Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. április 1., Hugó
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában

Az évente kiadott Környezeti Jelentés szerint a hőség és a szárazság példátlan pusztítást végzett a kontinensen.

Klímavédelem 

#másképpfogom: Tömegrendezvények nélkül, az egyéni fogadalmak jegyében zajlott idén a Föld Órája

A Természetvédelmi Világalap (WWF) kezdeményezésére 2007 óta megtartott akció keretében szerte a világon helyi idő szerint 20 óra 30 perckor egy órára lekapcsolták a városok, emblematikus épületek díszkivilágítását, hogy felhívják a figyelmet a környezet- és a klímavédelem fontosságára.

Klímavédelem 

Az ózonréteg helyreállása sikertörténet, ami az időjárásra is hatással van

Kezd beérni a montreáli jegyzőkönyv gyümölcse: az 1987-ben tető alá hozott megállapodás értelmében korlátozták az ózonréteg elvékonyodásáért felelős gázok kibocsátását. Az ózonréteg ismét vastagodni kezdett, ami megállított egy sor, légáramlatokat érintő kedvezőtlen változást.

Klímavédelem 

A klímaváltozást vizsgáló kutatóexpedíciót is kihívások elé állítja a koronavírus

Hetekkel el kell halasztani a legénység április elejére tervezett leváltását az Északi-sarkvidéket kutató Polarstern német hajón az utazási korlátozások és tilalmak miatt.

Klímavédelem 

E-könyv – Ha felfal egy fekete lyuk

Grasse Tyson, Amerika legnépszerűbb asztrofizikusa tehetségével érthetően és lelkesen képes megismertetni a világegyetem rejtélyeit a nagyközönséggel.

Klímavédelem 

Csatlakozz te is!

Március 28-án tartják a világ legnagyobb önkéntes akcióját, a Föld Óráját, ami arra ösztönzi a magánszemélyeket, településeket, vállalatokat és szervezeteket, hogy fejezzék ki elkötelezettségüket bolygónk iránt - írja a WWF. 

Klímavédelem 

Először keletkezett ózonlyuk az Északi-sark felett

A sarkvidék felett két hete folyamatosan olyan kis mértékűre csökkent az ózonréteg vastagsága, amelyet a Déli-sarkvidék területén már ózonlyukként definiálnak – közölte Markus Rex, a bremerhaveni Alfred Wegener Intézet légkörkutató részlegének vezetője szerdán.

Klímavédelem 

Tiszta levegővel a koronavírus ellen

A légszennyezés csökkentését szolgáló intézkedések bevezetésére kéri az önkormányzatokat a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a koronavírus-járvány elleni küzdelem részeként.

Klímavédelem 

Jelentősen csökkent a légszennyezettség mértéke Spanyolországban is

Jelentősen csökkent Spanyolország légszennyezettségének mértéke a kijárási korlátozások és a gazdasági tevékenység csökkenése miatt a Valenciai Műszaki Egyetem kutatói szerint.

Klímavédelem 

Fenntartható rendszerre van szükség

Olyan fenntartható rendszerre van szükség, amely csökkenti az erőforrások felhasználását, az embert helyezi a középpontba, és elismeri a természeti korlátokat, mert enélkül a mostani járványnál is súlyosabb bajok jöhetnek – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Klímavédelem 

A levegő talán, de a klímavédelem sorsa messziről sem lett tisztább

Könnyen lehet, hogy a kibocsátás átmeneti visszaszorulásának hosszabb távon meglesz a böjtje: a vállalatok zöldberuházásai a gazdasági visszaesés miatt késésbe kerülhetnek vagy akár meg is hiúsulhatnak.

Klímavédelem 

Kényszerteszt alatt a fenntartható működés

Az emberiség a járvány következtében most kényszerűségből, élesben próbálhatja ki, milyen hatással jár az üvegházhatású gázok kibocsátásának visszafogása.

Klímavédelem 

Indiában is jelentősen javult a levegő minősége

A világ legszennyezettebb levegőjű országában a hatóságok vasárnap rendeltek el kijárási tilalmat.

Klímavédelem 

Valójában mennyire hasznosak a nagyvárosokban terebélyesedő lombok?

Nagyon is. Egy londoni felmérés alapján a város fái kevesebb légkondicionálást és megnövekedett munkavállalói aktivitást, valamint termelékenységet jelentenek a nyári hónapokban, mindemellett pedig rengeteg pénzt megspórolnak az állampolgároknak – erre a következtetésre jutott a Brit Statisztikai Hivatal egyik jelentésében.

Klímavédelem 

Az EU hét tagállamban több mint 1,4 milliárd eurót fordít zöldprojektekre

Az Európai Bizottság 14 nagyszabású infrastrukturális projektet érintő, több mint 1,4 milliárd euró értékű beruházási csomagot hagyott jóvá. A projektek hét tagállamban, nevezetesen Horvátországban, Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon, Portugáliában, Romániában és Spanyolországban fognak megvalósulni.

Klímavédelem 

Konkrét értelemben már kitisztult felettünk az ég

A légszennyező anyagok és üvegházhatású gázok légköri koncentrációjának jelentős csökkenését észlelték a világ bizonyos városai és régiói felett a koronavírus-járvány miatti intézkedések nyomán.

Klímavédelem 

A tisztább levegő most különösen jó hír

A koronavírus elleni intézkedések hatására tisztább lett a levegő, ami segíti a járvány elleni védekezést is.

Klímavédelem 

A késlekedésnek minden válság esetében ára van

Ürge-Vorsatz Diána fizikus, klímakutató szerint a koronavírus-járványnál nagyon hasonló a minta, mint a klímaváltozásnál: ha korábban léptek volna az országok, gazdasági áldozatokat hoznak, jobb lenne a helyzet.

Klímavédelem 

A járvány megmutatta a sebezhetőségünket és az erőnket – ezért sem szabad elbátortalanodnunk

Hatalmas hiba lenne, ha a kormányokat a koronavírus miatt kialakuló gazdasági nehézségek eltántorítanák a kibocsátás megfékezésére irányuló erőfeszítésektől – figyelmeztet a globális felmelegedés megállítását célzó párizsi klímaegyezmény tető alá hozásában fontos szerepet játszó egykori diplomata.

Klímavédelem 

Az északi félteke legmelegebb januárja és februárja volt az idei

Az északi félteke legmelegebb januárja és februárja volt az idei a feljegyzések 1880-as kezdete óta. Globálisan nézve pedig a második legmelegebb februárját élte meg a világ 2020-ban az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) jelentése szerint.