2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Viták kereszttüzében a lebomló zacskók

Nemcsak a vásárlókat, hanem a környezetvédelmi és a csomagolási szakembereket is megosztják az ingyenes bolti polietilén zacskókat felváltó, pénzért árult és lebomló alternatívák. 

Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára attól tart, hogy a zacskók helyett bevezetni kívánt alternatív tárolóeszközök – mint amilyen például az újfajta környezetbarát nejlonzacskó, a papírtasak, a vászonzsák, a hálós szatyor vagy a papírdoboz – kevésbé alkalmasak az élelmiszerek minőségének megőrzésére, frissen tartására.

Ezeknek ugyanis, mint az Indexnek elmondta, nincs a korábbi megoldásokéval azonos áruvédelmi értéke, így nőhet az élelmiszer-veszteség. Eközben környezetvédelmi szervezetek amiatt fogalmaztak meg aggodalmakat, hogy a lebomlónak titulált zacskók nem, vagy csak ipari körülmények között komposztálhatók. Ugyanakkor Belina Károly professzor, a Műanyagipari Tudományos Klaszter elnöke hangsúlyozta:

a megújuló forrásból előállított biopolimerek nem kőolajalapúak, és igenis lebonthatók biológiai úton, igaz, bizonyos mikroorganizmusok és megfelelő körülmények hatására.

Megoldás lehet az is, ha a boltok mindent előre csomagolnak, vagy ha az ömlesztett áruk megvásárlásához a vásárlók magukkal viszik a saját tárolóeszközeiket, csakhogy a csomagolóipar képviselői az utóbbi esetben higiénés problémáktól tartanak.

Mindazonáltal mára a műanyaggyártók is elfogadták, hogy a nem lebomló polietilén tasakok sorsa megpecsételődött, annak ellenére, hogy szerintük ezek kezelésére is léteznének megoldások: Németországban például begyűjtik és újrahasznosítják őket.

Fotó: AlenaPaulus/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam