2022. június 29., Péter, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A benépesült élettel a Csendes-óceán északi szemétszigete

Fiona Chong, a Hulli Egyetem munkatársa és kollégái új tanulmányukban az észak-csendes-óceáni szemétszigetet elemezve arra jutottak, hogy az emberi hulladék mellett a régió nagyon sok lebegő, úgynevezett neuszton organizmust is tartalmaz. A jelenség hátterében nem a szemét vonzó hatása, hanem az áramlatok ereje áll.

Korábbi vizsgálatok már felfedték, hogy a Sargasso-tengeren található, az észak-atlanti szemétszigetet is magában foglaló szubtrópusi körkörös áramlat tele van ilyen élőlényekkel. A körkörös áramlatoknál a külső részeken lévő anyag egyre beljebb kerül, emiatt az ilyen régiókban a neusztonok és a hulladékok könnyebben halmozódnak fel – számolt be róla a Phys.org alapján a 24.hu

Egy 80 napon át tartó expedícióval a kutatók azt akarták felmérni, hogy milyen típusú organizmusok élnek a sziget legsűrűbb részein. A kutatók most az észak-csendes-óceáni áramlatra, illetve az abban kialakult szemétszigetre fókuszáltak.

A szakértők a létformák mellett a hulladékokat is felmérték, az eredmények alapján a neuszton organizmusok a szemétsziget közepénél koncentrálódtak, az arányaik pedig nagyon hasonlóak.

 A csapat egy háló segítségével vett mintákat, emellett egy áramlásmérőt is használtak.

Fotó: luoman/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát A zavarba ejtő 4000 éves szikla Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam