2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Italos kartonokból gyártanak építőanyagot Kaposváron

Gipszkartont helyettesítő lapok gyártásába kezdett Tetra Pak italos kartonok újrahasznosításával a Stavmat Építőanyag Kereskedelmi Zrt. – jelentette be Szita Károly (Fidesz–KDNP) polgármester a somogyi megyeszékhelyen szerdán.

Az építőanyagot jelenleg egy kísérleti gépsor készíti, amely mellé jövő januárig további kettőt helyeznek üzembe – mondta el Ivan Frantisek, a szlovák érdekeltségű cég vezérigazgatója. A beruházás összértéke mintegy 3,9 milliárd forint.

Számításaik szerint a gyártáshoz évi 50-70 tonna Tetra Pak csomagolóanyagra lesz szükségük, amely a térségből biztosítható.

A vezérigazgató hozzátette: a Stavmat további 7,8 milliárd forintból csarnok építését és 10 gépsor üzembe helyezését tervezi Kaposváron a közeljövőben, bízva abban, hogy a termékükre Magyarországon és külföldön is lesz kereslet.

Milan Knezo, a gyártási technológiát biztosító GreenCon ügyvezetője arról szólt, hogy a termelés beindulása is bizonyíték arra, milyen fontos a szelektív hulladékgyűjtés. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban elvárás, hogy az építőipar egyre több újrahasznosított anyagot használjon fel.

Fotó: Alexander Sayganov/SOPA Images/LightRocket/Getty Images
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam