2018. április 23., Béla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Klímavédelem 

Trump klímaváltozás-tagadó múzeumigazgatóra bízta a NASA-t

Az amerikai szenátus egyetlen szavazattöbbséggel jóváhagyta Jim Bridenstine-t, Donald Trump amerikai elnök jelöltjét az amerikai űrkutatásai hivatal élére, személyében hosszú idő után először fogja vezetni nem tudományos szakember a NASA-t. Bridenstine 2016-ban erőteljesen támogatta Donald Trump elnökjelölti kampányát.

Klímavédelem 

Miért nem veszik komolyan az amerikaiak a klímaváltozást?

Nemrég jelent meg a Gallup egy kutatása, amelyből az derül ki, hogy az amerikaiak több mint fele gondolja úgy: nincs hatással az életére a klímaváltozás. Csupán 45 százalék van tisztában azzal, hogy a jelenség komoly veszélyt jelent már most is – például az extrém időjárási események elszaporodása által. Ezzel kapcsolatban kérdezett meg a Verge több szakértőt is, azt firtatva, mi lehet ennek az oka. Marinov Iván írása az urbanlegends.hu honlapról.

Klímavédelem 

Megalakult Magyarország legnagyobb klímavédelmi és energetikai önkormányzati szakmai szövetsége

A Klímabarát Települések Szövetségének közgyűlése 04. 12-én, csütörtökön jóváhagyta az Energiahatékony Önkormányzatok Szövetségével, beolvadás útján történő egyesülést, ezzel létrejön hazánk legnagyobb klímavédelmi és energetikai önkormányzati szakmai szövetsége.

Klímavédelem 

Faültetéssel mindenki tehet a klímaváltozás ellen

Tudtad, hogy az illegális hulladéklerakás, az ember által okozott erdőtüzek, a falopás nemcsak az erdőket pusztítja, hanem hozzájárul a klímaváltozás ütemének gyorsulásához is? Egyetlen fa elültetésével viszont már Te is tehetsz a klímaváltozás ellen! Az erdők védelme mellett az aktív cselekvés is fontos.

Klímavédelem 

Éhínséget hozhat a klímaváltozás

Olyan sokáig halogattunk a hatékony emissziócsökkentést, hogy az élelmiszer-ellátás biztonsága így is, úgy is sérülni fog. A kérdés az, mennyire lesz súlyos az élelmiszerválság.

Klímavédelem 

1600 évig nem volt ilyen gyenge a Golf-áramlat

Az európai klímát meghatározó tengeráramlat utoljára több mint másfél évezreddel ezelőtt volt ilyen gyenge, és ha összeomlana, az nagyon kellemetlenül érintené Nyugat-Európát, ahol télen extrém hidegek köszöntenének be. A legutóbbi jégkorszak során 1-3 év elég volt a hőmérséklet drámai, 5-10 Celsius-fokos lehűlésére.

Klímavédelem 

Látványos és ijesztő ábrán az igazság – Így sülünk meg szép lassan a Földön

A párizsi klímaegyezményben foglaltak szerint az iparosodás előtti szinthez képest a globális felmelegedés mértékét jóval 2 Celsius-fok alatt, lehetőleg 1,5 fokon kell tartani. A következő mozgó ábra azt mutatja, hogy miként változott a globális átlaghőmérséklet 1850-től kezdve egészen 2016-ig. Látszik, hogy már most elértük az 1,5 Celsius-fokos határt, ráadásul az elmúlt évek felmelegedési dinamikája aggasztó ütemű volt.

portfolio.hu
Klímavédelem 

Örökerdő – Évszázados távlatokban kell gondolkoznunk

Tudtad, hogy az erdészek többek között változatos korú és fafajú erdők nevelésével, valamint déli származású magok és csemeték ültetésével segíteni tudják erdeink megmaradását a változó klímában is? Az erdők ugyanis nem képesek „maguktól”, azaz természetes úton alkalmazkodni a klímaváltozás jelenlegi gyors üteméhez.

Klímavédelem 

7 dolog, amit meg kell tennünk, ha nem akarjuk tönkretenni a Földet

A Forbes egy rövid, ám annál lényeglátóbb videóban foglalta össze, hogy milyen viselkedésmintákkal harcolhatunk a klímaváltozás ellen, mik azok a dolgok, amelyeket muszáj szem előtt tartanunk, ha nem akarjuk teljesen tönkretenni a természetet. Mert mindannyian számítunk. Minden egyes tettünk számít.

Klímavédelem 

A Shell már 30 évvel ezelőtt tisztában volt a klímaváltozás veszélyeivel

Kellemetlen helyzetbe hozta egy 1988-ban született bizalmas jelentés a világ egyik legnagyobb olajtársaságát. A jelentést, amelynek címe Az üvegházhatás (The Greenhouse Effect), a holland De Correspondent című oldalon tette közzé Jelmer Mommers energia- és klímaszakértő újságíró. 

Klímavédelem 

Szén, olaj, gáz: a java maradhatna a helyén

Ha meg akarjuk állítani a globális felmelegedést, a már felfedezett fosszilis készletek nagy részét a földben kellene hagyni. Az Északi-sarkon egyáltalán nem lenne szabad olajat felhozni, a klímaváltozás megállítása érdekében pedig kormányzati és nemzetközi beavatkozás szükséges.

Klímavédelem 

Az erdők élhető környezetet teremtenek a változó klímában is

Tudtad, hogy egyetlen idős tölgyfa naponta 700 liter oxigént termel, ami ötven felnőtt ember napi levegőszükségletének felel meg? Az erdők szénmegkötő képességükkel nemcsak hozzájárulnak a klímaváltozás folyamatának lassításához, hanem mérséklik is annak káros hatásait.

Klímavédelem 

Éltető víz – Az erdő a víz bölcsője

Tudtad, hogy nemcsak a kiterjedt erdőségek, hanem az egyes fák is fontos szerepet töltenek be a vízháztartásban, s hogy az erdőben csupán egyetlen kidőlt fatörzs a legforróbb nyári napon is több tíz liternyi vizet raktároz? Az erdők párologtató hatása nélkül leállna a globális vízkörforgás.

Klímavédelem 

Ki fizessen a klímaváltozásért: aki okozta, vagy akinek van pénze?

A klímaváltozás itt van a nyakunkon, és a következményei beláthatatlanok lehetnek. A tengerszint emelkedése, a növekvő átlaghőmérsékletek és extrém időjárási jelenségek soha nem látott mértékű klímamigrációt indíthatnak el. Valamit tenni kell – de pontosan mit, és főleg: kinek? Ki, és milyen mértékben viselje a klímaváltozás elleni küzdelem terheit?

Klímavédelem 

Elsötétítenék a napot a tudósok, hogy megállítsák a globális felmelegedést

Új módszert kutathatnak hamarosan a tudósok, hogy megfékezzék a globális felmelegedést: elsötétítenék a Napot. Az alapfeltevés, hogy a vegyszerek által előidézett mesterséges árnyékolás kevésbé veszélyes, mint a globális felmelegedés.

Klímavédelem 

A fejlődő országok a klímaváltozás megfékezéséért küzdenek

A napsugárzás tompításának lehetséges módjait fogják vizsgálni a fejlődő országok kutatói a klímaváltozás megfékezésének jegyében, remélve, sikerül meggyőző bizonyítékot találniuk arra, hogy egy mesterséges „vegyi napernyő” kevesebb kockázattal járna, mint a globális átlaghőmérséklet veszélyes megemelkedése. A kutatásban több gazdag ország és neves egyetem is részt vesz.

Klímavédelem 

Az északi-sarki jeget a két Celsius-fokos hőmérsékleti limit sem mentheti meg?

A klíma két Celsius-fokkal történő melegedésének hatására a Jeges-tenger négyévente teljesen jégtelenné válik a nyári hónapokban – olvasható a Nature Climate Change című szaklapban megjelent két tanulmányban. Ha viszont az iparosodás előtti időkhöz képest csak 1,5 Celsius-fokban sikerülne korlátozni a Föld felmelegedését, a Jeges-tenger csupán 40 évente lenne teljesen jégmentes. 

Klímavédelem 

Bíróságon kapott pofont Trump klímaellenes politikája

A Legfelsőbb Bíróság Amerikában arra kötelezte a Trump-adminisztrációt, hogy hajtsa végre Obamáék 2015-ös szmogellenes rendelkezéseit. Az olajbarát kormánynak közel sem megy olyan könnyen Obama zöldprogramjának eltávolítása, mint ahogy Trump remélhette.

Klímavédelem 

Robothal menti meg az óceánokat?

SoFi lubickol, mint hal a vízben. Csakhogy ő nem igazi hal, hanem az óceán élővilágát megfigyelő robot. Képeket és videókat készít, biológiai és ökológiai folyamatokat monitoroz. Mint egy miniatűr Moby Dick, a tiszta fehér halacska úgy siklik zátonyok és korallok között, bukik fel és alá, úszik körbe állatokat, növényeket. A tengerek és az óceánok soha nem láttak még ilyen halat...

Klímavédelem 

Csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása Németországban

Csaknem ötmillió tonnával csökkent a globális éghajlatváltozást gyorsító üvegházhatású gázok kibocsátása tavaly Németországban, de a közlekedési szektor kibocsátása tovább emelkedett a kedden megjelent kormányzati adatok szerint.