2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Megkezdődött a francia kormány elleni klímaper

Több nemzetközi civil szervezet indított kiemelkedő jelentőségű pert a francia kormány ellen, amiért nem tettek eleget a klímaváltozás ügyében.

Klímavédelem 

Rekordmennyiségű klímához kapcsolódó katasztrófa jutott tavaly az Egyesült Államoknak

Rekordszámú, a szélsőséges időjárásnak és az éghajlatváltozásnak köszönhető katasztrófa sújtotta az Egyesült Államokat 2020-ban: tűzvészek perzseltek nyugaton, gyors egymásutánban kialakuló hurrikánok pusztítottak keleten, és rendkívüli hőség söpört végig az ország szívében.

Klímavédelem 

Ürge-Vorsatz Diána: A világ remélhetőleg nem áll vissza a környezetromboló szintre

Nagyon rossz irány lenne, ha a pandémia rövid távú hatásaitól várnánk a környezetszennyezés problémájának megoldását; ugyanakkor a világ remélhetőleg nem áll vissza arra a környezetromboló szintre, amelyen korábban volt – fogalmazott Ürge-Vorsatz Diána, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke azüzlet.hu-nak adott interjúban.

Klímavédelem 

A kibocsátás csökkentésével gyorsabban eredményt érhetünk, mint eddig gondoltuk

A korábbi éghajlati modellek számításai alapján a klímaváltozás megállítására tett erőfeszítések a légkörben felhalmozódó szén-dioxid miatt csak  lassan fejthetik ki hatásukat. Egy friss kutatás szerint azonban, ha sikerül nulla közeli szintre mérsékelni a kibocsátást, azzal az eddig vártnál gyorsabban meg lehet fékezni a felmelegedést.

Klímavédelem 

Közel másfél évtizede nem volt ilyen kitartóan hideg Szibériában

Az elmúlt hetekben szibériai mércével mérve is extrém hideg időjárás köszöntött Jakutföldre. A Deljankir nevű kistelepülés környékén január 18-án reggel –58,3 Celsius-fokot mértek.

Klímavédelem 

A metánkibocsátás vizsgálatával támogatja a klímavédelmi erőfeszítéseket a SpaceX

A MethaneSAT nevű kis műholdat kifejezetten a globális metánkibocsátás felkutatására, számszerűsítésére és nyomon követésére tervezték.

Klímavédelem 

A karbonsemlegesség hatékony eszköz a klímakatasztrófa kezelésére

Egy új kutatás szerint néhány évtized alatt stabilizálódna a hőmérséklet, ha elérnénk a nettó zéró kibocsátást.

Klímavédelem 

A klímaváltozás fokozza a gyermekéhezést

A Vermonti Egyetem kutatói 19 ország vizsgálatával figyelték meg a klímaváltozás és a gyerekek étrendjének összefüggését.

Klímavédelem 

Ezek lesznek a 2021-es év főbb nemzetközi klímapolitikai kihívásai

Az idei év mindenképpen jelentős lesz a nemzetközi klímapolitika szempontjából, mivel rengeteg vállalás, szakpolitika, kötelezettség 2020-ig szólt, és az új évvel új időszak, új célok és új viták kezdődnek mind nemzetközi, mind európai uniós szinten. A Geen Policy Center cikke bemutat néhány kiemelt témát, amelyre idén figyelnünk érdemes.

greenpolicycenter.com
Klímavédelem 

A természetes szénelnyelők teljesítőképessége sem végtelen

Egy új tanulmány szerint a szárazföldi növények és mikrobák 20-30 év múlva képtelenek lesznek többet elnyelni az emberiség emissziójából, ez pedig fordulópontot jelenthet a klímaváltozásban.

Klímavédelem 

Az újkori felmelegedés túlnyomó része az emberi tevékenységhez köthető

Szinte teljes egészében az ember által előidézett károsanyag-kibocsátás a felelős az iparosodás kora óta végbemenő globális felmelegedésért – erre a következtetésre jutott egy nemzetközi kutatócsoport.

Klímavédelem 

Sokkal több forrást kéne megmozgatni az alkalmazkodáshoz

Súlyos következményei lesznek annak, hogy túl lassan alkalmazkodunk a klímaváltozás miatti szélsőséges időjáráshoz – figyelmeztet az ENSZ.

Klímavédelem 

Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban

A második világháború óta mért legnagyobb mértékben, 10,3 százalékkal csökkent 2020-ban az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány által megtépázott gazdaság miatt – derült ki a Rhodium Group nemzetközi kutatóintézet keddi jelentéséből.

Klímavédelem 

A három legmelegebb év egyike volt 2020 a rendszeres mérések kezdete óta

Majdnem az összes korábbi rekordot megdöntötte 2020 – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) csütörtökön Genfben, amikor megerősítette decemberi előzetes becslését. Csak a természetesen előforduló, hűtő hatású jelenség, a La Niña gondoskodott enyhe lehűlésről az év legvégén.

Klímavédelem 

Irak is csatlakozott a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez

Barhám Száleh iraki elnök szerdán kihirdette a parlament döntését, amellyel ratifikálták az ország csatlakozását a párizsi éghajlatvédelmi egyezményhez.

Klímavédelem 

Ideje, hogy a kukorica minden porcikája hasznosuljon?

Így döntött az a texasi vállalat, amely 15 millió dolláros üzemet épít Iowa északnyugati részén, ahol a kukorica feldolgozásából származó hulladékból gyártanak környezetbarát raklapokat.

Klímavédelem 

Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról?

A környezet és különösen az éghajlat állapotának alakulását érzékeltető mérőszámokból képet kaphatunk a klímában zajló folyamatokról és a beavatakozás lehetőségeiről is.

Klímavédelem 

A vízparti ingatlanok a jövőben is kihívások elé állíthatják az amerikai klímapolitikát

A klímaváltozás kérdéseivel kapcsolatban kritikus Trumpot követő Joe Bident január 20-án iktatják be hivatalába, de már most több, az asztalról korábban lesöpört környezetpolitikai téma hever az asztalán. Az egyik legérdekesebb, első hallásra nem túl izgalmas kérdés: az árteres építésügyi szabályok szigorítása.

Klímavédelem 

A magyarok többsége támogatja a klímabarát kilábalást

A magyar lakosság többsége pártállástól függetlenül támogatja, hogy az ország fenntartható és zöld legyen, illetve a koronavírusból is olyan mentőcsomaggal lábaljon ki, amely a klímakérdést is érinti, derül ki a Závecz Research közvélemény-kutatásából.

Klímavédelem 

A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert

A klímaváltozással kapcsolatosan rendszerint a meleget szoktuk emlegetni, esetleg a csapadék szélsőségessé válását. Sokszor kerül elő a szárazság is, de erre általában úgy gondolunk, mint a tikkasztó hőség velejárójára. Pedig ez nem feltétlenül igaz.