2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kampánnyal biztat komposztálásra a Humusz

Egy háromtagú magyar család egy év alatt akár 360 kg szerves hulladékot is megtermelhet, ami jelenleg sok esetben a talaj gyarapítása helyett a kukát hizlalja. 2022 tavaszán a környezetvédelmi szervezet online kampányt indított a városi komposztálás népszerűsítéséért.

A közösségi és a házi komposztálás céljai azonosak: a keletkező növényi eredetű szerves anyagok helyi komposztálással történő kezelése és felhasználása, ezen anyagok eltérítése a lerakástól, égetéstől – ismerteti a Humusz közleménye.

Ha belevágsz a komposztálásba, azzal a háztartásod hulladékának 1/3-át eltérítheted a hulladéklerakótól: így nem a pazarlás áldozata lesz, hanem új életet nyer, és táplálékot ad a növényeknek.

Hogyan kezdj neki?

  • Ha van saját kerted, akkor mi sem egyszerűbb! Építs egy komposztálókeretet – ebben segítségedre lehetnek a Humusz útmutatói.
  • Ha nincs saját kerted, akkor nézz körbe a lakóhelyed környékén, és keress közösségi kertet vagy közösségi komposztálót. A Facebookon is kutakodhatsz: 2020 óta egyre több komposztbarát közösség alakul Budapesten. A jelszó: „komposztbarátok”. A Sharewaste térképét is érdemes felkeresni.
  • Beltéren is lehet! Ez több odafigyelést és felkészülést igényel, de az eredmény csodálatos lehet. Erre a célra a Humusz például a ComPotot javasolja, amivel teljes komposztálási ciklust lehet elérni. Egy másik beltéri eszköz a Bokashi, amellyel légmentesen előkomposztálható a szerves hulladék.

A szervezet mindenkit arra biztat, hogy a városi komposztálás népszerűsítése érdekében csatlakozzon a kampányhoz, és ossza meg tapasztalatait, ötleteit, saját gondolatait ismerőseivel. Ehhez a #komposztalj2022 hashteget használhatjuk.

A kampányhoz kvíz és nyereményjáték is kapcsolódik. További részletek a Humusz oldalán.

Fotó: svetikd/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam