2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Zöldbe borul az egykori bécsi pályaudvar területe

Egyszerre lesz városi vadon és a feltöltődést szolgáló pihenőhely Bécs új parkja, a Freie Mitte, amely az egykori Nordbahnhof területén létesül.

Klímavédelem 

A nyugati parti erdőtüzek miatt légszennyezési riadót fújtak az Egyesült Államok keleti partján

Légszennyezettségi riadót fújtak az Egyesült Államok keleti partividékének számos városában, amelyeket beborított a nyugati partvidéken tomboló hatalmas erdőtüzek füstje.

Klímavédelem 

Merkel a klímavédelem jelentőségét hangsúlyozva mondott búcsút

Utolsó nyári sajtótájékoztatóján a távozó német kancellár elismerte, hogy sok hibát vétett, de azt is hangsúlyozta, hogy 1994-ben történt környezetvédelmi miniszteri kinevezése óta sokat dolgozott a klímaváltozás ellen. A soron következőknek ugyanakkor még többet kell tenniük.

Klímavédelem 

Beválhat az emberi civilizáció végével kapcsolatos prognózis?

A 20. század egyik legmegosztóbb jelentése volt az elismert politikusokból, tudósokból és közgazdászokból álló Római Klub felkérésére született A növekedés határai. A kutatók egy számítógépes modell alapján arra jutottak, hogy ha a növekedési trendekben nem áll be változás, 2072-re nyilvánvalóvá válnak a növekedés korlátai, amelyek a populáció és az ipari kapacitás „hirtelen és kontrollálhatatlan” visszaeséséhez vezetnek.

Klímavédelem 

Az egekbe szökhet a károsanyag-kibocsátás, ha a járványt követően újraindul az élet

Az egekbe szökhet az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, ha a koronavírus-világjárványt követően újraindul az élet – figyelmeztetett a párizsi székhelyű Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) keddi jelentésében.

Klímavédelem 

Milyen tanulságokat rejt Erdély középkori környezettörténete?

Az Erdélyi-szigethegység klímájának és tájhasználatának 1500 évet felölelő történetét tárták fel vizsgálataik során dr. Jakab Gusztáv, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatója és kollégái.

Klímavédelem 

Három magyar település is részt vesz az épületfelújítások hatásainak vizsgálatában

A BUILD UPON2 elnevezésű projekthez kapcsolódóan kidolgozott keretrendszer lehetővé teszi a városok számára az épületenergetikai felújítások valódi hatásainak figyelemmel kísérését és számszerűsítését.

Klímavédelem 

A katasztrófa hatására magasabb sebességbe kapcsolhat a német klímavédelem

A szövetségi kormány a klímaváltozás kezelésén és a romba dőlt országrészek újjáépítésén fog munkálkodni – hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár, miután látogatást tett a korábban soha nem látott nagyságú árvíz sújtotta vidékeken. A politikus jelezte továbbá, hogy a kormány már szerdán elindít egy rövid távú segélyprogramot.

Klímavédelem 

Nemzetközi összefogást sürgetnek a klímaválság kezelése érdekében

Az Egyesült Királyság, Európa és a fejlődő országok politikusainak egy csoportja szerint a világ minden táján szükség van egy „globális zöld megállapodásra”, amely kezelné az éghajlati válságot, és helyreállítaná a természeti világot.

Klímavédelem 

Lassan mozgó, heves viharokkal számolhat a jövőben Európa

A Newcastle-i Egyetem és a Brit Meteorológiai Szolgálat (Met Office) kutatóinak tanulmánya szerint a klímaváltozás következtében a jövőben egyre több intenzív és lassan mozgó viharrendszerre számíthatunk Európában – ezek száma századunk végére a korábbinak akár 14-szerese is lehet.

Klímavédelem 

Indiának is feladják a leckét a megszaporodó villámcsapások

Egy megjelenés előtt álló, friss tanulmány szerint Indiában a századunk végéig 10-25 százalékkal nő majd a villámok száma, és 15-50 százalékkal azok intenzitása.

Klímavédelem 

Oroszországban már több mint 1,7 millió hektáron tombolnak erdőtüzek

Már több mint 1,7 millió hektáron tombolnak erdőtüzek Oroszországban, szinte teljes egészében a távol-keleti Jakutföldön – erről tájékoztattak hétfőn az orosz hatóságok.

Klímavédelem 

Alig vezették be, máris alkalmazni kellett a hőhullámokra kidolgozott brit figyelmeztető rendszert

A MET Office, az Egyesült Királyság meteorológiai szolgálata idén júniusban vezetett be egy új, kifejezetten a hőhullámokra létrehozott figyelmeztető rendszert. Alig egy hónappal a rendszer bevezetése után már ki is kellett adni az enyhe fokú készültséget jelző sárga (amber) riasztást.

Klímavédelem 

Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén

A kormány több mint 538 millió forint, pályázaton elnyerhető forrást biztosít a balatoni önkormányzatok számára a klímavédelmi intézkedésekkel összefüggő beruházások támogatására – derül ki az Innovációs és Technológia Minisztérium  közleményéből.

Klímavédelem 

Erdőt telepítenek Madrid köré a klímaváltozás hatásainak kezelésére

A 75 kilométeres városi erdő csaknem félmillió új fából áll majd.

Klímavédelem 

Tovább pusztít Oregon történetének legnagyobb erdőtüze

Több mint 300 000 hektárnyi terület égett le Oregon államban az elmúlt napokban. A tűz jelenleg is 1200 négyzetkilométeren ég – ekkora tűzvész még soha sem volt az amerikai állam történetében.

Klímavédelem 

Kiderült, hogyan vezetné be a karbonvámot az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság a klímacélok elérése érdekében előterjesztette a világ első szén-dioxid-határadójára vonatkozó tervét, amely a karbonintenzív acél, alumínium, cement, műtrágya és villamos energia behozatalára vonatkozna.

Klímavédelem 

Csekély környezeti haszontól és az energia drágulásától tart a Századvég

Az Európai Bizottság július 14-én előterjesztette a közösség megemelt klímaambícióinak elérését célzó jogszabályalkotási javaslatcsomagját, amely egyebek mellett a megújuló energia fokozott használatával, a zöldközlekedési módok előtérbe helyezésével és az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer szigorításával segítené elő a klímasemlegesség megvalósítását. 

Klímavédelem 

Védőbástyából a problémát tüzelő tényezővé tettük az amazóniai esőerdőket

Egy friss kutatás becslései szerint több mint egymilliárd tonna szén-dioxidot bocsát ki az Amazonas-medencében található esőerdő. Elérhetttük azt a pontot, amikor az erdőség több üvegházhatású gázt juttat a levegőbe, mint amennyit el tud nyelni.

Klímavédelem 

Egy müncheni laboratóriumban ölthetnek formát a jövő városai

A bajor főváros vezetői, hivatalai és intézményei, a helyi egyetemek és az UnternehmerTUM nevű innovációs és képzési központ közösen tennék az okostelepülések Mekkájává Münchent.