2019. július 21., Dániel, Daniella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Először bírságoltak meg klímáért tüntető diákot

Első ízben szabott ki bírságot egy német önkormányzat a klímaváltozás megfékezéséért tüntető diákokra iskolakerülés miatt, miután iskola helyett péntekenként tiltakoznak – közölte a Péntekenként a Jövőért (Fridays for Future) nevű szervezet.

Klímavédelem 

Az eddigi legmelegebb június volt az idei

2019 júniusa a legmelegebb hatodik hónap volt a bolygón a feljegyzések kezdete óta az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint.

Klímavédelem 

Dél-Ázsiában már zajlik a klímaváltozás drámája

Ami a fejlett világban élők számára egy sürgető, de csak a távoli jövőt elfelhőző probléma,  Dél-Ázsiában már emberek százainak az életébe került, és az eddigieknél jóval súlyosabb menekültválsággal fenyeget.

Klímavédelem 

Július nem volt még ilyen forró a Földön

Klímakutatók szerint az idei július lehet a valaha volt legmelegebb hónap: a világ számos pontján sorra dőlnek meg a melegrekordok.

Klímavédelem 

Lesznek a nyomorultak és a nyomorultabbak

Bár a klímaváltozás globális jelenség, annak hatásai nem egyformán oszlanak el. Világszerte kihívások elé állítja az emberiséget a kiszámíthatatlan időjárás és a fertőző betegségek terjedése, de egyes országokban a következmények különösen tragikusak lehetnek.

Klímavédelem 

Fejleszti termékei energiahatékonyságát a Rockwool

Termékei energiahatékonyságának fejlesztését tervezi a Rockwool-csoport, amely tapolcai gyárában száz százalékban újrahasznosítható kőzetgyapot szigetelőanyagokat állít elő.

Klímavédelem 

Az EU az Energia Charta Egyezmény korszerűsítését sürgeti

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta az Energia Charta Egyezmény korszerűsítésére vonatkozó tárgyalási irányelveit, így az éghajlatváltozással és a tiszta energiával kapcsolatos célkitűzések még hangsúlyosabban jelenhetnek meg az uniós politikában.

Klímavédelem 

Újabb megdöbbentő rekord a sarkkörön túlról

21 fokos meleg döntötte meg az abszolút rekordot Kanada egyik legészakibb meteorológiai mérőállomásán, a sarkkörön túl található Nunavut tartományban.

Klímavédelem 

Fényűző katari nagyváros az olajon túl

Gőzerővel folynak a munkálatok a katari főváros tőszomszédságában – a Dohától mintegy 20 kilométerre északra fekvő Loszailban a jövő városát építik.

Klímavédelem 

Az erdőtüzek tovább rontják a légkör állapotát

Az északi-sarkvidéki területeken az elmúlt másfél hónapban bekövetkezett bozóttüzek szén-dioxid-kibocsátása Svédország egyévnyi emissziójának felelt meg – közölte pénteken a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Klímavédelem 

Nem csak a környezet, a kultúra is veszít a klímaváltozással

Nem csupán a helyi ökoszisztémákra, hanem Grönland történelmére is komoly fenyegetést jelent a globális felmelegedés, amely elpusztítja a sziget régészeti lelőhelyeit.

Klímavédelem 

Sok kicsi sokra megy

A klímaváltozás egyre egyértelműbbé válásával és a szükséges politikai döntések elmaradásával egyre erősödik az igény az egyéni hatáskörben megtehető klímavédelmi lépések iránt. Jó okkal: a világ klímaszennyezésének zöméért az emberiség mindössze 10 százaléka felelős, mégpedig azon tizede, amely napi legalább mintegy 23 dolláros (körülbelül 6500 forint) összegből él. (Fotó: pixnio.com)

portfolio.hu
Klímavédelem 

Klímavédelmi és energetikai kérdésekről is egyeztetett a magyar és a szlovák államfő

Áder János a találkozó után tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egyetértettek abban, hogy az emberiség a klímavédelem területén az utolsó órában van. „Legfőképp azért, hogy a következő generációknak ne okozzunk megoldhatatlan problémát” – mondta.

Klímavédelem 

Drámai felmelegedés várható a világ nagyvárosaiban 2050-re

A világ 520 legnagyobb városának 77 százaléka számolhat éghajlata drasztikus megváltozásával a zürichi Műszaki Egyetem (ETH) tudósainak frissen megjelent tanulmánya szerint.

Klímavédelem 

És ha kivennénk a levegőből a szén-dioxidot?

Miért is szenvednénk azzal, hogy a tevékenységünk folytán az atmoszférába jutó üvegházhatású gázok emisszióját csökkentsük, amikor ki is vonhatnánk a levegőből a szén-dioxidot és társait? Természetesen nem véletlen, hogy ez eddig nem valósult meg, csak az az ijesztő, hogy a viszonylag optimista klímaforgatókönyvek szinte mindegyike számol ezzel az opcióval. (Fotó: pexels.com)

index.hu
Klímavédelem 

Attenborough a klímaváltozásról: nem lehetünk eléggé radikálisak

David Attenborough kedden meghívottként részt vett a brit parlament energetikai és ipari kérdésekben illetékes bizottságának ülésén, ahol képviselők kérdéseire és felvetéseire válaszolt a klímaváltozás megfékezésével vagy annak lehetőségeivel kapcsolatban.

Klímavédelem 

Párizs klímavészhelyzetet hirdetett

A francia főváros önkormányzata a 2015-ös párizsi klímaegyezmény megvalósítására szólította fel a politikusokat kedden.

Klímavédelem 

Újabb elképesztő hőmérsékleti rekord Alaszkából

Az anchorage-i nemzetközi repülőtéren a hivatalos adatok szerint a hőmérséklet a mérések óta első ízben elérte a 90 Fahrenheitet (mintegy 32,2 Celsius-fok), írja az MTI a National Weather Service (NWS) meteorológiai intézet közlése alapján.

Klímavédelem 

Elindult a visszaszámlálás: 100 nap múlva kezdődik a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019

Elindult a visszaszámlálás az év legfontosabb hazai diplomáciai eseményéig: éppen 100 nap múlva, 2019. október 15-17. között kerül sor az idei, immáron a harmadik Budapesti Víz Világtalálkozóra.

Klímavédelem 

Tovább zöldül az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Zöld Programja keretében a mai nappal csatlakozott az Energiahatékony Jelzálog Kezdeményezés (Energy Efficient Mortgages Initiative) elnevezésű európai platform Tanácsadó Testületéhez.