2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az építőipar fellendülése nyomán nőtt újra a hulladék mennyisége Magyarországon

A Magyarországon keletkezett hulladék mennyisége 2004 és 2019 között 25,5 millió tonnáról 19 millió tonnára csökkent, majd 2017-et követően újra növekedésnek indult  – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal hatodik alkalommal kiadott Környezeti helyzetkép című kiadványából.

A mérséklődés főleg 2004 és 2010 között volt folyamatos, majd egy stagnáló időszak után 2017 óta újra növekedésnek indult, ami főként az építőipar fellendülésével hozható összefüggésbe – ismertette a Világgazdaság.

2019-ben a keletkezett hulladék 43 százaléka építési és bontási hulladék volt.

Fotó: KSH/vg.hu

A jelentés szerint napjainkban egyre hangsúlyosabbá válik a szelektív hulladékgyűjtés is.

Az elkülönített hulladékgyűjtés kiterjesztése az anyagában hasznosítás megteremtésének egyik alapfeltétele. A 2019-es adatok alapján az összes magyarországi települési hulladéknak több mint harmadát (34 százalék) gyűjtik szelektíven. 2004 óta háromszorosára nőtt az elkülönített gyűjtés részaránya.

A pusztazámori hulladéklerakó Fotó: MTI/Sóki Tamás
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: vg.hu
Vissza
Hírfolyam