2021. április 14., Tibor
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Rekordmagas értéket ért el a légkör szén-dioxid-koncentrációja

A Hawaiin lévő Mauna Loa Obszervatórium hosszú távon üzemelő állomásának legutóbbi mérései szerint a globális szén-dioxid-szint 50 százalékkal van az iparosodás előtti korhoz képest.

Klímavédelem 

Több ezren vettek részt Szerbiában egy környezetvédelmi tüntetésen

A Belgrádban „ökológiai lázadás” jelszóval megtartott környezetvédelmi tüntetésen részt vevők a levegőszennyezés, egy bányaberuházás és a szerb folyókra tervezett erőművek ellen emelték fel a szavukat.

Klímavédelem 

Rekordmagas volt a permafroszt hőmérséklete tavaly a svájci Alpokban

Az elmúlt 20 évben 2019 szeptembere és 2020 október között volt a legmagasabb a permafroszt hőmérséklete a svájci Alpokban – közölte csütörtökön a svájci permafroszt-megfigyelő hálózat (PERMOS).

Klímavédelem 

A klímaváltozás társadalmi, gazdasági és mérnöki kihívások sora elé állítja a magyar kutatókat

A válaszok keresése pedig egyre sürgetőbb feladat, hiszen a klímaváltozás hatásai a Kárpát-medencében korábban és súlyosabb formában jelentkeznek, mint Európa számos más régiójában – figyelmeztetett Áder János köztársasági elnök az Első Országos Interdiszciplináris Éghajlatváltozási Tudományos Konferencián, amelyet a koronavírus-járvány miatt online térben rendeztek meg.

Klímavédelem 

A befektetők közel fele már környezeti szempontokat is figyelembe vesz

Az EY könyvvizsgáló friss kutatásában a beruházásokat kezelő cégek alig harmada állította, hogy kizárólag a profitszerzés érdekli.

Klímavédelem 

A közgazdászok szerint azonnali és drasztikus lépésekre lenne szükség

A világ klímaközgazdászai közül egyre többen vannak azon a véleményen, hogy azonnali és drasztikus intézkedések kellenek a klímaváltozás ellen, és túlnyomó többségük szerint a klímaváltozás csak növelni fogja a gazdag és a szegény országok közötti jövedelmi különbségeket. Ez abból a kedden ismertetett felmérésből derül ki, amelyet a New York-i Egyetem egyik intézete készített.

Klímavédelem 

Katolikus szentek történetei fedték fel, hogyan hatott a klímaváltozás a 6. századi Itáliára

„A heves esőzésekről és áradásokról szóló beszámolók hirtelen megjelenéséből a kutatók arra következtetnek, hogy a korszakban éghajlatváltozás következett be, és a vele járó hidroklimatikus események olyan szinten érintették a társadalmat, hogy az a kultúrában (így a szentekről szóló történetekben) is megjelent.” (Kép: Wikimedia Commons)

qubit.hu
Klímavédelem 

Környezetvédelmi előrejelzést készített a Zöldunió

Amikor először kerültek be a média fősodrába az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) 2018-as jelentéseinek apokaliptikusnak ható ténymegállapításai, még azok is elgondolkodtak, akik korábban nem követték nyomon a környezetvédelemmel kapcsolatos híreket. 

Klímavédelem 

Egyelőre nem kapott engedélyt a légkör mesterséges hűtését vizsgáló kísérlet

A harvardi tudósok SCoPEx nevű geomérnökségi projektjét legalább 2022-ig elhalasztották, hogy a svéd lakosok véleményét is kikérjék a programról, és lehetséges, hogy másik helyszínt választanak a kísérlet lefolytatására.

Klímavédelem 

A pandémiás év bebizonyította, hogy nagy, rendszerszintű változásokra van szükség a klímacélok eléréséhez

Bár az emberiség történetében sosem látott mértékben, globálisan majdnem 7%-kal csökkent 2020-ban a szén-dioxid kibocsátása az előző évhez képest, az üvegházgáz koncentrációja továbbra is rekordokat döntöget. Végeredményben a korlátozásokkal csak egy kicsit romlott kevésbé a helyzet, mint enélkül romlott volna – mutatott rá Pieczka Ildikó meteorológus.

Klímavédelem 

Karácsony Gergely aláírta a főváros klímastratégiájáról szóló rendeletet

A főpolgármester közlése szerint a klímastratégiában azokat a lépéseket határozták meg, amelyeket a következő évtizedben meg kell tenni annak érdekében, hogy a káros kibocsátásokat érdemben csökkenteni, a klímaváltozás hatásait pedig mérsékelni lehessen.

Klímavédelem 

A világ új iránya

A Kék Bolygó podcast friss adásában Áder János és Ürge-Vorsatz Diána klímakutató a korábbi beszélgetés folytatásaként a klímaváltozás féken tartásához szükséges társadalmi áldozatok kérdését járta körül. Miért viszonylagosak a költségek, mit kerülhetünk el az időben végrehajtott cselekvéssel és milyen járulékos nyereséget hozhatnak az élhető klíma megőrzése érdekében tett intézkedések?

Klímavédelem 

Szaúd-Arábia is beszáll az éghajlatváltozás elleni küzdelembe

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, a levegő minőségének javítása és a talajromlás megállítása érdekében az elkövetkező évtizedekben 10 milliárd fa elültetését tűzte ki célul Szaúd-Arábia.

Klímavédelem 

Idén márciusban is műanyagböjtre hív a Humusz

„Húsvét előtt sokan hagyják el a húst, de vajon mennyien hajlandóak olyan hétköznapi dologról lemondani, mint a műanyag?” A Humusz #muanyagbojt kampánya 2018-ban hívta fel a figyelmet a műanyagszennyezés problémájára és adott tippeket a műanyaghulladék visszaszorítására. A témával kapcsolatban összegyűjtött hasznos információk mostantól a szervezet honlapján is elérhetők.

humusz.hu
Klímavédelem 

Drónokkal figyelhetik a légszennyezettséget Romániában

Ötven új generációs drónt készül vásárolni a román Környezetvédelmi Őrség.

Klímavédelem 

Oroszország és Kína is meghívást kapott az áprilisi klímacsúcsra

Joe Biden amerikai elnök a Föld napjára, április 22-ére kormánya által szervezett klímavédelmi csúcstalálkozón részt vevő országok számát negyvenre bővítené.

Klímavédelem 

Újra foglalkozik a klímaváltozással az amerikai környezetvédelem legfontosabb honlapja

Négyéves szünetet követően újra megjelenhetnek az éghajlatváltozással kapcsolatos információk az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) honlapján.

Klímavédelem 

Dél-Koreát az elmúlt évtized legsúlyosabb porvihara sújtja

Az észak-kínai és mongóliai sivatagos területekről érkező, rendkívül sárgás porvihar borította be hétfőn az eget Dél-Korea fölött, a hatóságok emiatt az elmúlt évtizedben először kénytelenek voltak sárgapor-vészjelzést kiadni a fővárosra, Szöulra és az ország csaknem összes részére.

Klímavédelem 

Világszerte sokan csatlakoztak a Föld órájához

2021-ben is nagyon sok város és magánember csatlakozott a Természetvédelmi Világalap (WWF) klímavédelmi akciójához.

Klímavédelem 

Rekordmértékben nőtt tavaly az éves átlaghőmérséklet Oroszországban

A tavalyi éves átlaghőmérséklet 3,22 Celsius-fokkal volt magasabb, mint az 1961–1990 közötti időszak átlaghőmérséklete, és 1 Celsius-fokkal magasabb, mint a korábbi, 2007-ben mért rekord – közölte csütörtökön az orosz hidrometeorológiai és környezetfigyelő szolgálat, a Roszgidromet.