2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több háztartásban tűnik fel ez a különleges vödör

A komposztálás nem csak a kertes otthonnal rendelkezők kiváltsága, és gilisztákkal sem feltétlenül kell szövetségre lépned, ha visszafognád a szeméttermelésedet, és hasznosítani szeretnéd a konyhádban keletkező szerves hulladékot. Erre a helyzetre kínál ugyanis praktikus megoldást a Bokashi vödör.

A konyhai komposztáló az anaerob lebontás elvén működik, azaz az erjedés levegő jelenléte nélkül zajlik. Jár hozzá egy csomag fermentált gabonakorpa, amely biztosítja a lebontó baktériumok jelenlétét.

Ezek a bacik alakítják át a vödörbe adagolt konyhai hulladékot. A vödör alján található egy csap, amelynek segítségével eltávolítható belőle a felesleges folyadék, a komposzttea.

A komposzttea nagyarányú hígításban növénytápoldatként és lefolyó szagtalanítására is használható, amivel kiválthatjuk a tápoldat vásárlását.

A vödörben lévő összepréselt hulladékokból keletkezett félkomposzt állapotú massza további komposztálódást igényel. Ha nincs olyan ismerősünk vagy rokonunk, akinek odaajándékozhatnánk a kertjébe a komposztunkat, erre tökéletes megoldás egy zárható fedelű műanyag láda.

A ládát töltsük fel 1/3 részig virágfölddel, ehhez adjunk 1/3 rész Bokashi konyhai komposztot, és keverjük össze. Ezt a keveréket végül fedjük be a harmadik 1/3 rész földdel, és légmentesen zárjuk. Két hét elteltével beleültethetjük a növényeket a virágládába, vagy kiadagolhatjuk a komposzt+föld keveréket kisebb cserepekbe az ültetéshez.

Fotó: Anchiy/E+/Getty Images
Neked ajánljuk
Nagy az alumíniumcsomagolás támogatottsága Magyarországon Miskolci vállalkozás nyerte el az Európai Hulladékcsökkentési Hét hazai díját Kizárólag USB-C-töltőket kapnak Európában az elektronikai eszközök A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Tovább a forrásra: bezs.hu
Vissza
Hírfolyam