2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A szemétdíjak differenciálásával és a betétdíjjal kezelné a hazai hulladékhelyzetet az MNB

A Magyar Nemzeti Bank 2022. május 19-én Fenntartható egyensúly és felzárkózás címen mutatott be 144 pontos programjavaslatot a magyar gazdaság helyzetének javítására.

A javaslatcsomag a hulladékgazdálkodásra vonatkozóan is konkrét javaslatokkal él. A Zöld átállás és energiamix javítása pontban a körforgásos gazdasághoz vezető út lépéseiként szerepel a hulladéktermelés visszafogása és az újrahasznosítás növelése. 

Az MNB szükségesnek látja a hulladékszállítási díj differenciálását az egy főre jutó hulladék és a hulladékszállítás heti alkalmainak száma alapján. Javasolják, hogy a magyar átlag (364 kilogramm/fő) feletti lakossági hulladékmennyiség elszállítása kerüljön a jelenlegi díj 1,5-szeresébe, illetve a hetente második hulladékszállítási alkalom után az ürítési díj emelkedjen 20 százalékkal.

 Emellett javasolják a betéti díjas rendszer mihamarabbi bevezetését finn vagy német mintára,  valamint megfontolandónak tartják a 2023. júliusi bevezetési dátum előrehozását.

Amellett szükségesnek tartanák egy állami program indítását a működésképtelen elektronikai eszközök begyűjtésére.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: dontwasteit.hu
Vissza
Hírfolyam