2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már a friss hóban is találtak mikroműanyagot az Antarktiszon

A tudósok szerint ezek a szennyeződések az emberi szervezeten kívül a bolygó működésére is negatív hatással vannak.

Az új-zélandi Canterbury Egyetem kutatói 19 antarktiszi lelőhelyéről gyűjtöttek mintákat, amelyek mindegyike tartalmazott apró műanyagdarabokat – ismertette a BBC alapján az Index.

A kutatók átlagosan 29 műanyagrészecskét találtak literenként az olvadt hóban, amiből 13 különböző típusú volt.

Alex Aves kutató szerint a levegőben szálló mikroműanyagok legvalószínűbb forrása a helyi tudományos kutatóállomások, de egyes részecskék akár hatezer kilométerről is származhatnak.

Korábban is találtak már szennyeződést az antarktiszi tengeri jégben és a felszíni vizekben, de ez az első alkalom, hogy frissen esett hóban mutatták ki az anyagot. A Proceedings of the National Academy of Sciences című folyóiratban tavaly megjelent tanulmány szerint a mikroműanyagok spirálisan terjednek a világon, és gyakran a por, a szél és az óceáni áramlatok szállítják őket.

Fotó: NicoElNino/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: index.hu
Vissza
Hírfolyam