2019. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Már Svájcban és Németországban is utcára vonultak a diákok

Diákok ezrei tüntettek pénteken szerte Németországban és Svájcban, amiatt tiltakozva, hogy a két ország vezetése nem tesz megfelelő lépéseket a klímaváltozás ellen.

Klímavédelem 

Klímavédelem a kulisszák mögül

A katowicei klímacsúcs feladata a globális emissziócsökkentési célok konkrét lépésekre fordítása volt. Nem kis kihívás egy-egy ilyen globális megállapodás tető alá hozása, hiszen 195 ország részvételével zajlik, és mindenkinek rá kell bólintania az egyezmény végső szövegére. (Fotó: pexels.com)

piacesprofit.hu
Klímavédelem 

Teljesíthető a párizsi klímacél, ha...

Elérhető a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott globális hőmérséklet-emelkedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozása, ha azonnal megkezdődik a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonása – mutatta ki egy nemzetközi kutatócsoport számítógépes modellezéssel. 

Klímavédelem 

Több mint tízezer fiatal tüntetett a klímaváltozás elleni küzdelem fokozásáért Brüsszelben

A Youth for Climate nevű mozgalom által kezdeményezett demonstráció résztvevői olyan ambiciózus klímapolitika elfogadását követelték a belga kormánytól, melynek célja, hogy 1,5 Celsius-fok alatt maradjon a Föld légkörének felmelegedése az iparosodás előtti mértékhez képest.

Klímavédelem 

Melegszenek a Föld permafroszt térségei

Melegszenek a Föld permafroszt térségei, vagyis azok a területek, ahol tartósan fagyott állapotban van a talaj – állapították meg kutatók, akik szerint egy évtized alatt átlagosan 0,3 Celsius-fokkal emelkedett ezekben a régiókban a talaj hőmérséklete.

Klímavédelem 

2019-ben Oslo lesz „Európa Zöld Fővárosa”

A norvégiai Oslo nyerte el a 2019-es Európa Zöld Fővárosa címet egyebek közt azzal az átfogó megközelítésű programmal, amely a biodiverzitás megőrzését, a társadalmi befogadást, illetve a tömegközlekedés és az egészségügy fejlesztését is magában foglalja.

Klímavédelem 

Karbonadó a barikádokon

„A tüntetéseikkel Franciaországot felkavaró sárga mellényesek elégedetlensége mindenütt árnyékként lebeg a klímaváltozás elleni küzdelmet folytató kormányok politikája felett” – Adair Turnernek, az Új Közgazdasági Gondolkodás Intézet elnökének a Project Syndicate oldalán megjelent elemzését a Világgazdaság közölte. (Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon)

vg.hu
Klímavédelem 

Reménylatolgatás

Ér még valamit a párizsi klímaegyezmény? – teszi fel a kérdést a klímavédelemmel kapcsolatos nemzetközi együttműködés esélyeit értékelő cikksorozat első részében a Piac és Profit.

Klímavédelem 

Soha nem olvadt ilyen gyorsan az Antarktisz jege

Soha nem olvadt ilyen gyorsan az Antarktisz jege: mintegy hatszorosára gyorsult fel a jégolvadás az elmúlt negyven évben, és ez a folyamat még jobban emelheti a következő évszázadokban a tengerszintet és az ember által előidézett klímaváltozás mértékét – figyelmeztetett egy nemzetközi tudóscsoport.

Klímavédelem 

Brazília egyelőre nem mondja fel a párizsi klímaegyezményt

Jair Bolsonaro év elején hivatalba lépett brazil elnök úgy döntött, hogy egyelőre nem mondja fel a párizsi klímaegyezményt – jelentette be hétfőn Ricardo Salles, a dél-amerikai állam környezetvédelmi minisztere egy São Pauló-i vállalakozói konferencián.

Klímavédelem 

Minden idők legnagyobb kutatóexpedícióját indítják az Északi-sarkra

Német vezetéssel minden idők legnagyobb kutatóexpedíciója indul szeptemberben az Északi-sarkra, hogy egy jégtörőhajóval a klímaváltozást vizsgálja a világ leggyorsabb ütemben melegedő, de ebből a szempontból eddig alig kutatott térségében. 

Klímavédelem 

Évi egymillió ember hal meg, ha nem tartjuk be a párizsi klímaegyezményt

Egyre nehezebben bírjuk a gyakrabban és erősebben jelentkező nyári hőhullámokat: kánikula idején az idősek körében növekszik az elhalálozások száma, és szabadtéren dolgozni is kevesebbet tudunk.

Klímavédelem 

A vártnál is jobban melegednek az óceánok

Egy új tanulmány szerint az elmúlt évtizedekben rohamosabban emelkedett az óceánok hőmérséklete, mint azt a tudósok korábban becsülték. 

Klímavédelem 

Országszerte nőtt a légszennyezettség

A levegő magas szállópor-tartalma (PM10) miatt az ország jelentős részén tovább romlott a levegőminőség – tájékoztatta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-t.

Klímavédelem 

A szén-dioxid-kibocsátás 3,4 százalékkal emelkedett 2018-ban az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása 3,4 százalékkal emelkedett 2018-ban, ami az elmúlt két évtized második legnagyobb éves növekedése.

Klímavédelem 

Wheeler kerülhet az amerikai környezetvédelem élére

Becslések szerint 2018-ban 3,4 százalékkal emelkedett az Egyesült Államok szén-dioxid-kibocsátása, de Donald Trump környezetvédelemmel kapcsolatos döntései a jövőre nézve sem kecsegtetnek jobb kilátásokkal.

Klímavédelem 

Az antarktiszi olvadás késlelteti a felmelegedést, de ez se jó hír

Klímakutatók szerint az Antarktisz jégtakarójának olvadása lassítja majd a légkör felmelegedését, ugyanakkor gyorsítja a globális tengerszint emelkedését.

Klímavédelem 

Ne szalasszuk el az esélyt!

A fordulat éve lehet 2019 a klímaváltozás elleni harcban, és nem szabad elszalasztani ezt az esélyt – hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök a diplomáciai testületnek adott fogadáson hétfőn Budapesten.

Klímavédelem 

A negyedik legmelegebb év volt 2018

A negyedik legmelegebb év volt 2018 a rendszeres mérések kezdete óta – közölte hétfőn az Európai Unió Copernicus klímaváltozást vizsgáló szolgálata (Copernicus Climate Change Service, C3S).

Klímavédelem 

A globális trendnél is jobban melegszik Magyarország

Az 1901 óta vezetett mérések szerint 2018 lett a legmelegebb év Magyarországon, a felmelegedés a globális melegedésnél is nagyobb mértékű – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI számára készített elemzéséből.