2019. május 23., Dezső
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Pénteken több mint ezer városban lesz klímaváltozás elleni tüntetés

Újabb lendületet kapnak a klímaváltozás elleni harc fokozását célzó tüntetések, az eddigi adatok szerint pénteken 109 ország mintegy 1300 városában lesznek megmozdulások – derült ki a Fridays for Future (Péntekenként a jövőért) elnevezésű nemzetközi mozgalom hétfőn közzétett listájából.

Klímavédelem 

Tömeges behalás a Kossuth téren is

A Fridays for Future Magyarország az Extinction Rebellion Magyarország mozgalommal együttműködve azt demonstrálta, mi fog történni a földi élettel, ha nem hagyunk fel környezetünk rombolásával.

Klímavédelem 

Az Exxonnak 1982-ben papírja volt a klímaváltozásról

Az amerikai olaj- és gázipari cég, az Exxon Mobile 1982-ben egy tudóscsapattal készíttetett egy tanulmányt, amely megmutatta, mire számíthat az emberiség, ha emelkedik a fosszilis tüzelőanyag felhasználása.

Klímavédelem 

Elindult a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 hivatalos honlapja

Az év legfontosabb diplomáciai eseményének honlapja elsősorban a konferenciára látogató nemzetközi döntéshozók számára nyújt részletes tájékoztatást  magyar és angol nyelven. Ugyanakkor a www.budapestwatersummit.hu újdonsága, hogy Magazin rovata minden érdeklődő számára érdekes hírekkel szolgál a fenntartható környezet és víz témakörében, hiszen fontos, hogy mindenki egyéni szinten is érezze felelősségét a vízválság megelőzésében.

Klímavédelem 

Csak a tudomány kevés a Föld megmentéséhez

Molnár Zsolt etnoökológus szerint közösen lehetünk képesek olyan tudást összerakni, amely reményt adhat arra, hogy jobban megértsük, mit teszünk a Földdel.

Klímavédelem 

A németek a klímavédelmet támogatnák

Az éghajlat és a környezet védelmét tartják az Európai Unió (EU) előtt álló legfontosabb kihívásnak a németek – mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés, amely az európai parlamenti (EU-) választás alkalmából készült.

Klímavédelem 

Négy sarkalatos pont, amelyeken megvethetnénk a lábunkat a klímáért folyó küzdelemben

Klímavédelmi körútjának új-zélandi állomásán António Guterres arra buzdította a fiatalokat, ébresszék rá a hezitáló politikusokat a késlekedés valódi árára.

Klímavédelem 

Mexikóvárosban környezetvédelmi szükségállapotot rendeltek el

A légszennyezettség magas szintje miatt a város környezetvédelmi bizottsága felszólította a lakosságot a gépkocsihasználat csökkentésére, illetve arra is, hogy kerüljék a szabadtéri sportolást, és tartsák zárva ablakaikat.

Klímavédelem 

Áder: Szemléletváltásra van szükség az ökológiai katasztrófa elkerülése érdekében

Szemlélet- és technológiaváltás nélkül ökológiai katasztrófa és társadalmi összeomlás vár ránk – jelentette ki Áder János köztársasági elnök makói diákoknak tartott interaktív előadásán.

Klímavédelem 

Attenborough: tíz évünk maradt cselekedni

A 93 éves Sir David Attenborough a tőle hallott eddigi legdrámaibb figyelmeztetését fogalmazta meg a londoni BBC Klímaváltozás – A Tények című, nemrég bemutatott új tévéműsorában.

Klímavédelem 

Rekordszintre nőtt a szén-dioxid-koncentráció a Föld légkörében

Rekordszintre nőtt a szén-dioxid-koncentráció a Föld légkörében: 415,26 ppm-et mértek a hawaii Mauna Loa obszervatórium műszerei a hét végén – jelentették be hétfőn a Scripps Óceánkutató Intézet kutatói.

Klímavédelem 

Nagyok a kicsikért

A nagy gazdaságoknak növelniük kell a kicsi, fejlődő országoknak juttatott támogatást a globális felmelegedés elleni küzdelemben – közölte Frank Voreqe Bainimarama, a Fidzsi-szigetek miniszterelnöke egy éghajlatváltozással foglalkozó nemzetközi konferencián.

Klímavédelem 

Az ételek kidobása és a klímaváltozás is összefügg

Globálisan az élelmiszerek egyharmadát pazaroljuk el, ennek nagy része a szemétlerakókban végzi, ahol a szerves hulladék erjedésével metán és szén-dioxid is keletkezik – vagyis a klímaváltozásért felelős üvegházhatású gázok.

Klímavédelem 

Klímavédelmi körútra indul az ENSZ-főtitkár, hogy felrázza a világot

Új-Zélandon megkezdte a csendes-óceáni térség déli részének országaiba vezető körútját António Guterres ENSZ-főtitkár vasárnap, hogy figyelmeztessen: a világ rossz irányba halad a felmelegedés csökkentésével kapcsolatos célok elérését illetően.

Klímavédelem 

Bepanaszolták az ausztrál kormányt a klímával kapcsolatos tétlenség miatt

Az ENSZ-hez forduló panaszosok ügyvédje szerint sérti az ausztrál kormány a lakosok kultúrához, családhoz és élethez való jogát azzal, hogy nem hoz intézkedéseket a klímaváltozás ellen.

Klímavédelem 

Az unióban csökkent a szén-dioxid-kibocsátás

A fosszilis tüzelőanyagok égetéséből származó szén-dioxid-kibocsátás 2,5 százalékkal csökkent tavaly az Európai Unióban (EU) az előző évben mért adatokhoz képest – közölte friss jelentésében az Európai Unió statisztikai hivatala.

Klímavédelem 

A klímával a mi életünk is meg fog változni

„Nem tudjuk biztosan, hogy a klímaváltozás hatásai mennyire lesznek felforgatóak, vagy hogy hol fogja leginkább kifejteni hatását (...). De egyre több bizonyíték van arra, hogy ezek a hatások már a mi életünk, a mi társadalmaink számára is katasztrofálisak lesznek.” (Fotó: pxhere.com)

444.hu
Klímavédelem 

Megnyomta a vészcsengőt a klímahelyzet miatt az ENSZ-főtitkár

A világnak drámai mértékben változtatnia kell a gyárak, járművek és otthonok energiaellátásán, hogy a globális felmelegedés mértékét megfelelő szinten korlátozzák. Ha nem sikerül, az katasztrofális helyzetet jelentene az egész világon – mondta az Associated Press hírügynökségnek adott interjúban António Guterres ENSZ-főtitkár.

Klímavédelem 

Az ausztrálok jobban félnek a klímaváltozástól, mint a terrorizmustól

Az ausztrálok többsége az idei évben már a klímaváltozást tartja a legfőbb nemzetbiztonsági fenyegetésnek – derült ki szerdán egy független ausztráliai kutatóintézet, a Lowy Intézet tanulmányából.

Klímavédelem 

Kövekbe zárnák a szén-dioxidot, hogy elkerüljük a bajt

Szén-dioxidot pumpálnak a Jura-hegység mélyén fekvő kőzetekbe svájci kutatók, azt vizsgálva, hogy az üvegházhatást okozó gázt vajon el lehet-e zárni ezzel a módszerrel, megakadályozva, hogy tovább erősítse a klímaváltozást.