2018. július 19., Emília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Klímavédelem 

KSH: nőtt Magyarország széndioxid-kibocsátása

Magyarország sem tudja visszafogni az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, mi is teszünk tehát a globális felmelegedés növekedéséért. Pedig ugrásszerűen nő a felmelegedés okozta változások miatt bekövetkezett halálesetek és megbetegedések száma. 2016-ban nőtt a magyar energiaimport-függőség.

Klímavédelem 

A klímaváltozás nem kopogtat, már berúgta az ajtót

Feje tetejére állt az időjárás ezen a nyáron, amit mi is megtapasztalhattunk bőven az elmúlt hetekben. Nyilván sokan elégedettek a hazánkban tapasztalható nem túl forró idővel, de mindenképp figyelemreméltó, hogy a nyár derekán megszokottól kétségkívül elmaradnak a napi csúcshőmérsékletek. Nem így Skandináviában, az északi sarkkör környékén, ahol napok óta kirívóan meleg van, bőven melegebb, mint mifelénk.

Klímavédelem 

Így űz sportot a világ a fenntarthatóságból

Egy-egy rangos sportesemény körül mindig óriási a felhajtás. Milliókat szegeznek képernyők elé a közvetítések, illetve a rangadó helyszínére is tíz- és százezrek utaznak el. A szurkolás közepette azonban hajlamosak lehetünk elfeledkezni a rendezvények ökológiai lábnyomáról. Nézzük, hogy a szervezők milyen megoldásokkal igyekeznek zöldebbé tenni a versenyeket!

Klímavédelem 

Az Osztrák–Magyar Monarchiának köszönheti a világ a klímakutatást

A természetföldrajzi és meteorológiai összefüggések feltárása a soknemzetiségű birodalom természetes egységét igazolta, az Osztrák-Magyar Monarchia tudománypolitikája ezért is támogatta az ez irányú kutatásokat – amellett persze, hogy az időjárási, geológiai, ökológiai törvényszerűségek megértése a mezőgazdaságtól a közlekedésen át a bürokráciáig szinte minden területen közvetlen hasznot hozott.

Klímavédelem 

Gravitációt és éghajlatváltozást figyelő műholdakat lőtt az űrbe a NASA

Májusban egy SpaceX rakétával küldött Föld körüli pályára két klímaváltozás-vizsgáló műholdat a NASA. A szatellitek már majdnem készen állnak arra, hogy elkezdjék bolygónk jégmezőinek, atmoszférájának és óceánszintjeinek megfigyelését.

Klímavédelem 

Üdv az antropocénban: Új korszakba lépett az emberiség, de nem túl biztató

Az emberiség befolyása a Föld életére olyan nagy, hogy a tudósok szerint indokolttá vált bejelenteni egy korszak végét és egy új kezdetét. A 11 700 évvel ezelőtt kezdődött holocén (magyarul: jelen) kora véget ért, és elkezdődött az ember görög elnevezéséből (anthropos) származó antropocén kora, amit az emberiség befolyása és alakító ereje jellemez – olvasható ebben a 2016-ban megjelent cikkben.

Klímavédelem 

Öt lényeges zöld technológia

A World Economic Forum egyik 2016-os cikkében összeszedett öt olyan újítást, ami a jövőben kulcsfontosságú szerepet játszhat a Föld megóvásában. Köztük a lebomló műanyaggal, az öngyógyító betonnal vagy az elektronikus papírral.

Klímavédelem 

Megoldódott az ózonrejtély: Kína termelte titokban az ózongyilkos tiltott gázt

Májusban váratlanul megnövekedett a légkörben az ózonréteget súlyosan roncsoló gáz, a freon koncentrációja. A jelenség okát akkor még csak találgatták, de egy friss vizsgálat azonosította a légszennyezés forrását: kínai építőipari cégek használták a 2010-ben teljesen betiltott freont költséghatékonyságból, lakóházak szigeteléséhez.

Klímavédelem 

A klímaváltozás hatásai

A klímaváltozás hatásait a Föld minden egyes lakója tapasztalja nap mint nap. A hőmérséklet emelkedése mellett a különböző időjárási szélsőségek (hirtelen lehulló csapadék, hőhullámok, tartós szárazság, ciklontevékenységek erősödése) is egyre gyakoribbak. A gyorsan változó klimatikus viszonyok növekvő kihívások elé állítják a fejlett és a fejlődő országokat egyaránt, tartós eredmények elérésére azonban – a jelenség természete miatt – csak globális nemzetközi összefogással van lehetőség.

Klímavédelem 

Lebegő szigeteken élhetnének a kiválasztottak

Lebegő szigetet kínálna megoldásként a túlnépesedés és a klímaváltozás miatti tengerszint-emelkedés problémájára a Blue Frontiers nevű vállalat – írja a The Guardian. Az első kísérleti terepről azonban végül elhajtották őket. A cég most új helyszínt keres a prototípus számára, és jó pénzt fizet annak a vállalkozásnak, aki vagy ami kijárja az adott állam kormányánál, hogy elvégezhesse a telepítést az ország felségvizeire.

Klímavédelem 

Ferenc pápa fogadta a vatikáni környezetvédelmi konferencia résztvevőit

Július 5-én és 6-án a vatikáni szinódusi aulában nemzetközi konferenciát tartottak Ferenc pápa „Laudato si’” kezdetű enciklikájáról, a környezetvédelem terén mérföldkőnek számító egyházi dokumentum megjelenésének harmadik évfordulóján. Ferenc pápa szerint a társadalom minden rétege tehet azért, hogy elősegítsék az átfogó ökológiai kultúra és gyakorlat megvalósítását.

Klímavédelem 

Elérhető a radikális csökkenés a klímaváltozásban

Az osztrák IIASA nemzetközi tudományos kutatóintézet elemzése alapján kiderült: lehetséges a globális középhőmérséklet-változás 1,5 Celsius-fok alatt tartása, vagyis teljesíthetők a párizsi klímaegyezmény céljai. Az elemzésben részt vett egy magyar kutató is. Ez a tanulmány az első, amelyik megmutatta, hogyan lehet elérni a 2015-ös párizsi klímavédelmi megállapodásban kitűzött célt kísérleti technológiák használata nélkül.

Klímavédelem 

Milyen lenne a Föld ember nélkül?

Játsszunk el a gondolattal, hogy holnaptól Földünk kereken 6,5 milliárd lakója hirtelen eltűnne, mondjuk áttelepülne egy távoli galaxisba. Mit hagynánk magunk után? Mennyi ideig lenne észlelhető az emberiség lába nyoma bolygónkon? Mikorra foglalná vissza mindazt a természet, amit elvettünk tőle? Az alábbiakban a Természet Világa által leközölt New Scientist cikket olvashatják változtatások nélkül.

Klímavédelem 

Egy autó módosította az időjárási rekordot

Skócia, Wales és Észak-Írország is a legmelegebb júniusán van túl. A térséget erőteljes hőhullám vette uralma alá június végén, július elején. Skóciában új melegrekord született, de néhány nap múlva törölték egy furcsa ok miatt.

Klímavédelem 

Tudod, hogy mekkora gond a globális felmelegedés?

A Nature Geoscience-ben megjelent új tanulmány szerint a globális felmelegedés mértéke kétszer nagyobb lehet a korábban feltételezettnél.
A tengerszint pedig hat méterrel is megemelkedhet, ha a globális átlaghőmérséklet 2 Celsius-fokkal nő.

Klímavédelem 

A magyar Lidl is beszáll a műanyagellenes harcba

A Lidl 2019-ig megszünteti az áruházaiban kapható egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását. A most bejelentett intézkedés a következő lépése a vállalat műanyaghulladék visszaszorítására irányuló stratégiájának. A Lidl Magyarország azt tervezi, hogy fokozatosan átáll a környezetkímélőbb alternatívákra.

Klímavédelem 

Hihetetlen felvétel egy bolygó születéséről

Egy bolygó születésének lehettek szemtanúi német csillagászok: egy nagyon fiatal, keletkezési állapotban lévő exobolygót fedeztek fel és vizsgáltak a szakértők. A PDS 70-b jelű gázóriás még a születés állapotában van, és valószínűleg még újabb anyagokat vonz magához. A heidelbergi Max Planck Csillagászati Intézet (MPIA) videót is közzétett a bolygó születéséről. Így jött létre a Föld is?

Klímavédelem 

2018 májusa volt a negyedik legmelegebb május

2018 májusa volt a negyedik legmelegebb május, és az idei volt a harmadik legmelegebb tavasz az északi féltekén a 138 éves modern nyilvántartás szerint. Erről adott ki jelentést a globális hőmérsékletről havi elemzést készítő New York-i NASA Goddard Institute of Space Studies (GISS).

Klímavédelem 

Így „csiripelnek” a töltött részecskék a Föld körül

A Föld életéhez kötődő, érdekes jelenségről számolt be a NASA. Egy hangfelvételt tett közzé arról, hogy munkatársai az űrközpont műholdjairól érkezett, a Föld sugárzási övezetéről szóló adatok elemzése közben milyen hanggal találkoztak.

Klímavédelem 

Már elindult a korábban jósolt klímamigráció

Az éghajlatváltozás az élőlények harmadát közvetlenül fenyegeti, és már ma hátrányosan befolyásolja egymilliárd ember életét. Az Éghajlati Valóság program öt év után ismét Európában tartotta képzését.