2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Klímavédelem 

Lézerekkel bombázza a Földet a NASA új műholdja

Felbocsátották a NASA legújabb tudományos műholdját egy kaliforniai légibázisról. A szatellit 280 milliárd forintnak megfelelő összegből készült, és képes arra, hogy lézeres távolságméréssel háromdimenziós képet rajzoljon bolygónk felszínéről, főleg a sarki jégtakaróról, ami alapvetően befolyásolhatja a földi időjárást is.

Klímavédelem 

KLÍMAVÁLTOZÁS 2011 – Klímaszcenáriók a Kárpát-medence térségére

Azoknak az olvasóinknak ajánljuk ezt az internetről, pdf-formátumban is letölthető könyvet, akiket komolyabban érdekel vagy mélyebben foglalkoztat a klímaváltozás. A 2011-es tanulmány az ELTE és az Országos Meteorológiai Szolgálat együttműködésével készült, s egyaránt foglalkozik a múltbéli és a jövőben várható éghajlatváltozással.

Klímavédelem 

Egymilliárd dollár a tiszta energiába

A Microsoft-alapító Bill Gates vezetésével amerikai, brit, szaúdi, kínai milliárdosok fognak össze a globális felmelegedés ellen, és egymilliárd dollárt fektetnek be az úgynevezett tiszta energiába.

Klímavédelem 

Bill Gates és Ban Ki-moon közösen lép fel a klímaváltozás ellen

Ban Ki-moon korábbi ENSZ-főtitkár, Bill Gates Microsoft-társalapító és Kristalina Georgieva, a Világbank igazgatója lesz a vezetője annak a jövő hónaptól tevékenykedő globális bizottságnak, amely anyagi eszközökkel és gyakorlati megoldásokkal fogja segíteni az éghajlatváltozás hatásaival küzdő országokat világszerte – írja az MTI alapján az index.hu.

Klímavédelem 

A klímaváltozás ellen továbbra is

A héten rendezik meg a Global Climate Action Summit elnevezésű rendezvényt San Franciscóban. Ez az egyik legnagyobb nemzetközi találkozó, amely eddig a klímaváltozás ügyével foglalkozott. Az esemény célja, hogy elindítsa azokat a gyorsan meghozandó intézkedéseket, amelyek lehetővé teszik a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban vállalt globális célkitűzések teljesítését. A globális felmelegedés elleni küzdelem csak minden érdekelt fél közreműködésével sikerülhet.

Klímavédelem 

Áder: a párizsinál ambiciózusabb vállalások kellenek a klíma védelmében

Áder János államfő szerint a párizsi megállapodásnál ambiciózusabb vállalásokra van szükség a Föld klímájának védelme érdekében. A San Franciscó-i Global Climate Action Summit konferencia résztvevői éppen ennek elérése érdekében gyűltek össze.

Klímavédelem 

Sikertelen klímacsúcs Bangkokban

Klímavédők tüntetnek Bangkokban. A thai főváros adott ugyanis otthont egy hatnapos ENSZ-konferenciának, amelynek az lett volna a feladata, hogy a 2015-ös párizsi klímamegállapodás végrehajtásának ütemezéséről fogadjon el átfogó határozatot, amelyet a soron következő, decemberi katowicei klímacsúcson a résztvevők elé terjeszthetnek.

Klímavédelem 

Válasz egy globális sorskérdésre

Az elmúlt időszakban hatványozottan szembesült a világ a globális éghajlatváltozás katasztrofális hatásaival. A klímaváltozás kísérőjelenségei, ha úgy tetszik, az ipari forradalommal kezdődött robbanásszerű fejlődés ára.

Klímavédelem 

Juliette Binoche kezdeményezésére 200 művész követeli a klímaváltozás elleni azonnali politikai fellépést

Pedro Almodovar, Patti Smith és Tarr Béla is csatlakozott ahhoz a 200 művészhez, akik Juliette Binoche színésznő és Aurélien Barrau asztrofizikus kezdeményezésére nyílt levélben szólítják fel a politikusokat a klímaváltozás elleni harcra.

Klímavédelem 

Két fok a határ – Minket is utolérnek a klímaváltozás extrém hatásai

Mennyire érint minket az éghajlatváltozás, és mi a helyzet a világban? A bangkoki klímacsúcs alkalmából a klímatudós Ürge-Vorsatz Diánát kérdezték, aki nem egyszerűen magát a változást kutatja: a megoldásokat keresi.

Klímavédelem 

Több ezren tüntettek Franciaországban a klímaváltozás ellen

Több ezren tüntettek szombaton Franciaország nagyvárosaiban a klímaváltozás elleni intézkedéseket követelve. A demonstrálók kifejezték szolidaritásukat a környezetvédelmi miniszteri posztjáról nemrég lemondó Nicolas Hulot-val.

Klímavédelem 

Újabb NASA-fotón látszik a felmelegedés drámai hatása

Az északi féltekén izzasztó nyár volt az idei, de az egész bolygón rekordokat döntögettek a hőhullámok, amit a kanadai Kluane Nemzeti Parkban található Lowell-gleccser is megérzett.

Klímavédelem 

A fenntartható fejlődés két útja: globalizmus vagy lokalizmus

A globális fenntarthatóság jelenlegi liberális értelmezését egy illuzórikus optimizmus hatja át. Az elgondolás ugyanis azon a feltevésen alapszik, hogy a különböző, önmagában fenntarthatatlan politikai közösségek pont úgy fogják kiegészíteni egymást, hogy az emberiség, mint egész majdan, fenntarthatóvá válik. Erre azonban semmilyen biztosíték nincs, írja Tóth I. János filozófus, egyetemi docens, a SZTE Bölcsészettudományi Kar Filozófia Tanszékének munkatársa.

Klímavédelem 

Az ember a hátsó kertjévé tette az egész bolygót

Az emberiséget, amely erőteljesen és kedvezőtlen irányba megváltoztatta a Föld természetes élővilágát, vissza kell vezetni a katasztrófába vezető útról – vallja többek között Hetesi Zsolt fizikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, akivel a magyarkurir.hu készített interjút.

Klímavédelem 

USA: Elutasította a bíró a kormányt perelő klímaaktivista fiatalok keresetét

Nincs veszve az ügy, hiszen az Egyesült Államokban több kereset is parkol a bíróságokon: a fiatalok azt sérelmezik, hogy a kormány megsértette alkotmányos jogaikat azzal, hogy nem biztosít nekik élhető klímát. Egy ígéretesebb kereset a múltra vonatkozóan marasztalná el az amerikai kormányt.

Klímavédelem 

Mozgásba lendült az Antarktiszról tavaly leszakadt gigászi jéghegy

Tizenhárom hónapnyi veszteglés után a Larsen-C selfjégről leszakadt hatalmas jéghegy déli vége jelentősen elmozdult, a parttal eddig párhuzamos tömb most nagyjából derékszögnyit fordult el. Szakértők szerint a déli félteke közelgő nyara is segítheti az előreláthatóan északi irányú sodródást.

Klímavédelem 

Áder János: A klímaváltozás a legnagyobb veszély az emberiségre

A klímaváltozás az emberiséget fenyegető legnagyobb veszély, amelyről nem hatásvadász szónoki fordulat azt állítani: civilizációnk jövője a tét – mondta Áder János köztársasági elnök hétfőn az Európai Meteorológiai Társaság budapesti konferenciáján.

Klímavédelem 

Kalkulátorral számolhatjuk ki, mennyivel lett melegebb városunkban

Csodálatos infografikán tanulmányozhatja bárki, milyen hatással volt városa átlagos hőmérsékletére a globális felmelegedés, mióta megszületett. A kutatásból azt is megtudhatjuk, hogy a magyar fővárosban 2050 körül már legalább nyolcszor annyi kánikulai nap lesz évente, mint 80 évvel korábban.

Klímavédelem 

Szeptembertől az izzók 20 százalékát kell kivezetni

A Világítástechnikai Társaság elnöke szerint a magyar fényforráspiacon mintegy 20 százalékot képviselhet a halogéntermékek aránya, amelyeket szeptember 1-je után környezetvédelmi okokból ki kell vezetni a piacról.

Klímavédelem 

Egyre több hőségnappal kell számolnunk nyaranta

Idén nyáron egy, de szokatlanul hosszú hőségperiódus volt Magyarországon – írta legfrissebb elemzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat, kiemelve: a klimatológiai adatsorokat vizsgálva a 20. század vége óta jelentősen emelkedik a hőségnapok száma hazánkban.