2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan veheti fel a harcot egy város a kukában landoló élelmiszerekkel?

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint az EU-ban megtermelt élelmiszerek mintegy 20%-át pazarolják el, ami évente 186 millió tonna szén-dioxid-kibocsátáshoz vezet – írja az URBACT FOOD CORRIDORS hálózat vezető szakértője. Az élelmiszer-hulladéknak több mint 50%-a a háztartásokból származik – ezért csökkentésében a helyi önkormányzatok intézkedései is sokat segíthetnek.

Az URBACT-program szakértője, Marcelline Bonneau alapos írásában rámutat: az élelmiszer-pazarlás okai szorosan kapcsolódnak az emberek mindennapi tevékenységeihez. Befolyásolják  a vásárláshoz, a főzéshez, az étkezéshez, a hulladék szétválogatásához, de a munkához, a hobbihoz és a szabadidős tevékenységekhez vagy a városban való mozgáshoz kapcsolódó berögződéseket, szokásokat is.

A szakértő szerint a városok többféle eszközzel támogathatják lakosaikat az élelmiszer-pazarlás visszaszorításában:

  • A megfelelő intézkedésekhez mindenekelőtt elengedhetetlen a háztartásokban keletkező élelmiszer-pazarlás mérése.
  • Mivel az élelmiszer-pazarlás problémája egy város életének számos területéhez kapcsolódik, holisztikusan kell kezelni, vagyis külön élelmiszer-politikai keretrendszer kialakítására van szükség. Miláno például az élelmiszer-hulladék 50 százalékos csökkentése érdekében öt területre  – a lakosok tájékoztatására, a hulladék visszanyerésére és elosztására, (jótékonysági) partnerségek létrehozására, a csomagolások észszerűsítésére és a körforgásos megoldások kidolgozására – fókuszáló keretrendszert dolgozott ki.
  • Az Élj maradéktalanul! kampányhoz hasonló kezdeményezések nemcsak a problémára segítenek felhívni a figyelmet, de a mindennapi életre és tevékenységekre vonatkozóan is pontos tippeket osztanak meg.
  • Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem – azáltal, hogy megosztjuk azt, ami egyébként kidobásra kerülne –, kapcsolatteremtő eszköz is lehet más emberekkel, egyúttal a rászorulóknak is élelmiszert biztosítva. A szolidaritási hűtőszekrények egy ilyen koncepció megvalósítását jelentik.

Az Urbact oldalán számos további, az élelmiszer-pazarlás visszaszorítását célzó jó gyakorlatról olvashatunk.

Fotó: lucentius/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Apró példa a körkörös gondolkodásra a Budapesti Állatkertből Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: urbact.eu
Vissza
Hírfolyam