2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megtisztult az újpesti Szilas-patak

Az első, áprilisi akció után ezúttal a meder egy szakaszát tisztították meg Újpest Önkormányzata, az Újpesti Városgondnokság és a Fővárosi Csatornázási Művek szervezésében június 15-én: 4,8 köbméter szemetet szedtek össze egy 1270 méteres szakaszon.

A hulladékok között volt például műfogsor, melltartó, de antik gyertyatartó és temérdek csomagolóanyag is – ismertette az Újpesti Városgondnokság közleménye alapján az Alternatív Energia

A szemétszedés és medertakarítás célja nemcsak egy élhetőbb fővárosi környezet megteremtése, hanem a patakok élővilágának megóvása és megvédése is volt. 

Az akciót azért szervezte meg közösen Újpest Önkormányzata, az Újpesti Városgondnokság és a Fővárosi Csatornázási Művek, hogy felhívja a sajtó figyelmét a tarthatatlan helyzetre, és tudatosítsa  a városi emberekben: a patak nem arra való, hogy oda dobjuk a szemetet.

Figyelemre méltónak találták ugyanakkor, hogy az élet még a szeméttel teli környezetben is utat tör magának: a patakban élő kagylót is találhatunk, a vadkacsák előszeretettel elidőznek ott, a betonelemek közül pedig növények hajtanak ki.

Ezért Újpest Önkormányzata és a Fővárosi Csatornázási Művek nem csupán a medertakarításban működik együtt, de közösen létrehoztak egy úgynevezett ökológiai folyosót is. Utóbbi körülbelül 1 méter szélességben nem kaszálja le a patakparti növénysávot, így biztosítva egy keskeny ökológiai ösvényt a vízparti élőlények számára. 

Fotó: Újpesti Városgondnokság
Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam