2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint 11 tonna szemetet szedtek ki a Tahoe-tóból

Sierra Nevada világhírű hegyi tavát egy év alatt, búvárok részvételével tisztították meg a temérdek szeméttől.

A tavaly május óta Észak-Amerika legnagyobb alpesi tava 115 kilométeres partvonalán a búvárok és az önkéntesek felszínre hoztak 11 339 kilogramm szemetet, majd gondosan átválogatták és feljegyezték az egyes darabok megtalálási helyét és típusát.

A héten véget ért több tucat merüléssel a Kalifornia és Nevada államok határán fekvő hegyi tó szemetéről és egyéb szennyező anyagi forrásairól és az általuk okozott károkról akartak többet megtudni. A tótisztítás szervezői szerint

a felszínre hozott szemét leginkább palackokból, autógumikból, horgászfelszerelésből és napszemüvegekből állt.

Azonban a projektet indító nonprofit csoport, a Clean Up the Lake alapítója, Colin West szerint meglepetések is akadtak: a szemétbúvárok úgy vélik, hajóroncsdeszkákat láttak a Dead Man's Point közelében, ahol a törzsi legendák szerint él a Loch Ness-ihez hasonló szörny – amelyet később Tahoe Tessie-nek neveztek el – a Cave Rock alatt.

Ráakadtak pár Szemetelni tilos-táblára is, motorblokkokra, lámpaoszlopokra, egy gyémántgyűrűre, és vicces műanyag baglyokra, melyeket a hajókra helyeznek, hogy elriasszák a madarakat – mondta West.

A tudósok még kutatják, milyen mértékű károkat okoz a műanyagokból származó mikroszemcse-szennyezés. Zoe Harrold biokémikus, a renói Desert Research Institute (sivatagkutató intézet) vezető tudósa 2019-ben dokumentálta az első mikroműanyagokat a Tahoe-ban. Mint fogalmazott, „a vízbe került szemét, különösen a műanyag és a gumi, ha ott marad, folyamatosan, lassan bocsátja ki a mikroszemcséket a tó azúrkék vizébe”.

A Sierra Nevada tetején található tó annyi vizet tárol, amennyivel Kalifornia teljes területét 36 centiméternyi vízzel lehetne borítani Fotó: Davis Ladd/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam