2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pénzzel honorálja a csikkek összegyűjtését a katalán kormány

Négy eurót fizetnének mindenkinek, aki egydoboznyi cigarettacsikket lead egy újrahasznosító ponton.

Véget akarunk vetni a jelenlegi helyzetnek, amikor a cigarettacsikkek mintegy 70 százaléka a földön vagy a tengerben végzi – idézi Isaac Peraire-t, a katalán hulladékügynökség vezetőjét az Index.

Az EU szerint a cigarettacsikk a második leggyakoribb egyszer használatos műanyaghulladék az európai strandokon, az Ocean Conservancy környezetvédelmi szervezet szerint pedig a tengerbe dobott összes szemét közül a csikkek a leggyakoribbak.

Minden egyes cigaretta utáni 20 centes illeték fizetését vezetnék be.

A műanyag palackokra és alumíniumdobozokra 1982-ben New Yorkban vezettek be hasonló illetéket, ami kicsi, de állandó bevételt biztosított a hajléktalanok számára.

Emellett a tengerszennyezés visszaszorítása érdekében júliustól Barcelona összes városi strandján tilos lesz a dohányzás. Eközben a spanyol kormány azt javasolja, hogy a cigarettagyártók fizessék meg a csikkek feltakarítási költségeit, és oktassák a lakosságot, hogy ne dobják el a csikkeket, mert környezetkárosító cellulóz-acetátot tartalmaznak.

Fotó: JLFCapture/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam