2022. augusztus 20., István
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre

A zacskókon és a szállítóedényeken kívül a tilalom a műanyag szívószálakra, táskákra, evőeszközökre, keverőpálcákra, valamint a dobozok és palackok hatos csomagolásához használt gyűrűkre is vonatkozik.

A kanadai kormány betiltja a műanyag zacskók és polisztirol edények importját és gyártását ez év végétől, az exportjukat pedig 2025 végétől.

Kanada már korábban bejelentette a tilalmat, de a környezetvédőket megdöbbentette, hogy a kormány eredeti tervei szerint csak az országon belül tiltották volna be a termékek használatát, a külföldre szállítás folytatását pedig nem. 

A szövetségi kormány a betiltást lehetővé tévő kanadai környezetvédelmi törvény értelmében tavaly mérgezőnek minősítette a felsorolt műanyagokat.

Egy műanyaggyártó konszern azonban beperelte a kormányt a toxikus minősítés miatt, a tárgyalást várhatóan az év második felében tartják.

A Kanadai Környezetvédelem és Éghajlatváltozás elnevezésű kormányhivatal 2019-ben megállapította, hogy 3,3 millió tonna műanyag került a szemétbe, ennek mintegy a fele csomagolóanyag volt. A mennyiség kevesebb mint egytizedét hasznosították újra.

Fotó: Genevieve Isabelle/iStock/Getty Images Plus
Neked ajánljuk
Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam