2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

PET-palackok segítségével gurított egy nagyot a Continental

A gumiabroncsgyártó piacra dobta első, újrahasznosított PET-palackokból kinyert poliészterrel készülő gumiabroncsait.

Az új ContiRe.Tex-technológiával készült abroncsok már elérhetők az első méretekben – a magasabb fenntarthatóság érdekében, házon belül kifejlesztett technológiát mindössze pár hónap alatt sikerült gyártásba vinni – számolt be róla az Menedzsment Fórum.

A Continental az első gumiabroncsgyártó, amely nagyüzemben kezdi meg az újrahasznosított poliészterfonal gyártását, amelyet PET-palackokból állítanak elő egy új eljárással.

A fejlesztésnek köszönhetően több típus esetében a gumiabroncsok vázában teljes mértékben ki tudják váltani a hagyományos poliésztert.

A Continental 2021 szeptemberében mutatta be saját fejlesztésű ContiRe.Tex-technológiáját, mely során poliészterfonalat alkalmaznak. Ezt használt PET-palackokból nyerik ki bármiféle közbenső kémiai lépés nélkül, ennek köszönhetően a technológia sokkal hatékonyabb, mint az egyéb módszerek, melyek során a PET-palackokat nagy teljesítményű poliészterfonalakká dolgozzák fel.

A PET-ből készült poliészterfonalat régóta használják személy- és kisteherautó-abroncsok összetevőjeként. A textilszálak elnyelik a gumiabroncs belső nyomásából származó erőket, és még nagy terhelés és hőmérséklet mellett is méretstabilak maradnak.

Fotó: dusanpetkovic/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam