2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van

Ha minden uniós tagország be akarja tartani a vállalását, akkor az eddiginél sokkal nagyobb erőfeszítéseket kell tenniük a zöld gazdasági fellendülés irányába – hangsúlyozza Jean Jouzel klímakutató, aki kétszáz közismert előadóművésszel és elismert tudóssal együtt nyílt levélben sürgette a fenntartható fordulatot, illetve azt, hogy „Ne térjünk vissza a normalitáshoz”. 

Klímavédelem 

Az Alpok magasabban fekvő területeit is érinti a klímaváltozás

A nyár folyamán a hegyekben is egyre melegebb lesz: még ezerméteres magasság felett is gyakoriak lesznek a 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletek – derült ki a Német Meteorológiai Szolgálat (DWD), a MeteoSchweiz svájci meteorológiai és klimatológiai hatóság és az osztrák meteorológiai és geodinamikai központi intézet (ZAMG) friss értékeléséből.

Klímavédelem 

A napsugarakat visszaverő aeroszolok többet árthatnak, mint amennyit használnak

Egy nemzetközi kutatócsoport arra figyelmeztet, hogy a klímaváltozás hatásainak mérséklését célzó eljárások – például azok a tervek, amelyek szerint a légkörbe juttatott részecskékkel blokkolnák a Földet elérő napsugarakat – nem várt, negatív hatással lehetnek a földi klímára. 

Klímavédelem 

Sok magyar számára ismeretlenek az európai klímavédelmi törekvések

Az IKEA felmérésében megkérdezettek fele nem hallott még az Európai Zöld Megállapodásról. Ugyanakkor a magyarok többsége szerint a magáncégek fő feladata a környezetvédelem népszerűsítése.

Klímavédelem 

A zöld szempontok egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a bankok, befektetők és biztosítók szolgáltatásaiban

A zöldülés nem csupán üzleti lehetőség, hanem egyre inkább társadalmi és jogszabályozói elvárás is. Az Európai Unió egyre több eszközzel tesz azért, hogy a kontinens minél inkább a zöldgazdaság irányába mozduljon el: ezt a célt szolgálja többek között a European Green Deal bejelentése, a különleges karbonhatárvám bevezetése, valamint a körforgásos gazdaság akciótervének kidolgozása is.

chikansplanet.blog.hu
Klímavédelem 

Rendszeressé válhat a 40 Celsius-fokos hőmérséklet a század végére Nagy-Britanniában

A Nagy-Britanniában eddig mért legmagasabb hőmérséklet 38,7 Celsius-fok volt, amelyet tavaly júliusban jegyeztek fel Cambridge-ben.

Klímavédelem 

A francia elnök ígéretet tett a zöldfordulat felgyorsítására

Miután a francia nagyvárosokban a Zöldek elsöprő győzelmet arattak az önkormányzati választásokon, Emmanuel Macron francia államfő hétfőn a környezetvédelmi politikájának felgyorsítását ígérte, és bejelentette, hogy a következő két évben további 15 milliárd euróval támogatja a kormányzat a francia gazdaság zöldberuházásait az ökológiai átállás érdekében, valamint az ország legalább két népszavazást is rendez környezetvédelmi kérdésekről.

Klímavédelem 

Elképesztő sebességgel melegszik a Déli-sark

Az Antarktisz háromszor gyorsabban melegszik, mint a világ többi része. „A végeredmény egy masszív felmelegedés” – mondta Kyle Clem klímakutató, aki szerint nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik tényező mekkora szerepet játszik.

Klímavédelem 

Baranya megye csatlakozott a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez

Baranya megye alapító tagként elsőként csatlakozott a Nemzeti Klímavédelmi Szövetséghez. Az erről szóló határozatot egyhangúlag fogadta el a közgyűlés.

Klímavédelem 

Talán sosem látjuk meg a fától az erdőt

Európa erdők nélkül nem tudná mérsékelni a klímaváltozás következményeit – csakhogy a klímaváltozás pusztítja a fákat. A hőmérséklet emelkedésével együtt nő a szárazság gyakorisága, az erdőtüzek kockázata és a kártevők pusztítása – nem minden fafajta képes megfelelni a szélsőséges kihívásnak.

Klímavédelem 

A legtöbb uniós tagállam nem haladt előre a légszennyezettség csökkentése érdekében

Fennáll a kockázata annak, hogy ezek a tagországok nem felelnek meg az EU 2030-ra előirányzott kibocsátáscsökkentési céljainak – olvasható az Európai Bizottság pénteken közzétett felmérésében.

Klímavédelem 

Portugáliát sújtják a legjobban az erdőtüzek Európában

Portugáliát sújtják a legjobban az erdőtüzek Európában: az Ibériai-félszigeten fekvő ország erdőterületeinek több mint 3 százaléka áll lángokban minden évben – derült ki a portugál természetvédelmi egyesület (ANP) és a Természetvédelmi Világalap (WWF) csütörtökön kiadott közös jelentéséből.

Klímavédelem 

Először találtak műanyagszemcséket a Déli-sarkvidék szárazföldjén

Az olaszországi Sienai Egyetem tudósai vezette kutatócsoport a déli-óceáni György király-szigeten gyűjtött apró élőlényeket egy mohával és zuzmóval borított szigetelőanyag-darabról.

Klímavédelem 

150 nagyvállalat szólalt fel a klímabarát gazdasági újraindítás mellett

A világ 155 – összességében több mint 2,4 milliárd dollár piaci kapitalizációval bíró és 5 millió munkavállalót képviselő – globális nagyvállalata nyilatkozatban szólítja fel a világ kormányait, hogy a koronavírus-járványt követő gazdaságélénkítő csomagjaikat hozzák összhangba a legfrissebb klímatudományi eredményekkel.

Klímavédelem 

Úton a tisztább levegő felé

Határozott kibocsátási célokat tűzött ki a magyar kormány a következő évtized végére.

Klímavédelem 

A szibériai meleg súlyos következményekkel jár

A 38 Celsius-fokos szibériai melegrekordot nemrégiben épp azon a településen regisztrálták, ahol 1892-ben az északi félteke legalacsonyabb hőmérsékletét is mérték. A még Magyarországon is rendkívül melegnek számító hőmérséklet a sarkvidékeken lévő hó- és jégtakaró olvadásának következtében alakulhatott ki. 

Klímavédelem 

A fővárosban már szennyezettebb a levegő, mint a korlátozások előtt

A kijárási korlátozások eltörlésével Európa nagyvárosaiban megugrott a légszennyezettség mértéke – Budapesten rekordmértékben.

Klímavédelem 

A csimpánzok védelmezője most mindannyiunknak mesél

Dr. Jane Goodall szokásos, évi 300 napos világ körüli turnéját is érintette a COVID–19 vírus. Orvosai és barátai tanácsára otthon maradt, de ez idő alatt sem tétlenkedett. Az általa írt mesekönyveket olvasta fel, a videókat pedig nyilvánossá tette, hogy a világ 24 országában található Jane Goodall Intézetek önkéntesei különböző nyelveken feliratozva megoszthassák saját oldalaikon.

Klímavédelem 

Az új sarkvidéki hőmérsékleti rekordok megerősítését kéri Oroszországtól a Meteorológia Világszervezet

Az elmúlt hetekben Szibériában „kivételes forróság” volt a WMO szerint. A genfi központú ENSZ-szervezet várhatóan napokon belül megerősítést kap az orosz meteorológiai hatóságtól, a Roszgidromettől, ekkor fogja elkezdeni saját igazoló folyamatait, hogy ellenőrizzék a korábban leolvasott értéket, amely minden idők legmelegebb hőmérséklete a térségben.

Klímavédelem 

A magyarok többsége a döntéshozóktól várná a megoldásokat a környezeti problémákra

Így felülről jövő iránymutatással és szabályozással még tovább lehetne ösztönözni az embereket a változásra – derül WWF Magyarország friss kutatásából.