2021. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Glasgow-ban új pályára kellene állítani a klímavédelmi törekvéseinket

A nemzetközi közösségnek a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett legújabb vállalásai messze nem elegendők a 2015-ös párizsi klímamegállapodás céljainak teljesítéséhez – derül ki az ENSZ által kedden, a glasgow-i ENSZ-klímakonferencia (COP26) kezdete előtt ismertetett jelentésből.

Klímavédelem 

Áder János: a kihalási hullám még sosem volt ilyen gyors

Az államfő a biológiai sokféleség megőrzésének fontosságáról beszélt a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hangsúlyozta: a Föld történetének eddigi öt kihalási hulláma közül egyik sem volt a jelenlegihez hasonlóan gyors ütemű, és egyik sem volt egyetlen faj, az ember tevékenységének eredménye.

Klímavédelem 

A kínai elnök nem vesz részt a klímacsúcson

A legnagyobb szennyező csak Csao Jingmin környezetvédelmi miniszter-helyettes és Hszie Cenhua vezető klímaügyi megbízott révén képviselteti magát, ami azt mutatja, hogy Kína valószínűleg nem kíván több vállalást tenni a klímaváltozás megfékezésére.

Klímavédelem 

Rekordmagas volt a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban

Bár a koronavírus-járvány első évében sok helyen hetekre leállt a gazdasági élet, az egyre drámaibbá váló klímaváltozást ez sem állította meg. A legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid légköri koncentrációja 2020-ban rekordértékűre emelkedett – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Klímavédelem 

Az európaiaknak fontos a klíma – de az életmódjuk fenntartása még fontosabb

Nyugat-Európában a klímaváltozás ügye fontos kérdés, de a lakosság kisebb hányada hozna csak az életmódját érintő radikális áldozatot – engedné el a húsfogyasztást és a fosszilis tüzelésű kocsikat –, a többség inkább a megújulókban, valamint az újraerdősítésben bízik.

Klímavédelem 

A városoknak többet kellene tenniük az alkalmazkodásért

Az éghajlatváltozás üteme sokkal gyorsabb, mint ahogy a városi területek lépéseket tesznek az alkalmazkodás érdekében, pedig eközben népességük is folyamatosan nő. Ha a városi területek nem alkalmazkodnak az éghajlatváltozáshoz, emberek milliói kerülnek veszélybe.

Klímavédelem 

Az óceánok melegedése extrém hideg telekkel fenyeget Amerikában

A földi időjárás alakításában kiemelt szerep jut a hőmérséklet és sótartalom különbsége által hajtott, elképesztő erejű óceáni áramlási rendszereknek. Részben ezek végzik ugyanis az egyenlítő területére érkező hőtöbblet sarkok felé szállítását – nem csoda, hogy a kutatók évek óta aggodalommal figyelik a működésük átalakulását.

Klímavédelem 

A klímaváltozás a népek közti konfliktusokat is felszíthatja

Egy nemrégiben készült amerikai hírszerzési jelentés szerint tizenegy ázsiai, latin-amerikai és közel-keleti országot különösen érzékenyen érint az éghajlatváltozás okozta instabilitás.

Klímavédelem 

Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia

Mohamed bin Szalmán trónörökös a Szaúdi Zöld Kezdeményezés Fóruma nevű rendezvényen közölte: Szaúd-Arábia, a világ legnagyobb kőolajexportőre negyven éven belül klímasemlegessé akar válni.

Klímavédelem 

Az extrém hőség miatt halt meg egy túrázó család augusztusban Kaliforniában

A klímaváltozás az egyének szintjén is alkalmazkodást kíván meg. Az extrém hőség gyakoribbá válásával a szabadban végzett munka és sportolás idején is sokkal nagyobb tudatosságra van szükség – fájdalmasan mutatta ezt meg egy amerikai család tragédiája.

Klímavédelem 

Kormányok és vállalatok egyaránt keményen lobbiztak az IPCC-jelentés gyengítéséért

Dokumentumok bizonyítják, hogy számos ország a fosszilis energiahordozókról való átállás sürgetésének enyhítéséért lobbizott az ENSZ-nél a legfrissebb IPCC-jelentés elkészítése során.

Klímavédelem 

Lejárt a mélytengerektől kapott haladék?

Egy új gépi tanuláson alapuló modell szerint a mélytengerek hűtő hatása 1990-ig kiegyensúlyozta a melegedést, a Kaliforniai Egyetem kutatói szerint azonban mostanra az óceánok felszíni hőmérsékletének növekedését már nem tudja megállítani a mélytengerek hűtő hatása.

Klímavédelem 

Több tízezer évre lenne szükség ahhoz, hogy a klíma magától stabilizálódjon

Erre a következtetésre jutott az a kutatás, amely a bolygó történetének leggyorsabb, a paleocén-eocén hőmérsékleti maximumban kicsúcsosodó természetes eredetű felmelegedésének hosszú távú hatásait vizsgálta.

Klímavédelem 

Nem elég megvenni, használni is tudni kell az energiatakarékos gépeket

A magyar háztartásokban megtalálható hűtők, mosógépek mintegy fele már energiatakarékosnak számít, ugyanakkor ezen gépek környezettudatos használata terén még bőven van fejlődési lehetőség – közölte az LG Magyarország a megbízásából készült országos reprezentatív felmérés alapján az MTI-vel.

Klímavédelem 

A föld altalajára is hatással van a klímaváltozás, de még keveset tudunk a következményekről

Új obszervatórium szondázza a Föld altalajának titkait: a Depp Soil Ecotron meg fogja vizsgálni, hogy a bolygó óriási föld alatti szénraktára hogyan reagál a klímaváltozásra.

Klímavédelem 

A koalák földjén fittyet hánynak a klímavédelemre

Ausztrália tesz a legkevesebbet a fejlett országok közül a 2015-ös párizsi klímaegyezményben a globális felmelegedés korlátozására megfogalmazott kötelezettségvállalások terén – állapította meg a Climate Council független környezetvédelmi szervezet szerdán közzétett jelentése.

Klímavédelem 

A tudósok 99,9 százaléka szerint az emberi tevékenység felelős a klímaváltozásért

Az üvegházhatást okozó gázok hatásának tudományos bizonyossága mára az evolúcióval és a lemeztektonikával kapcsolatos egyetértés szintjéhez hasonló mértékű – állítja egy közel 90 ezer, éghajlattal kapcsolatos tanulmányt megvizsgáló friss kutatás.

Klímavédelem 

Gyors és azonnali fellépést követel a Maldív-szigetek

A szigetországot az évszázad végére a teljes eltűnés fenyegeti.

Klímavédelem 

Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél

Az Európai Bizottság 2022-ben azon dolgozik majd, hogy az Európai Unió a világjárványból megerősödve álljon talpra, megragadva a zöld és digitális átállás kínálta lehetőségeket. 

Klímavédelem 

Már nem csak a hurrikánok, a hőhullámok is nevet kapnak

A klímaváltozástól különösen erősen sújtott Sevillában úgy döntöttek, 2022-től úgy kezelik a hőhullámokat, ahogy a hurrikánokat szokás.