2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az öreg mobilok tanúsítják: a körkörös gazdaság sikere a fogyasztókon is múlik

A távközlési vállalatoknak törvényi kötelezettségük a mobiltelefon-készülékek visszavétele, de ezenfelül még számos programmal ösztönzik az ügyfeleket a körforgásos gazdaság kialakítására és a benne való részvételre. Egyelőre változó sikerrel.

A telekommunikációs cégek bármelyik üzletükben átveszik a régi mobilokat és a hozzájuk tartozó akkumulátorokat, kábeleket, és gondoskodnak a megfelelő tárolásukról, illetve a biztonságos újrahasznosításukról, kezelésükről. 

Mint a Világgazdaság megkeresésére a Yettel elmondta: a visszagyűjtött eszközök sorsa a műszaki állapotuktól függ. Ha lehetséges, a szerződéses partnerük által megjavított darabokat használt készülékként továbbértékesítik külföldi piacra – ezek a fejletlenebb országokban sok esetben még évekig használhatók. A hulladékká vált, kiszerelt alkatrészeket ugyanakkor partnerszervezeteik gyűjtik be és hasznosítják.

A vállalat tapasztalatai szerint változó a leadási hajlandóság a készülékekre: tavaly egy hónapig tartó visszagyűjtő kampányt indítottak, amely során több mint 11 ezer készüléket vittek vissza az ügyfelek.

A Magyar Telekomnak az anyavállalata által koordinált, 2024-ig tartó akcióprogramban kitűzött célja, hogy növelje a használt mobiltelefonok visszavételének arányát. A Telekom üzleteiben évek óta le lehet adni a nem használt mobiltelefonokat – a leadott készülékek száma azonban csekély.

A Vodafone cégcsoport is arra ösztönzi az ügyfeleket, hogy adományozzák jótékonysági célokra, cseréljék be vagy hasznosítsák újra régi készülékeiket. Emellett a fenntartható fogyasztói döntések támogatása érdekében ágazati összefogásban elindították a telefonok környezeti lábnyomáról tájékoztató Eco Rating címkézési rendszert.

A mobiltelefonok az új készülékek gyártásához nélkülözhetetlen, csak drágán és környezetszennyező módon kitermelhető nyersanyagokat, többek közt tantált, aranyat, palládiumot, ezüstöt, kobaltot, rezet és vasat is tartalmaznak Fotó: urbancow/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Mesterséges cápa szája nyeli el a szemetet Hollandiában Apró példa a körkörös gondolkodásra a Budapesti Állatkertből A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam