2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai

A kutatók szerint elég lenne a napfény töredékét visszaverni ahhoz, hogy az emberiség által okozott globális felmelegedés teljes mértékben visszafordítható legyen.

Klímavédelem 

Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről

A hosszas tárgyalások ellenére a németországi, Bonnban rendezett találkozón sem tudtak megegyezni a tárgyaló felek arról, miként és mekkora összeg illeti meg a fejlődő országokat, amelyek amiatt követelnek kártérítést, mert szerintük sokkal jobban megszenvedik a klímaváltozás következményeit, mint mások.

Klímavédelem 

Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat

Magyarország a vállaltnál lényegesen gyorsabban halad az energia- és klímapolitikai célkitűzések teljesítésében – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL) megalakulása alkalmából a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) rendezett projektnyitó eseményen.

Klímavédelem 

A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet

Egy friss kutatás szerint a légkör felsőbb rétegeiben mérhető 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés már befolyásolhatja a Föld hőmérséklet-viszonyait is.

Klímavédelem 

Az amerikai elnök szerint a jelentősebb gazdaságoknak gyorsítaniuk kell az éghajlatváltozás elleni erőfeszítéseket

Joe Biden felszólította Kínát és más, „jelentős gazdasággal rendelkező” országokat, hogy duplázzák meg a káros éghajlatváltozás ellen tett erőfeszítéseiket, és javítsák az energiaellátás biztonságát. Hangsúlyozta: az Ukrajna elleni orosz háború nyomán tovább élesedett a klímavédelem terén is a sürgős fellépés szükségessége.

Klímavédelem 

Átadták a Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíjakat

Budapest hőhullámokkal szembeni sérülékenységének feltárását, az inváziós pontyfélék ikrájának vándorló vízimadarak általi terjedését, valamint a részvénybefektetőknek az ENSZ fenntartható fejlődési céljaival kapcsolatos viszonyát vizsgálta az a három fiatal kutató, aki pályázatával elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Környezetvédelmi Tudományos Ifjúsági Pályadíját.

Klímavédelem 

Árvizek, erdőtüzek és kánikulai hőhullámok sújtják az Egyesült Államokat

Csaknem 120 millió amerikait érintenek a középnyugaton és az ország déli részében kiadott különböző fokozatú hőségriadók.

Klímavédelem 

Spanyolországban és Franciaországban is felszökött a hőmérséklet

Hőségriasztás van érvényben, két kivétellel Spanyolország összes tartományában – közölte a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet), amely három mérőállomásán is júniusi hőségrekordot mért.

Klímavédelem 

A háború felgyorsíthatja a zöldfordulatot

„A jelen helyzet olyan innovatív megoldások előtt tisztítja meg az utat, amelyekkel javítható az energiabiztonság, előrelépést tehetünk az éghajlatvédelmi célok elérése felé, és még a fogyasztók költségei is mérsékelhetők” – húzta alá a Világgazdaság oldalán megjelent írásában ifj. Chikán Attila, az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója.

Klímavédelem 

Génszerkesztett növényekkel vennék fel a harcot a klímaváltozással

A növények szén-dioxid-megkötő tulajdonságait igyekezne felpörgetni CRISPR génszerkesztési technikával egy amerikai kutatócsoport.

Klímavédelem 

Újra a kormányok tétlenségének veszélyeire figyelmeztetett az ENSZ-főtitkár

A globális klímaváltozás elleni harc fokozására szólította fel a világ államait António Guterres az Ausztriában rendezett klímakonferencián, kiemelve, hogy mélyül a szakadék a kormányok klímaváltozás elleni fellépése és a szakértők, valamint az emberek elvárásai között.

Klímavédelem 

Új kutatóhajóra van szükség a sarkvidéken zajló vizsgálatok folytatásához

A Polarstern jégtörő kutatóhajó négy évtizede szolgál a sarkvidéki vizeken, ám az idő eljárt felette.

Klímavédelem 

Így igyekeznek alkalmazkodni a part menti közösségek

A francia kormány nemrégiben nyilvánosságra hozott egy térképet, amelyen 126 tengerparti város és falu szerepel, amelyeknek meg kell újítaniuk várostervezésüket a part menti erózió miatt. Ezt a problémát súlyosbítja az éghajlatváltozás következtében felgyorsuló tengerszint-emelkedés.

Klímavédelem 

A tengeri vírusok is a segítségünkre lehetnek

5500, nemrégiben azonosított mélytengeri RNS-vírusfaj vizsgálata során kiderült, hogy több közülük segíthet a légkörből felszívott szén-dioxidnak az óceánfenéken történő tartós tárolásában.

Klímavédelem 

„Zöld fallal” veszi magát körül Mongólia

Mintegy 16 millió fa ültetését kezdték meg Mongólia határainál az elnök által tavaly meghirdetett országos faültetési kampány jegyében.

Klímavédelem 

A legnagyobb kibocsátók cserben hagyták a klímaváltozás pénzben is mérhető árát megfizető elesett országokat

Az Oxfam legújabb jelentése szerint a gazdag országok csak mintegy felét biztosítják annak az összegnek, amire a fejlődő országoknak szüksége lenne a klímaváltozás által okozott veszteségek és károk klímavédéséhez. Ezek pedig tetemesek: a klímaváltozás által okozott katasztrófák költségei az elmúlt húsz évben 800 százalékkal nőttek.

Klímavédelem 

Párizsban elismerésben részesült a BudaPart fejlesztése

Három évtized után először díjaztak magyar városnegyed-fejlesztést a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési versenyén, a FIABCI-n.

Klímavédelem 

Finnország komolyan veszi a klímavédelmet

Ambiciózus klímacélokat tűzött ki maga elé Finnország, melyeket június másodikán törvénybe is foglalt. Az észak-európai ország már 2035-re nullára csökkentené ipari szén-dioxid-kibocsátását.

Klímavédelem 

A klímavédelem jó üzlet is lehet

Az elmúlt két hónapban vállalkozások és befektetők nagyjából 2 milliárd dollárt ajánlottak fel olyan új technológiák támogatására, amelyek ígéretük szerint képesek eltávolítani a szén-dioxidot a légkörből, ami kulcsfontosságúnak tekinthető az éghajlatváltozás elleni harchoz.

Klímavédelem 

Az EP az uniós klímavédelmi jogszabályjavaslatok több elemét elutasította

Az elutasított – az uniós szén-dioxid-kereskedelmi rendszer (ETS) kiterjesztésére, a szén-dioxid-határadó bevezetésére és a szociális klímavédelmi alap létrehozására vonatkozó – javaslatok a Fit for 55 (Irány 55 százalék) uniós klímavédelmi csomag kulcsfontosságú részeit képezik.