2020. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el a spanyol kormány

A nyilatkozat a globális felmelegedés elleni sürgős cselekvés szükségességét ismeri el.

Klímavédelem 

Rekordütemben nő egy elvileg betiltott üvegházhatású gáz légköri koncentrációja

A HFC-23 magas légköri koncentrációja miatti aggodalom oka, hogy erősen üvegházhatású gázról van szó, amelyből ha egytonnányi a levegőbe kerül, az több mint 12 ezer tonna szén-dioxid kibocsátásának felel meg.

Klímavédelem 

Súlyos szmoggal küzd Itália

Mivel nincs egységes szabályozás, az egyes városok által hozott intézkedések következményei alig érzékelhetőek.

Klímavédelem 

Rengeteg erdő hiányzik az Egyesült Királyságból

Meg kell sokszorozni az új fák ültetésére irányuló erőfeszítéseket és az erdős területek nagyságát, mert csak ez tenné lehetővé a 2050-re kitűzött klímacél megvalósulását és a visszaszorulóban lévő élővilág megóvását – figyelmeztette egy erdőkkel foglalkozó környezetvédelmi szervezet a brit kormányt.

Klímavédelem 

Közös cselekvésre buzdítana az EP elnöke Davosban

Az Európai Unió vezető szerepet vállalt az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, de a világnak most együtt kell cselekednie – fogalmazott David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a davosi Világgazdasági Fórum 50. találkozóját megelőzően kiadott nyilatkozatában.

Klímavédelem 

A kormány határozott stratégiai célokat tűzött ki a klímaváltozás és a környezetvédelem területén

A klímaváltozással szemben nem szavakkal, hanem cselekvéssel lehet fellépni, a magyar kormány így is tesz – fogalmaz a közelmúltban elfogadott energia- és klímapolitikai stratégiai dokumentumok közzététele kapcsán az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Klímavédelem 

Attenborough szerint Kína tehetne a legtöbbet a felmelegedés elleni küzdelemben (videóval)

„A világ a válság pillanatával szembesül a klímaváltozás miatt, és nem halogathatjuk tovább a cselekvést” – hangsúlyozta Sir David Attenborough brit természettudós, televíziós személyiség egy csütörtökön sugárzott interjújában.

Klímavédelem 

Az aggasztó tendencia tavaly is folytatódott

A második legmelegebb év volt 2019 az időjárási feljegyzések kezdete óta, és az elmúlt évtized a Föld legmelegebb évtizede volt – közölte szerdán a Meteorológiai Világszervezet és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA), valamint a NASA Goddard Intézete.

Klímavédelem 

A melegedést csak mérsékelni lehet(ne), elkerülni nem – hogyan alkalmazkodhatunk?

A metropolisokban különösen nagy kihívás elé állítják az emberi szervezetet az egyre gyakoribb és szélsőségesebb hőhullámok. Bécs példát mutat az alkalmazkodást segítő közterek kialakításában.

Klímavédelem 

Magasabbra tenné a lécet az Európai Parlament

Az EP támogatta az Európai Bizottság által korábban bemutatott zöld megállapodás célkitűzéseit, de annál magasabb kibocsátáscsökkentési célt szorgalmaz, és ehhez méltányos, szolidáris átállási mechanizmust tart szükségesnek.

Klímavédelem 

Az ausztráliai tűzvész füstje körbeszállja a Földet

A szennyezés vissza fog térni az ország fölé – figyelmeztettek az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA kutatói.

Klímavédelem 

A globális felmelegedés nyomán nő a tűzvészek kockázata

Az emberi tevékenység okozta klímaváltozás növeli a futótüzek kockázatát – állapította meg egy friss brit elemzés.

Klímavédelem 

Tudósok sürgetik a horvát klímavédelem ügyét

Ötszázötven tudós írta alá azt a felhívást Horvátországban, amelyet kedden adtak át a kormánynak, a parlamentnek, valamint az illetékes minisztériumnak, és amelyben arra szólítják fel őket, hogy mielőbb cselekedjenek a klímaváltozás enyhítéséért.

Klímavédelem 

Az erdőtüzek füstje a klímát is károsítja

Az Ausztrália keleti partján tomboló bozóttüzek füstjéből szeptember óta körülbelül 400 millió tonna szén-dioxid került a Föld légkörébe.

Klímavédelem 

Grönland lehet a klímaváltozás egyik legnagyobb nyertese

A nagyhatalmak – Kína vagy éppen az Egyesült Államok – nem véletlenül fordítják figyelmüket a most még zord sziget felé.

Klímavédelem 

Ausztrália is a klímavédelem útjára lép

Scott Morrison miniszterelnök a súlyos áldozatokat követelő és hatalmas károkkal járó bozóttűzszezon hatására változtatna szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos politikáján.

Klímavédelem 

A klíma és a gazdaság ügye is nyerhet

A klímavédelem nem ellentétes a gazdasági növekedéssel, hanem egymást erősítő célok – húzta alá a kormány klímastratégiáját ismertetve Kaderják Péter államtitkár az M1 aktuális csatorna műsorán.

Klímavédelem 

Melbourne levegője a legrosszabb a világon

Ausztrália második legnagyobb városában, Melbourne-ben és Victoria állam egyéb részein a bozóttüzek miatt keletkezett füst és por szennyezi a levegőt.

Klímavédelem 

Szokatlanul meleg van Szibériában

Plusz hét fokot is mértek az Oroszországhoz tartozó földrésznyi terület egyes vidékein.

Klímavédelem 

Miből valósulhat meg az unióban a méltányos klímavédelem?

Összesen 85-125 milliárd eurót mobilizálhat a következő években a fosszilis tüzelőanyagoktól függő és nagy üvegházhatásúgáz-kibocsátású európai régiók számára a Méltányos Átállási Mechanizmus.