2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását

Már csaknem 90 óriáscég vállalt kötelezettséget arra, hogy csökkenti vagy megszünteti az üvegházhatású gázok kibocsátását – jelentette be a We Mean Business nevű kezdeményezés.

Klímavédelem 

150 évből az utolsó öt volt a legmelegebb

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) előzetes adatai szerint a 2015 és 2019 közötti időszak a legmelegebb egymást követő öt év volt az időjárási feljegyzések 150 évvel ezelőtti kezdete óta.

Klímavédelem 

Gigantikus porfelhővel hűtenék a Földet

Egy nemzetközi kutatócsoport gigantikus porfelhővel állna a Földet melegítő napsugarak útjába.

Klímavédelem 

Új fejezet jöhet a közös klímavédelem történetében

Csúcstalálkozókat rendeznek az ENSZ égisze alatt 2019. szeptember végén New Yorkban, ahol az ENSZ-tagállamok politikai vezetői újra megerősíthetik, hogy felelősséget éreznek a világ sorsa iránt. Az elmúlt hatvan év a környezetért érzett közös felelősség és az ambiciózus ígéretek jegyében is telt – hogy jutottunk idáig, és mi várható New Yorkban? (Fotó: Marabu/nepszava.hu)

nepszava.hu
Klímavédelem 

Áder János: Magyarországra szövetségesként tekint az ENSZ a klímaváltozás elleni harcban

Magyarország számára elismerés, hogy felkérték felszólalásra az ENSZ klímakonferenciáján – ezt nyilatkozta Áder János az M1 Híradójának. A köztársasági elnök vasárnap indul az Egyesült Államokba. Úgy fogalmazott: a felszólalás lehetősége azt mutatja, hogy Magyarországra olyan országként tekintenek, amely szövetséges a klímaváltozás elleni küzdelemben.

hirado.hu
Klímavédelem 

Lehetséges felére csökkenteni a kibocsátást 2030-ra

A globális gazdaság minden ágazatában megvan a lehetőség arra, hogy gyors mértékben a felére csökkentse az üvegházhatásúgáz-kibocsátást 2030-ra a jelenleg létező technológiákkal és magatartásbeli változtatásokkal – véli egy nemzetközi kutatócsoport.

Klímavédelem 

Cselekvést sürget az ENSZ-főtitkár

António Guterres számít a közvélemény és a nyilvánosság nyomására, hogy a világ kormányait határozottabb lépésekre kényszerítsék az általa vészhelyzetnek tartott klímaváltozás megfékezése érdekében.

Klímavédelem 

Áder: Ne tévesszünk mértéket, amikor klímakatasztrófáról beszélünk

Helyes, hogy Magyarország felelősségét és tennivalóit is vizsgáljuk, amikor a fenyegető klímakatasztrófáról és a megteendő intézkedésekről beszélünk, de ne tévesszünk mértéket – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken a Kossuth rádió „Jó reggelt, Magyarország!” című műsorában.

Klímavédelem 

Bécs felvette a kesztyűt

Az osztrák főváros tudatos intézkedésekkel igyekszik ellensúlyozni a klímaváltozás negatív hatásait. Nemrégiben elkészíttette a város hőségtérképét, és klímavédelmi területek létrehozása mellett döntött.

Klímavédelem 

A véltnél gyorsabban melegszik a Föld

Az iparosodás előtti korszakhoz képest 6,5-7 Celsius-fokkal is emelkedhet a Föld felszíni átlaghőmérséklete 2100-ig, amennyiben a globális szén-dioxid-kibocsátás üteme nem változik – derült ki két neves franciaországi kutatóközpont legújabb, egymástól független klímamodelljéből.

Klímavédelem 

Áder János: 2030-ig megszűnik az energetikai célú szénégetés Magyarországon

2030-ig megszűnik az energetikai célú szénégetés Magyarországon. Ennek feltétele, hogy megépüljön Paks 2, valamint sikerüljön 2030-ig 7000 megawattra növelni az ország naperőmű-kapacitását – jelentette ki a köztársasági elnök kedden Gyulán, a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudományi Kara diákjainak tartott előadásán.

hirado.hu
Klímavédelem 

Okosváros-konferencia Budapesten

A magyar okosváros-fejlesztéseket és a lengyel digitalizációs folyamatokat is bemutatja a Civitas Sapiens 2019 szakmai konferencia, amelyet szeptember 21-én rendeznek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Campusán.

Klímavédelem 

Egyre több a klímamenekült Pakisztánban

Már ma több millió pakisztánit veszélyeztet a klímaváltozás: a tengerparti Keti Bandar régió volt Pakisztán éléskamrája, a globális felmelegedés okozta tengerszint-emelkedés azonban mindent letarolt.

Klímavédelem 

A klímaváltozás már az amerikaiak szerint is probléma

Egy felmérés szerint a megkérdezett amerikaiak kétharmada válságnak, illetve súlyos problémának nevezte a klímaváltozást.

Klímavédelem 

Klímatüntetés volt a Fehér Ház előtt

Klímavédelmi tüntetést tartottak az Egyesült Államok fővárosában, Washingtonban.

Klímavédelem 

Mit tehet a világ gyártósora a klíma megóvásáért?

Kína a Föld legnépesebb országa és a legnagyobb szénkibocsátója is egyben. Ha képes lenne kihasználni hatalmas kibocsátáscsökkentő potenciálját, óriási szerepet játszhatna a globális klímaváltozás elleni harcban.

Klímavédelem 

Az USA és Brazília összefogott az Amazonas erdeinek megóvásáért

Százmillió dolláros befektetési alapot hoz létre Amazónia biodiverzitásának megőrzésére az Egyesült Államok és Brazília – ebben állapodott meg pénteki washingtoni tárgyalásain Michael Pompeo amerikai és Ernesto Araújo brazil külügyminiszter.

Klímavédelem 

Erdőtüzek pusztítanak Görögországban

A nagy szárazság és az erős szél miatt erdőtüzek sora keletkezett Görögországban. A legjelentősebb Athéntól 60 kilométerrel nyugatra pusztít, több mint 160 tűzoltó próbálja megfékezni.

Klímavédelem 

A szélsőséges időjárás a háborúknál is többeket fenyeget

Közel hétmillió ember kényszerült otthona elhagyására a szélsőséges időjárás miatt szerte a világon az idei év első felében, és ilyen tekintetben előreláthatólag a mostani lesz az egyik legkatasztrofálisabb esztendő – közölte az országokon belüli menekültfolyamatokat figyelő, genfi székhelyű nemzetközi központ, az IDMC.

Klímavédelem 

Az európaiak támogatják a kímasemlegességre vonatkozó uniós célkitűzéseket

Az európai lakosság 93 százaléka, a magyarok 96 százaléka súlyos problémának tartja az éghajlatváltozást, 92 százalékuk, a magyarok 96 százaléka támogatja az Európai Unió klímasemlegességre vonatkozó, 2050-re kitűzött céljait – derül ki az Európai Bizottság friss jelentéséből.