2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rekordszámú csapattal startol a III. Tisza-tavi PET Kupa

Immáron tizedik éve szervez folyami pethajós hulladékgyűjtő versenyeket a Tiszán és mellékfolyóin a PET Kupa ötletgazdája, a Természetfilm.hu Egyesület. A június 16. és 19. között megvalósuló környezetvédelmi programon ezúttal 14 pillepalackokon lebegő hajó és kenus különítmény tisztítja a tó Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszát.

A III. Tisza-tavi PET Kupán június 16. és 19. között Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig tisztul meg a vadvilág – írta meg a Tisza-tavi PET Kupa közleménye alapján az I love Tisza-tó.

A tó szennyezettségi állapotát tavasszal alaposan felmérték a PET Kupa folyómentői.

Az önkéntesek munkájára nagy szükség lesz, hiszen a folyómentők 50 különböző szennyezettségű helyszínt, köztük jó néhány súlyosan szennyezett petbányát detektáltak, az eredmények a tisztatisztatérkép.hu oldalon követhetők nyomon.

A tavi versenyek korábban a kisebb PET Kupa rendezvények közé tartoztak, míg idén a nagy érdeklődésnek engedve 14 hajós csapat több mint 200 lelkes résztvevőjének közreműködésére számítanak a szervezők. A verseny első napján megépített, saját készítésű tutajaikkal három napon keresztül gyűjtik a hulladékot a petkalózok.

Fotó: MTI/Balázs Attila

A PET Kupa hagyományaihoz híven, a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része – kb. 60%-a – újrahasznosul.

A közszolgáltatóknak, begyűjtő- és hasznosító cégeknek, valamint az innovatív, kisipari megoldásoknak köszönhetően a PET Kupa civil szervezetként, működésének tíz éve alatt, a folyami hulladék legnagyobb újrahasznosítójává nőtte ki magát.

A hajóépítő napot követően, június 17-én pénteken fél 10-kor ünnepélyes megnyitó keretében indul el a mezőny Tiszafüreden a Morotva Kerékpáros Pihenőből, amelyet a helyi önkormányzat biztosít a szervezőknek. A rendezvényt a Felső-Tiszavidéki Búvár- és Mentő Egyesület hajóegységei biztosítják, amely a kezdetek óta ügyel a petkalózok épségére.

Forrás: PET Kupa/youtube.com
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: ilovetiszato.hu
Vissza
Hírfolyam