2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Klímavédelem 

Ha így megy tovább minden, egyre gyakoribb lesz az extrém időjárás

Az országok jelenlegi kibocsátása és vállalásai mellett lehetetlen, hogy az emberiség elérje a párizsi klímaegyezményben kitűzött célt: a globális felmelegedés ütemének lényeges lassítását. Emiatt egyre gyakrabban tapasztalhatunk majd extrém időjárást. Bolygónk légköre lázas, és hőmérséklete veszélyes tartományba tart.

Klímavédelem 

Gyengülhet a Nap ereje, de ez nem véd meg a klímaváltozástól

A Nap a század közepére kevesebb sugárzást bocsáthat ki – számol be a San Diegó-i Kaliforniai Egyetem oldala. Lehetséges, hogy ez a klímaváltozás korában még kapóra is jöhet, és segíthet lelassítani a felmelegedést. Mindez annak a kutatásnak a következtetéseiből derült ki, amely során egy kutatócsoport közeli Nap-szerű csillagokat vizsgált.

Klímavédelem 

Kevesebbet keresnek a fiatalok a globális felmelegedés miatt

A jövő generációi könnyen kereshetnek kevesebbet, ahogy a klímaváltozás kedvezőtlen mellékhatásai kikezdik az emberek egészségét. A gyerekkorban hőségnek gyakran kitett ember termelékenysége alacsonyabb lesz felnőttként. Sok tanulmány jelent már meg arról, hogy a klímaváltozás kedvezőtlenül hat egészségünkre. De milyen következményei vannak ennek a munkavégzésünket tekintve? A Nature szaklapban megjelent tanulmány azt tárja fel, hogy a klímaváltozás következményei hogyan erősítik a vagyoni egyenlőtlenségeket a világban.

Klímavédelem 

Klímaváltozás miatt költözhet egy főváros

Aki szkeptikus a klímaváltozást illetően, jól teszi, ha ellátogat az indonéz fővárosba. Évről évre hevesebbek a viharok, gyakoribbak az áradások, forróbbak a száraz hónapok, és ráadásként a szomszédos Jáva-tenger szintje is egyre emelkedik. Albert Enikő cikke Jakartából.

Klímavédelem 

Így száll szembe Európa a klímaváltozással

Csökkentik az elérhető szén-dioxid-kvótát, hogy serkentsék a kisebb kibocsátást célzó befektetéseket. Az üvegházhatású gázok ipari csökkentését és ezen keresztül a párizsi klímacélok megvalósítását célzó jogszabályt fogadtak el kedden Strasbourgban – ismertette közleményében az Európai Parlament magyarországi tájékoztatási irodája.

Klímavédelem 

Válts vegánra, mentsd meg a bolygót!

„Míg széles érdeklődés övezi a politikai változások környezetünkre gyakorolt hatását, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni a klímaváltozás jelentős tényezőjét: az élelmiszer-ellátó rendszert és a táplálkozással kapcsolatos, mindennapi döntéseinket. Talán túlzásnak hangzik, hogy a marhahúsos szendvicsünk hozzájárul a környezet, az élővilág rombolásához. Pedig az egyre sokasodó bizonyítékok figyelmet és cselekvést igényelnének az egész népesség részéről.” Többek között ez áll a Columbia Orvosi Egyetem adjunktusa, dr. George C. Wang felhívásában, amelyet a CNN közölt le.

Klímavédelem 

A szén-dioxid-tárolás nem pótolja a megfelelő klímavédelmi intézkedéseket

A közvélemény és a politikai döntéshozók nincsenek tisztában azzal, milyen jelentős szén-dioxid-kibocsátás-csökkentésre van szükség a párizsi egyezmény céljainak eléréséhez. A klímavédelmi intézkedések lassúságát, késlekedését többek között az a hit magyarázza, hogy „a technológia majd megoldja a gondokat”. E várakozások túlzottan optimisták lehetnek – áll az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) február 1-jén nyilvánosságra hozott jelentésében.

Klímavédelem 

Hogyan érintheti életünket a klímaváltozás?

Mennyire sérülékeny a világ 192 országa – köztük Magyarország – az éghajlatváltozással szemben, és mennyire képes alkalmazkodni a változáshoz? A globális adaptációs index évről évre jelzi, hol tartunk – például édesvízzel az ország aggasztóan rosszul áll, és ez veszélyezteti élelmiszer-termelésünket is. E kérdéskörről szól Joó Szilvia 2015-ben írott cikke.

Klímavédelem 

Asztalon pörög a klímaváltozás

Gyakran hangoztatják az éghajlatváltozás tagadói, hogy a globális klíma-előrejelzések csupán alaptalan rémhírek, hiszen senki sem lát a jövőbe, az egész bolygó éghajlati folyamatait pedig nem lehet laboratóriumban vizsgálni. Ez utóbbi állításra adott csattanós választ egy magyar vezetésű kutatócsoport, amely egy forgó, vízzel teli hengerben modellezte Földünk következő évtizedeit, méghozzá soha nem látott módon – olvasható a Molnár Csaba által jegyzett, tavaly tavaszi cikkben.

Klímavédelem 

Időzített kamerák felvételei a gleccserek riasztó zsugorodásáról

James Balog, a National Geographic fotósa 2009-ben, egy TED-konferencián mutatta be először az Extrém Jég Vizsgálata (Extreme Ice Survey) projekt képsorait, amelyben időzített kamerák felvételeivel mutatta be a gleccserek riasztó zsugorodását, a klímaváltozás addigi legszemléletesebb bizonyítékát.

Klímavédelem 

Tél tábornok nyaralni ment?

„Ha látni akarjuk a jövő magyar teleit, Firenzébe vagy Várnába látogassunk” – mondja Rácz Lajos klímatörténész. Szerinte 10-15 fokos decemberre volt már példa idehaza, de az ember által okozott jelenkori felmelegedés apokalipszist hozhat a fejlett világra.

Klímavédelem 

Az éghajlatváltozás és a városok

Napjainkban a legtöbb európai városokban él, ezért a városi infrastruktúrával kapcsolatos döntéseink nagy hatással lesznek az éghajlatváltozással szemben folytatott küzdelmünkre. A gyakoribb esőzések, áradások és hőhullámok valószínűleg azon kihívások közé tartoznak, amelyekkel az éghajlatváltozásból adódóan az európai városoknak szembe kell nézniük.

Klímavédelem 

Hetesi Zsolt: „Összeomolhat az emberi civilizáció”

Ha minden így marad, a mai generáció nemcsak az időjárás-változást fogja megtapasztalni, de fajok kiha­lásának, a hagyományos értelemben vett mezőgazdálkodás végének és annak is szemtanúja lesz, hogy emberek százmillióinak kell elhagyniuk a jelenlegi lakó­helyüket – nyilatkozta Hetesi Zsolt fizikus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója a Vasárnap Reggel munkatársának.

Klímavédelem 

Negyven falut kell kiköltöztetni a Fidzsi-szigeteken a klímaváltozás okozta tengerszint-emelkedés miatt

A Fidzsi-szigetek felkészül a tengerszint-emelkedésre – három falut már magasabb területre költöztettek, és további negyven település áthelyezését tervezik, jelentette be az ország gazdasági minisztere Berlinben. A magas hegyekkel is rendelkező csendes-óceáni szigetország ezenkívül felkészül arra, hogy más szigetekről menekülteket fogadjon.

Klímavédelem 

Váratlan helyről érkezik egy jelentős éghajlati fenyegetés

A felmelegedés és a tápanyag-túlterhelés kombinációja bugyborékoló metángyárakká változtatja a sekély tavakat. Ezzel viszont ördögi kör indul be, mert a metán a szén-dioxidnál 25-ször erősebb üvegházhatásával tovább hajszolja a klímaváltozást.

Klímavédelem 

Még nem látott katasztrófa felé sodródunk?

Sokan legfeljebb egy vállrándítással reagálnak a globális felmelegedéssel kapcsolatos hírekre és figyelmeztetésekre, mondván, ezek a dolgok úgysem rajtunk múlnak, ráadásul az egyes ember úgysem tehet semmit. Ez valóban így lenne? Valójában a hozzáállásunk jelenti a legnagyobb veszélyt jövőnkre nézve? Dzindzisz Sztefan a Napi.hu portálon megjelent cikkében többek között ezeket a kérdéseket járja körbe ifj. Chikán Attilával, az Alteo Csoport vezetőjével.

Klímavédelem 

A légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti veszélyt az emberek egészségére

A légszennyezés jelenti a legnagyobb környezeti veszélyt a közegészségügyre - derült ki a Yale Egyetem és a Columbia Egyetem kutatói által készített idei környezetvédelmi teljesítményindex (EPI) adataiból.

Klímavédelem 

Űrtechnológiával a klímaváltozás ellen

Műholdadatok nélkül valószínűleg nem sokat tudnánk mondani arról, hogy hol tart a Föld klímaváltozása. A 2015 novemberében készült tudósítás az Alpokban, 3200 méter magasan, a Les Deux Alpes gleccser közelében kutatók munkáját mutatja be arról, hogyan mérik és rögzítik a klímaváltozásra vonatkozó adatokat, és vetik össze a műholdfelvételekkel.

Klímavédelem 

Sir David Attenborough a klímaváltozás ellen – Global Apollo Program

Legkedveltebb természetfilmesünk, Sir David Attenborugh aktívan felszólít mindenkit, hogy vegye nagyon komolyan a klímaváltozás pusztító jeleit, mert minden, amit munkásságában a 20. században a nézők elé tárt, az a 21. századra veszélybe került.

Klímavédelem 

Kemény üzenetek Davosból

Az egész világnak összefogva kell választ találnia az emberiség nagy kihívásaira, üzenték a Világgazdasági Fórumot megnyitó felszólalók. A programon rendre a világ politikai, társadalmi és gazdasági vezetői gyűlnek össze. A nyitányon India kormányfője is beszédet mondott.