2019. március 19., Bánk, József
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Áder: szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával

Szakítani kell a „használd és dobd el” kultúrával a klímavédelem és a fenntartható fejlődés érdekében – mondta Áder János köztársasági elnök kedden Kaposváron. Az államfő a Kaposvári Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Műszaki Szakgimnáziumban a fenntarthatósági témahét keretében tartott rendhagyó, interaktív tanórát középiskolás diákoknak.

Klímavédelem 

47 milliárd dollár Afrika klímabarát fejlődésére

A Világbank és az Afrikai Fejlesztési Bank az elkövetkező 5 évben felgyorsítaná a kontinens energiatermelésének átalakítását, és javítaná a klímaváltozással járó fenyegetések elleni védekezés hatékonyságát.

Klímavédelem 

Négy nagy környezetvédelmi szervezet beperelte a francia államot

Pakisztán, Kolumbia és Hollandia után most Franciaország ellen is feljelentést tettek környezetvédők: négy nagy francia környezetvédelmi szervezet beperelte csütörtökön a francia államot amiatt, hogy nem tesz eleget a globális felmelegedés ellen.

Klímavédelem 

A klíma mesterséges alakításának kérdése kilépett a nagypolitika porondjára

Az ENSZ Nairobiban zajló Környezetvédelmi Közgyűlésén svájci kezdeményezésre zajlott vita arról, hogy a klímamérnökség kérdését, különösen a lehetséges negatív következményeket vizsgálnia kell-e a nemzetközi szervezetnek. A javaslatot végül elutasították.

Klímavédelem 

Aggasztóan melegednek a spanyol városok

Az elmúlt harminc évben a spanyol nagyvárosok átlaghőmérséklete egy Celsius-fokkal növekedett, de például Madrid vagy Barcelona esetében ennél még nagyobb emelkedést mutattak a mérések – állapította meg a spanyol fenntarthatósági megfigyelőközpont idei jelentésében.

Klímavédelem 

Sydney-től Londonig több tízezer diák tüntetett a klímaváltozás ellen

Az Északi-sarkkörtől a dél-csendes-óceáni térségig, Londontól Sydney-ig diákok százezrei nem mentek iskolába pénteken, hogy részt vegyenek a tüntetéseken, amelyek a kormányokat vonták felelősségre, amiért nem tesznek eleget a globális felmelegedés megfékezésére.

Klímavédelem 

Nobel-békedíjra jelölték a klímaváltozás ellen küzdő 16 éves lányt

Három norvég parlamenti képviselő Nobel-békedíjra jelölte a 16 éves Greta Thunberget, amiért a svéd lány az egész világot bejáró, fiatalokat megszólító kampányt indított a klímaváltozás visszafordítására, írja a Time.

Klímavédelem 

2021-ig sínen van az EU környezetvédelmi programja

Ideiglenes megállapodást ért el az Európai Parlament és az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa az unió LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program finanszírozásáról, így az az unió következő, 2021–2027-re szóló, hosszú távú költségvetésének részét képezheti.

Klímavédelem 

Vészforgatókönyv lépett életbe Dél-Koreában a légszennyezés miatt

Az utóbbi években szinte megszokott hír, hogy a kínai városokban olyan nagy a légszennyezés, hogy a levegő gyakorlatilag alkalmatlan a légzésre. Mostanában viszont más délkelet-ázsiai országok, így India és Dél-Korea is feliratkozik a legszennyezettebb levegőjű államok csöppet sem dicsőséges toplistájára.

Klímavédelem 

Udvarvölgyi Zsolt: Nincs hepiend

„Néha a legsötétebb sci-fik végkifejletét is felülírja a valóság. Világunkkal most éppen ez történik. Csak arról folyik (még) a vita, hogy még megelőzhető-e, vagy csak megelőzhető lett volna a katasztrófa.” (Fotó: NASA/Wikimedia Commons)

hvg.hu
Klímavédelem 

A bíróság a klímavédelem új terepe

A közelmúltban a környezetvédelem új frontot nyitott: bíróságon próbálják felelősségre vonni a nagy olaj- és vegyipari vállalatok döntéshozóit.

Klímavédelem 

Gyászol a világ környezetvédelme

Legalább 22 ENSZ-alkalmazott és számos delegált vesztette életét az Addis Abebában történt végzetes repülőgép-szerencsétlenségben. Az áldozatok a Nairobiban hétfőn megkezdődött Környezetvédelmi Közgyűlésre tartottak volna.

Klímavédelem 

Svédországban Greta Thunberg kapta az év nője címet

A válaszadóknak arra a kérdésre kellett felelniük, hogy szerintük ki volt az a nő, aki a legnagyobb változást hozta az országban az elmúlt tizenkét hónapban. A 16 éves klímaharcos sokat tett a klímaváltozás elleni mozgalmak megerősödéséért.

Klímavédelem 

Melegvízkedvelő baktériumok a Jeges-tengerben

A szakemberek korábban úgy gondolták, hogy nitrogén híján a Jeges-tenger fitoplanktonjai csak mérsékelt mennyiségű szén-dioxidot tudtak felvenni, egy új tanulmány eredményei azonban felülírják ezt a vélekedést.

Klímavédelem 

Tízezrek tüntettek a holland fővárosban a „tisztességes klímapolitikáért”

A szakadó eső ellenére körülbelül 40 ezren vettek részt a tüntetésen, amelyen a Greenpeace és a holland szakszervezeti szövetség is képviseltette magát.

Klímavédelem 

Fejlődésünk határai

Az ENSZ 2018/19-re is kiadta jelentését, amely az emberiség előtt álló legnagyobb kihívásokat fogja csokorba. Vajon sikerül a környezetünk stabilitását is szem előtt tartó módon alkalmaznunk a technológia vívmányait és alkalmazkodnunk a klímaváltozás okozta kihívásokhoz, vagy fejlődési zsákutcába kormányozzuk magunkat?

Klímavédelem 

A part menti mocsarak lehetnek a megmentőink?

A sáros, mocsaras tengerpartok olyanok, mint az alvó óriások, amelyek egyszer vállukra vehetik a szén-dioxid-kibocsátásunk gondját.

Klímavédelem 

A klímaváltozás a vulkáni hamufelhők terjedését is megváltoztatja

A nagyobb vulkánkitörések, ipari balesetek okozta szennyeződések nemcsak a forrás közelében szóródnak szét, veszélyeztetve a helyi környezetet, hanem a Föld távolabbi pontjaira is eljuthatnak, felhalmozódhatnak – így különösen fontos terjedésük megértése.

Klímavédelem 

Indiában szenvednek a legtöbben a szennyezett levegőtől

A világ tíz legszennyezettebb levegőjű városából hét Indiában található – derült ki az AirVisual és a Greenpeace frissen közzétett 2018-as jelentéséből.

Klímavédelem 

A téli esők is kikezdik Grönland jegét

Egyre gyakoribbak Grönlandon az esőzések, amelyek olvasztják az északi féltekén elterülő sziget jegét, még a hosszú északi-sarki télben is gyakran esik az eső – állapították meg kutatók.