2022. július 2., Ottó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A műanyag gyártását is vissza kellene fogni

Legalábbis így vélekednek azok a vezető tudósok, akik a Science című szaklapban közölt nyílt levélben adtak hangot véleményüknek. Bár az ENSZ globális műanyag-megállapodása érdemi változásokat hozhat, a tudomány képviselői már most komolyabb lépéseket, a műanyagok gyártásának korlátozás sürgetik.

A világ elismert tudósai által aláírt nyílt levél felhívja a figyelmet arra, hogy ha az emberiség a tőle telhető legtöbbet megtenné a műanyagok újrahasznosítása terén, akkor is évente mintegy 17 millió tonnányi műanyag kerülne a természetbe a Földön.

Ha pedig a műanyaggyártás a jelenlegi ütemben bővül, akkor még nehezebb lesz a világ országainak megoldást találniuk erre a globális problémára.

Egy 2020-as tanulmány szerint, amennyiben a Földön minden elérhető megoldást és technológiát bevetnénk, akkor is csak 79 százalékkal lehetne csökkenteni a következő 20 évben a műanyagszennyezést. Holott a tanulmány olyan lehetőségeket is figyelembe vett, mint például egyes termékeknél a műanyagok más alapanyagokkal történő kiváltását, illetve az újrahasznosítás további bővítését.

A tudósok szerint a műanyagszennyezés növekedésért egyértelműen az exponenciálisan növekvő műanyaggyártás tehető felelőssé. Amennyiben ezzel nem kezdünk valamit globálisan, akkor a többi, a műanyagszennyezés csökkentésére irányuló lépés nem fog semmi sem érni – hívta fel a figyelmet a nyílt levélben Bethanie Carney Almroth, a göteborgi egyetem professzora.

Nagyon sok előnyét élvezzük a műanyagoknak, de a gyártásuk csökkentésével megnövelhetjük az értéküket, és előtérbe helyezhetünk más megoldásokat a műanyagszennyezés visszaszorítása érdekében – emelte ki Martin Wagner, a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetem ökotoxikológusa.

Fotó: worradirek/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam