2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Planet Z fenntarthatósági versenyen is népszerű téma volt az újrahasznosítás

Több mint száz pályamű érkezett a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által támogatott Planet Z fenntarthatósági pályázatra. A Zöld Követ Egyesület versenyén a hulladékcsökkentés és az újrahasznosítás témájában nyújtották be a legtöbb ötletet. 

A Zöld Követ Egyesület 2021 decemberében hirdette meg 18–25 éveseknek szóló Planet Z fenntarthatósági ötletpályázatát. Február 25-éig 89 egyéni és 28 csapatban benyújtott ötlet érkezett be. Az egyesület arra törekszik, hogy minél több ötletnek találjanak pártfogót, mentort, és ezenfelül egy olyan közösséget építsenek fel, ahol egymást is segítik és támogatják ötleteik megvalósításában – idézte a szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye Király Nórát, a Zöld Követ Egyesület elnökét.

Az ötletbörzére benyújtott pályázatok jelentős része a hulladékcsökkentés és újrahasznosítás kategóriában érkezett, de a természeti környezet védelme, a biodiverzitás megőrzése, a vízhasználat megreformálása, valamint a vízminőség javítása is visszatérő téma volt. A BKIK Fehérvári Dávid közönségkedvenc CsikkZero koncepcióját egymillió forint értékű szakmai konzultációs különdíjjal ismerte el.

A projekt célja, hogy egy olyan gépet fejlesszenek, amely képes a fűből, a kavicsok közül és a bokrok alól eltávolítani a cigarettacsikkeket, valamint az apró hulladékokat akkor is, ha azok már a talajba ragadtak.

  • Az első helyezett Butter Kitti Rovardóm-projektje egy köztérre kihelyezhető installáció, ami egyszerre nyújt lakhelyet, ivóvizet és porozható virágokat a beporzó rovarok számára.
  • Második helyezett Kertész-Kollár Márta Oktatótanya-projektje, egy mintakonyhakert létrehozása, amely a vegyszermentes háztáji növénytermesztést népszerűsíti, valamint Gaján Réka, Gerencsér Evelin és Hamar József ÖkoPlusz-projektje, amely a közösségi médiában népszerűsíti a környezettudatos életmódot.
  • Harmadik helyezett lett Lengyel Nándor és Csomor Balázs Patrik decarbonise!-koncepciója, valamint Gál-Bárdos Dorottya Fesztiválkomposzt-ötlete, továbbá Ádám Anna, Dengi Marcell és Czigány Balázs Menimo-ötlete – áll a közleményben.

A Planet Z kezdeményezésről bővebb információ a www.planetz.hu weboldalon található meg.

Fotó: RomoloTavani/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam