2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Térképre tették az alumíniumdoboz-gyűjtő automatákat

Automaták segítenek országszerte, hogy kiürült alumínium italos dobozainktól környezettudatosan válhassunk meg. A Minden Doboz Visszajár kezdeményezéssel minden visszavitt dobozért kupont kapunk.

Ma már a sör mellett üdítőitalok és kávé is kapható fémdobozban, így a gyerekek, fiatalok is egyre inkább kapcsolatba kerülhetnek vele. Az újrahasznosítható anyagok közül az aludobozok alapanyagául szolgáló alumínium az egyik legértékesebb. Ráadásul újrahasznosításával az új fém előállításához szükséges energia 95%-a megtakarítható – mutatott rá a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A Minden Doboz Visszajár kezdeményezés az alumíniumdobozok újrahasznosításáért, illetve annak népszerűsítéséért dolgozik, hogy otthonunkban minél többen gyűjtsük a dobozokat szelektív hulladékként.

Az automaták főként élelmiszer-kereskedelmi láncoknál (SPAR, Auchan, CBA, Coop és Tesco üzletek) vannak kitéve.

Országszerte közel 200 visszaváltó automata érhető el, a gyűjtés így nem csak otthon valósítható meg: az irodában, sőt, akár az óvodában, iskolában is lehet élni vele, ezáltal pedig már a kicsik is megtanulhatják, hogy az aludoboz érték, és nem eldobni való szemét.

A rendszer „pénzt a dobozért” elve azt jelenti, hogy nem csupán begyűjtik az aludobozokat, hanem „fizetnek” is érte: dobozonként pár forintos visszaváltási díjjal számolhatunk, amit az adott üzletben tudunk levásárolni.

A Minden Doboz Visszajár térképre tette, hol találjuk az automatákat.

Fotó: kaisphoto/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A kupakok rögzítésével pörgetné fel az újrahasznosítást a Coca-Cola A német vásárlóknak nem szimpatikus a bioműanyag csomagolás? Kevesebb műanyaggal működik a Spar logisztikai központja Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam