2018. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Klímavédelem 

Melegebbé és szárazabbá válik Svájc a globális felmelegedés miatt

A globális felmelegedés hatására melegebbé és szárazabbá válik Svájc a jövőben, kevesebb hóra, de hevesebb esőzésere számítanak a Zürichi Műszaki Egyetem (ETH Zürich) szakemberei, akik szerint az éghajlatváltozás mérséklésével jelentősen enyhíthetőek lennének a felsorolt változások.

Klímavédelem 

A fiatalok támogatása és az éghajlatváltozás elleni fellépés az EP pénzügyi prioritásai között

A fiatalok és a klímavédelem ügye is jól járna az unió következő hosszú távú költségvetéséről szóló állásfoglalás elfogadásával.

Klímavédelem 

Áder János: a Föld éves erőforrásainak csaknem dupláját használja fel az emberiség

Az emberiség a Föld egy évre elegendő erőforrásainak mintegy 1,7-szeresét használja fel évente, jóval többet annál, mint amennyit a bolygó reprodukálni tud – figyelmeztetett a köztársasági elnök a klímaváltozásról tartott előadásában a Nyíregyházi Egyetemen pénteken.

Klímavédelem 

Mi várna hazánkra egy felmelegedő jövőben?

Vészesen fogy az idő a klímaváltozás megakadályozására. Az ENSZ múlt hónapban megjelent klímaügyi jelentése azonnali és drasztikus lépéseket sürgetett annak elkerülése érdekében, hogy a folyamat visszafordíthatatlanná váljon. De mit jelentene ez Magyarországnak?

Klímavédelem 

A kaliforniai erdőtüzek fénye rávilágít a klímaváltozás valódi kockázataira

Donald Trump amerikai elnök átmeneti jelenségnek tekinti a kaliforniai erdőtüzek felerősödését, amiért a hibás erdőgazdálkodást terheli a felelősség. A tudományos kutatások alapján azonban sokkal aggasztóbb és nehezebben kontrollálható tényezők sejlenek fel a háttérben. 

Klímavédelem 

USA: Tüntetésre Zöld New Deal a demokraták válasza

A múlt héten megválasztott demokrata párti képviselőnő, Alexandria Ocasio-Cortez több száz demonstrálóval együtt vonult kedden Nancy Pelosinak, a demokraták frakcióvezetőjének hivatala elé, hogy a klímaváltozás elleni határozottabb lépésekre buzdítsák.

Klímavédelem 

A klímaváltozás hatására növekedhet az öngyilkosságok száma Finnországban

A klímaváltozás hatására növekedhet az öngyilkosságok száma Finnországban: kutatók szerint a november és március között várható napfényhiány áll a háttérben. 

Klímavédelem 

Megszavazta a bolygómentő csomagot az Európai Parlament

Jóváhagyták az új megújuló energiára és az energiahatékonyságra vonatkozó célértékeket, ami nagy lépés lehet a klímaváltozás elleni harcban. Az intézkedések visszafoghatják a globális felmelegedést, és javíthatják az európai levegő minőségét.

Klímavédelem 

Még a mérsékelt felmelegedés is visszafordíthatatlan károkat okoz a jégsapkában

A klímaváltozás visszafogása érdekében a nemzetközi tervekben megfogalmazott legmérsékeltebb hőmérséklet-emelkedés is visszafordíthatatlan károkat okozna a jégsapkában szakértők szerint.

Klímavédelem 

Mennyire lehetünk biztosak abban, hogy tisztán emberi eredetű a klímaváltozás?

Egyszerre optimista és borúlátó Mika János éghajlatkutató. Ha nem fékezzük civilizációnk üvegházgáz-kibocsátását, elérhetjük azt a pontot, ahol visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el az éghajlatváltozásban.

Klímavédelem 

A klímabarát polgármesterek taroltak Amerikában

Úgy tűnik, a környezet megóvásáért elkötelezett polgármesterek politikai hovatartozásuktól függetlenül népszerűek az Egyesült Államokban.

Klímavédelem 

Ha a grönlandi jég elolvad, nagy bajban leszünk

Az egyre több és egyre szélsőségesebb időjárási anomáliát okozó klímaváltozás egyik, ha nem a legfontosabb összetevője Földünk jégsapkáinak olvadása, az Északi- és Déli-sarkot körülölelő jégmezők vékonyodása, tömegük folyamatos csökkenése.

Klímavédelem 

Jobban kéne hinnünk a kis lépések erejében

A klímaváltozással járó rendkívüli időjárási jelenségeket mindenki tapasztalhatja már Magyarországon is. Ennek ellenére az egyéni felelősség és cselekvés hatékonyságának megítélése hazánkban rendkívül alacsony. Pedig alulról jövő kezdeményezések nélkül lehetetlen hatékonyan visszafogni a környezetszennyezést.

Klímavédelem 

Őrült változás jöhet az időjárásban – Trópusi Antarktiszra figyelmeztetnek

A világ édesvízkészletének 70 százaléka van befagyva a Déli-sark körül. A globális felmelegedés elleni harc közepette egyre nagyobb figyelmet kap a kontinens, amelynek kulcsfontosságú szerepe van a klímaváltozásban. A portfolio.hu 10 meglepő érdekességet gyűjtött össze az Antarktiszról.
(Kép: Dave Pape/Wikimedia Commons)

portfolio.hu
Klímavédelem 

Faültetéssel száll be a klímaharcba Új-Zéland

Az ország nem kis célt tűzött ki maga elé: ezentúl évente százmillió fát fognak ültetni, hogy ezzel is lassítsák az éghajlatváltozás folyamatát.

Klímavédelem 

Új fenntartható fejlődési stratégiát fogadott el a román kormány

A román kormány új fenntartható fejlődési stratégiát fogadott el, amely az ENSZ Agenda 2030 keretstratégiájának gyakorlatba ültetését vállalja – közölte pénteken a román kormány.

Klímavédelem 

Erősebb a felmelegedés, mint eddig gondoltuk

A legújabb vizsgálat eredményei alapján az elmúlt negyed évszázadban a Föld óceánjai évente 60 százalékkal több hőenergiát tároltak el, mint amennyivel a korábbi klímaforgatókönyvek számoltak.
(Kép: pixabay.com)

qubit.hu
Klímavédelem 

Az USA Környezetvédelmi Hivatalának honlapján nincs klímaváltozás menüpont

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatalának (EPA) honlapján 2017. január 19-én még volt egy klímaváltozással kapcsolatos menüpont, amely egy, a témával foglalkozó aloldalra vezetett, azonban azóta eltűnt – helyén egy sajnálkozó üzenet fogad, miszerint a keresett oldal nem létezik.

Klímavédelem 

A levegő minősége közügy – és egyéni felelősség

Bár a rossz levegőminőség legfőbb oka a helytelen lakossági fűtés, a társadalom nagy része ezzel nincs tisztában, és más szektort tesz felelőssé a légszennyezésért – mondta Rácz András, az Agrárminisztérium (AM) környezetügyért felelős államtitkára szerdán, a „Fűts okosan!” tájékoztató kampány részeként szervezett konferencián.

Klímavédelem 

Ausztrál diákok sztrájkkal bírnák jobb belátásra a jövőjüket kockára tevő politikusokat

Diákok százai tervezik Ausztráliában, hogy november folyamán kivonulnak a tanórákról. Úgy érzik, 18 év alatti polgárokként nincs más eszköz a kezükben, hogy figyelmeztessék a politikusokat: a klímaváltozással kapcsolatos döntések halogatásával az ő jövőjüket teszik kockára.