2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újrapoharakkal csökkenti a hulladék mennyiségét a Veszprémi Állatkert

Kivezetik az egyszer használatos műanyag poharakat a Veszprémi Állatkertben. A helyettük bevezetésre kerülő repoharakat az állatkert ikonikus állatainak portréi díszítik, illetve magyar és angol felirattal is ellátott QR-kódos térkép kerül rájuk. A poharak visszaválthatók, vagy akár emlékként haza is vihetők.

Mint az intézmény igazgatója sajtótájékoztatóján emlékeztetett, az állatkert három éve kitiltotta a PET-palackokat, és megszüntette a műanyag szívószálak használatát. Emellett az új létesítményeik már egyértelműen a környezettudatosság jegyében épültek – idézi Török Lászlót a Veol.

Például napelemeket telepítettek az új épületek tetejére, nagy mennyiségben, föld alatti tartályokban gyűjtik és hasznosítják az esővizet is az állatkertben. Emellett június 18-tól bevezetik a repohárrendszert.

A poharakért 400 forint betétdíjat kell fizetni, de ezek a látogatás végén a teljes összegért visszaválthatók, illetve ajándékként, emléktárgyként haza is vihetők.

Kétféle méretben, négy állatportréval készült el a poharak első szériája, amelyeken a turistaforgalom miatt angol és magyar nyelvű felirat, illetve QR-kód is található, amellyel előhívható az állatkert térképe.

Az új rendszer bevezetésével éves szinten akár 500 ezer egyszer használatos pohár menekül meg attól, hogy a szemétben végezze. A visszaváltott, elmosogatott poharakat bizonyos idő után, ha már elhasználódtak, ledarálják és újrahasznosítják majd.

Fotó: Veszprémi Állatkert/facebook.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: veol.hu
Vissza
Hírfolyam