2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A háború ellenére tovább küzdenek a szemét ellen Kárpátalján

Az Interreg Duna Transznacionális Program által támogatott Tid(y)Up projekt keretén belül az önkéntesek Nagydobronynál tisztították meg a Latorcát. A Tisza mellékfolyóját háromtonnányi műanyagtól szabadították meg.

„Nincsenek szabványos módszerek és adatok a műanyagszennyezésről, ami elősegítené a vízügyi hatóságok munkáját. A mi projektünk, amelyben hét ország tíz partnerszervezete vesz részt, ezt a hiányt szeretné mérsékelni – mondta el a Telexnek Szanyi Szabolcs ökológus, a Papilio – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület vezetője.

A szervezet hosszú távú célja, hogy a határon átnyúló akcióban kövessék nyomon a hulladék útját, és megszüntessük a szennyezéseket.

A környezetvédelmi egyesület a Tisza mellékfolyóin, a Latorcán és a Borzsán végzett hulladékmonitoringot egy-egy húsz kilométeres szakaszon, GPS-pontokkal jelölve meg a hulladéktorlaszokat.

„A legnagyobb problémákat a Latorcán találták, ahol egy hatalmas hulladéktorlasz ökológiai gondokhoz vezetett: a helyi horgászok beszámolói szerint több halfaj ívása is ellehetetlenült a szakaszon. Az önkéntesek a terepen száraz lábbal tudtak járni a torlaszon, olyan tömör és vastag rétegben áll össze a szemét, hogy nem süllyedtek a víz alá.

Három napon át ötven-ötven önkéntes és erőmunkagépek is takarították a folyót, és bár egyelőre csak a torlasz tetejéről tudták elhordani a műanyaghulladékot, az így is három tonnát nyomott – mondta el Szanyi Szabolcs.

A kistérségben már működik az irányított hulladékgyűjtés, de a folyó egyes szakaszain vannak még olyan települések, amelyeken nem megoldott a szemétszállítás, így az áradás gyakran magával viszi a parton illegálisan lerakott hulladékot, amelynek jó része megakad és fölhalmozódik a mederben.

A civil szervezet egy hulladékcsökkentő akciót is indít: a projekt részeként egy ukrán nyelvre is lefordított kézikönyvvel, poszterekkel, oktatási anyagokkal kampányolnak. A céljuk az, hogy minél több iskolába és gyerekhez eljussanak, amint az érvényben lévő korlátozások ezt lehetővé teszik.

Fotó: vovashevchuk/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: telex.hu
Vissza
Hírfolyam