2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Évtizedek óta küzdenek a szeméttel a Maldív-szigeteken

Az ország legmagasabb pontja, a Thilafushi nevű, ember alkotta sziget kizárólag hulladékból áll.

A Thilafushi létrejötte 1992-ben kezdődött el, amikor a kormány egy lagúnát átalakított szemétlerakóvá: gyakorlatilag mindent ide dobnak a konyhai hulladéktól kezdve az akkumulátoron át, ami csak feleslegessé válik.

2021-ben napi 700 tonnával nőtt a manapság 50 hektáros szemétsziget mérete.

Ez önmagában is egy ökológiai időzített bombaként hangzik a vízbe kioldódott mérgező anyagok miatt. Ha ez nem lenne elég, a szigeten gyakran csaptak fel lángok, gyakorlatilag évekig égett itt-ott a műanyag és minden egyéb, aminek a füstje potenciálisan káros lehet az emberi egészségre.

Füstölgő hulladék Thilafushi szigetén 2019 decemberében Fotó: Carl Court/Getty Images

A változás azonban megkezdődött. Tavaly szeptemberben hosszú évek után sikerült minden tüzet felszámolni, a szemét küldését pedig megpróbálják teljesen leállítani, amint lehet. Az idei évtől jelentős szigorításokat vezetnek be az egyszer használatos műanyagok importjával kapcsolatban, az évtized végére pedig teljesen eltűnhetnek ezek az anyagok a Maldív-szigetekről. Thilafushi eltüntetése azonban nem lesz egyszerű feladat.

Neked ajánljuk
Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: vezess.hu
Vissza
Hírfolyam