula nevű építkezési projektben az ígéretek szerint 740 megfizethető lakást építenek fel, és az első ütemben a toronyház mellett egy közel 5000 négyzetméteren elterülő ipari terület is felépül, amely több élelmiszeripari vállalatnak ad majd otthont – ismertette a Fast Company nyomán a Qubit.

Utóbbi alatt helyezik majd el az emésztőt, de a lakóépületből és a többi, később felépülő egységből is ide szállítják majd mindennap az ételmaradékot, amit a lakók speciális élelmiszerhulladék-gyűjtőkben helyezhetnek el.

A Harp Renewables nevű cég által tervezett emésztő egy nap alatt 500 kilogramm ételhulladékból körülbelül 100 kilogramm trágyát tud készíteni.

A projektben tanácsadóként részt vevő Clare Miflin, a Center for Zero Waste Design alapítója szerint ezzel a megoldással azonnal kezelésre kerül az élelmiszer-hulladék, ami nemcsak a szemétszállítással járó forgalmat csökkenti, hanem a kukaszagot is csillapítja, és a patkányokat is távol tartja az épületektől.

A trágyát egyelőre adományként adják majd tovább, elsősorban bronxi közösségi kerteknek.

Fotó: svetikd/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Magyar cég fejlesztése hozhat áttörést a bioműanyagok világában A technológiát hívják segítségül az óceánokba szivárgó szemét megállításához A magyarok többsége támogatná a műanyag palackok visszaválthatóságát Melegedő óceánokra és rekordmagas metánszintre figyelmeztet a WMO Metrózni fejedelmi élmény
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam