2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Törvényt hozott a német parlament a klímavédelemről

Megszavazta a német szövetségi parlament pénteken a kormány klímavédelmi programja alapján készült jogszabálycsomagot, amely azt szolgálja, hogy Németország teljesítse az éghajlatváltozás elleni nemzetközi küzdelemben 2030-ra kitűzött célokat.

Klímavédelem 

A jegybankoknak is jut szerep a klímavédelemben

A pénzügyi és környezeti kockázatok kölcsönösen hatnak egymásra, a jegybankoknak, pénzügyi felügyeleteknek pedig egyre erősebb felelősségük van a fenntartható, klímabarát pénzügyi rendszer kialakításában – nyomatékosították a  számos európai és ázsiai nemzetközi pénzügyi intézmény, jegybank, pénzügyi felügyelet és piaci szereplő részvételével megtartott nemzetközi zöld pénzügyi konferencián Budapesten.

Klímavédelem 

Még mindig dívik a szeméttel fűtés, pedig a környezetre, az egészségünkre és a pénztárcánkra is veszélyes

Magyarországon 15 éve tilos szeméttel tüzelni, ennek ellenére rengeteg magyar éget hulladékot a kazánban. Ez több százezres bírsággal és súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

Klímavédelem 

Afrika az éghajlatváltozás által leginkább érintett kontinens

A szegénység, a kormányzási, irányítási problémák az alkalmazkodás lehetőségeit is aláássák – hangzott el a magyar és francia közös szervezésben, a szegedi Tanulmányi és Információs Központban megrendezett klímakonferencián.

Klímavédelem 

Egyre csak pumpáljuk a légkörbe a szén-dioxidot

Az erős gazdasági növekedés, a világszerte növekvő villamosenergia-igény és az energiahatékonyság növekedésének lassúsága is hozzájárult ahhoz, hogy tovább nőtt a bolygó légkörébe jutó szén-dioxid mennyisége.

Klímavédelem 

Áder: Magyarország a klímaváltozás nyertesei között lehet

Magyarországnak reális lehetősége van arra, hogy a klímaváltozás nyertesei között legyen – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által szervezett Vállalkozások a környezetvédelemért című konferencián.

Klímavédelem 

A füstköd miatt bezárták az iskolákat Újdelhiben

Az indiai fővárosban a levegő minősége harmadik napja többszörösen meghaladja a kritikus értéket.

Klímavédelem 

Kína eredményesen vette fel a harcot a légszennyezéssel

Három év leforgása alatt az ázsiai nagyhatalomnak óriási mértékben sikerült csökkentenie a szénerőművek légszennyezését, a jövőben pedig még tovább javulhat a helyzet.

Klímavédelem 

Még napokig nem tudják megfékezni a bozóttüzeket Ausztráliában

Tovább tomboltak a bozóttüzek kedden Ausztrália keleti partján, számos lakóházat megrongáltak a lángok, és a hatóságok attól tartanak, a tűzvészt egészen jövő hétig nem tudják még ellenőrzés alá vonni.

Klímavédelem 

A Tesco is észszerűsít a csomagolások terén

Az áruházlánc a házhoz szállítás során ezentúl csak a legszükségesebb termékeinél használ műanyag zacskót, a megrendeléseket alapesetben csomagolás nélkül teljesíti.

Klímavédelem 

A tehetős államok jobban is igyekezhetnének

Túl keveset tesznek a világ legfejlettebb országait összefogó G20-csoport tagjai ahhoz, hogy 1,5 Celsius-fokban korlátozzák a Föld felmelegedését – állapította meg egy nemzetközi kutatás.

Klímavédelem 

Látványos gesztussal követeltek cselekvést a brit klímatüntetők

Egy tipikus brit vörös téglás kertvárosi ház modelljét úsztatták és süllyesztették el a Temze londoni szakaszán az Extinction Rebellion mozgalom aktivistái.

Klímavédelem 

„Alkoss az esőerdőkért!” – Környezetvédelmi alkotópályázat

A Jane Goodall Intézet és a SzóKiMondóka pályázatán részt vevők képpel, festménnyel, rajzzal, hanganyaggal, videóval, novellával, sőt, akár verssel is kifejezhetik, amit az esőerdőkről és az azokat fenyegető veszélyekről gondolnak.

Klímavédelem 

Valóban összefügg a klímaváltozás és a migráció?

Vajon tényleg vannak-e klímamenekültek? Meg lehetne állítani a migrációs folyamatokat, ha jobban odafigyelnénk a klímaváltozásra? Ezekre a kérdésekre keresett választ a Tanácstalan Köztársaság Migráció és klímaváltozás című vitaestje, amelynek az ELTE Társadalomtudományi Kara adott otthont.

Klímavédelem 

Az Európai Unió élen jár a klímavédelem finanszírozásában

Jelenleg az Európai Unió (EU) és tagállamai biztosítják az éghajlatváltozás elleni küzdelmet célzó közfinanszírozás legjelentősebb részét. Az uniós tagországok pénzügyminisztereiből álló tanács közlése szerint az erre szánt hozzájárulások összege a 2017-es 20,4 milliárd euró után 2018-ban összesen 21,7 milliárd eurót tett ki.

Klímavédelem 

Új-Zéland megszavazta a karbonsemlegességet

Az új-zélandi miniszterelnök szerint a klímaváltozás korunk legnagyobb kihívása, ők pedig ennek a törvénynek az elfogadásával szeretnének irányt mutatni a világnak. 

Klímavédelem 

A gazdasági növekedés és a klímavédelem célja nem ellentétes

A készülő új nemzeti energiastratégia klímapolitikai és gazdaságfejlesztési kereteit ismertetve az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára kiemelte: az energia- és a klímapolitikát csak integráltan érdemes kezelni, miután a klímaváltozáshoz az energiafogyasztás több mint 70 százalékban járul hozzá.

Klímavédelem 

59 magyar kutató írta alá a 11 ezer tudós által jegyzett nemzetközi klímakiáltványt

A világ 11 ezer kutatója írta alá azt a BioScience nevű folyóiratban november 5-én megjelent kiáltványt, amely szerint „a tudósoknak erkölcsi kötelességük egyértelműen figyelmeztetni az emberiséget bármilyen katasztrofális fenyegetésre, (...) ezért mi, a világ több mint 11 ezer tudósa tisztán és egybehangzóan kijelentjük, hogy a Föld bolygó klímavészhelyzettel néz szembe”. (Kép: maxpixel.net)

qubit.hu
Klímavédelem 

Hova vezet a lázas semmittevés, amelyben élünk?

Lázas semmittevésben van a világ, ezerszám tartanak hiábavaló konferenciákat, a hatásuk azonban nulla – kijózanító, ha egy ilyen kiélezett és reményvesztett kijelentés éppen egy klímaváltozásról szóló konferencia bevezető előadásában hangzik el.

Klímavédelem 

A Collins szótár a klímasztrájkot választotta az év szavának

A klímasztrájk kifejezést először 2015 novemberében jegyezték fel, amikor az első ilyen tüntetést szervezték az ENSZ Párizsban rendezett klímacsúcsa idején.