2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

2050-re megvalósulhat a karbonmentes műanyaggyártás?

A BloombergNEF szakértőinek legújabb jelentése szerint lehetséges a nettó nulla kibocsátású műanyaggyártás 2050-re, de ehhez 759 milliárd dollárt kell újításokba fektetniük a cégeknek.

A BloombergNEF új jelentése szerint a műanyaggyártás klímabaráttá tételéhez az úgynevezett „krakkoló” üzemek – olyan üzemek, amelyek a földgázt műanyagok előállításához szükséges kis molekulákra bontják – villamosítására, valamint szén-dioxid-leválasztó és -tároló létesítmények kiépítésére is szükség lenne – ismertette az Nrgreport.

„A nagyszabású beruházási kiadásokat az évtized vége előtt el kell kezdeni, ha a petrolkémiai ipar tényleg el akarja érni a nettó nulla kibocsátást” – mondta Ilhan Savut, a BNEF fenntartható anyagokkal foglalkozó csapatának elemzője és a jelentés vezető szerzője.

A jelentés javasolja a kutatás-fejlesztésre fordítandó beruházások növelését, valamint az alapanyag-váltást célzó beruházások fokozását, beleértve a bioüzemanyagok szélesebb körű használatát.

A jelentés felvázolja a nulla kibocsátáshoz vezető utat, még akkor is, ha a teljes műanyagtermelés várhatóan egyenletes, évi 3%-os ütemben fog növekedni. Az olajipar úgy véli, hogy a fosszilis tüzelőanyagok hagyományos felhasználásának csökkenésével a műanyaggyártás hozhat majd számára új lehetőséget.

A jelentés ugyanakkor hangsúlyozza, hogy csak a műanyagok előállítása során keletkező közvetlen kibocsátásokat, illetve az ahhoz szükséges energiaforrásokat vették figyelembe – a műanyag tüzelőanyagként való elégetéséből származókat nem. Pedig egyre jellemzőbb gyakorlatról van szó, ami a számítás módjától függően akár meg is kétszerezheti az iparág kibocsátását.

Fotó: Irina Vodneva/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Már 660 kg szeméttől mentette meg a földet a RAKUN Dobozközösség Már a friss hóban is találtak mikroműanyagot az Antarktiszon Az olcsó nyári termékekben különösen magas a mérgező vegyületek aránya A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam