2022. június 30., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ óceánjainak civilizációtól eldugott, legtávolabbi zugaiban is jelen van a műanyag

Erre az eredményre jutottak az Around the plastic world in 455 days (455 nap alatt a műanyag világ körül) című jelentést elkészítő ausztrál tudósok, akik 46 ezer kilométeres, 177 napos útjukon, Ausztrália nyugati partjairól indulva, Dél-Amerikát megkerülve, majd Ausztrália keleti partjaira visszatérve 177 vízmintát gyűjtöttek.

Kliti Grice, a kutatás vezetője, a perthi Curtin Egyetem geokémikusa azt mondta, a kiterjedt mintavétel különleges óceáni területek mikroműanyag-szennyezésének pontos mérését tette lehetővé.

„A világ óceánjainak olyan helyeit akartuk elérni, ahol korábban nem vettek mintát mikroműanyag után kutatva, hogy így globális képet kaphassunk a műanyagszennyezés eloszlásáról” – mondta Grice.

A mintákban járművek gumiabroncsából, pelletből, textilekből, építőanyagokból, kozmetikumokból és csomagolóanyagokból származó szemcséket találtak az óceán szinte minden területén.

A mikroműanyagok az eldobott műanyagszemétből keletkeznek lebomlással.

Az ausztrál nemzeti tudományos ügynökség (CSIRO) óceánokkal és a légkörrel foglalkozó osztályának egy kutatása úgy becsülte, 22,8 millió tonna mikroműanyag szennyezi a világ óceánjait, ennek többsége az óceánok fenekén hever.

A mikroműanyagok veszélyt jelent a tengeri ökoszisztémára: számos élőlény véli tápláléknak és fogyasztja el a lebegő szemcséket Fotó: Svetlozar Hristov/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam