2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Eddig sem végezték a földben a turbinák, ezután még kevésbé fogják

Európában, a kiöregedő 20-25 évnél idősebb szárazföldi szélfarmokról 3-5 éven belül több mint 14 ezer öreg turbinalapátot szerelnek le. Szerencsére a szélenergia-ipar újrahasznosítási rátája már jelenleg is megközelíti a 90 százalékot, és a szereplők évek óta dolgoznak a további technológiai megoldásokon.

Mint a Napi.hu cikke rámutatott, az „elássák a szélturbinalapátokat” típusú hírek időről időre bejárják a világot, és bár az eredetileg egy félrevezető Bloomberg-riporton alapuló információt már többször cáfolták, a cáfolatok nem mentek át a köztudatba.

Valójában az üvegszálas, különböző műgyantás anyagokból épített lapátok kifejezetten jó segédanyagnak bizonyulnak a cementgyártásban, a műanyagiparban, de a vegyipari bontással különböző alapanyagok is visszanyerhetők belőlük, sőt: a köztéri hasznosításukra is születtek már ígéretes megoldások.

Ráadásul a dán Vestas 2020 januárjában bejelentette, hogy már dolgoznak a hulladék nélküli turbinák kifejlesztésén, melyre az évtized végére teljes egészében átállítják a termelésüket is.

További ígéretes hír a megújuló energiaforrás hulladéklábnyomát illetően, hogy márciusban Franciaországban kiadták az első olyan tanúsítványt, amely 100 százalékban újrahasznosított lapátok gyártását teszi lehetővé.

A Siemens Gamesa be is jelentette, hogy elkezdi gyártani és telepíteni az első újrahasznosítható lapátokat. Az Egyesült Királyságban termelő hulli gyárában készülő RecycleBlade-eket idén nyáron kezdik felszerelni: az Északi-tengeren, az RWE Kaskasi szélerőműparkjába telepítik azokat.

Fotó: CharlieChesvick/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: napi.hu
Vissza
Hírfolyam