2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Javult a műanyaghelyzet Ausztráliában

A helyi intézkedések hatására hat év alatt sokat javult a tengerpartok állapota.

Ausztrália 2030-ra 80 százalékkal szeretné csökkenteni a tengerbe jutó szennyező anyag mennyiségét. Bár ettől még messze járnak, egy felmérés alapján a változás elindult: a kontinens tengerpartjainak állapotát feltérképező ausztrál kutatók a szennyezés 29 százalékos csökkenését tapasztalták – adta hírül a Scimex tudományos hírportál nyomán a National Geographic.

A kutatásban a 2013-ban végzett partfelmérések adatait, valamint 563 ugyanott, 6 évvel később elvégzett partvizsgálat eredményeit vetették össze, s 32 hulladékfeldolgozó üzemet is átvilágítottak. A kutatás célja az volt, hogy kiderítsék: mely módszereknek van a legjobb hatása. Értékelésük szerint a hulladék mennyiségét pozitívan befolyásolta:

  • a tájékoztatás, az ismeretterjesztés, a figyelemfelhívás, ahogy az önkéntes munkán alapuló hulladékgyűjtések is;
  • hogy a helyi hulladékkezelési stratégiák – az illegális szemétlerakás hatékonyabb ellenőrzése, illetve az önkormányzati parttakarítások – miatt kevesebb műanyag jutott a környezetbe;
  • a gazdaságilag is észszerű újrahasznosítás, illetve a lakossági szemét-, szelektív hulladék- és lomgyűjtés, valamint a műanyag bevásárlószatyrok betiltása.

Különösen hatásosnak bizonyult a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés, illetve a nálunk is létező Te szedd! önkéntes szemétszedési akciók ausztrál megfelelője. A kutatók szerint hatékony, ha a helyi lakosság átlátja a problémát – erre jók ezek a szemétszedési akciók.

Fotó: lindsay_imagery/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ng.24.hu
Vissza
Hírfolyam