2020. november 30., Andor, András
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tudományos eredményekkel a klímabarát technológiákért

„Nem elég elemezni a nyugtalanító folyamatokat, hanem tudományos felfedezésekre és erre alapozott technológiai fejlődésre van szükségünk a globális problémák kezelésére” – mondta Lovász László, az MTA elnöke a nyolcadik World Science Forum (WSF) résztvevői előtt Jordániában. A kutatók, döntéshozók és tudománypolitikával foglalkozó szakemberek legnagyobb nemzetközi tanácskozását a világ legalacsonyabb tengerszint alatt fekvő vidékén, a Holt-tenger partján rendezik 2017-ben.

A nyolcadik World Science Forum több ezer résztvevője a Husszein bin Talál Király Konferenciaközpontban tanácskozik arról, hogy miként lehet globális problémákat a tudomány eszközeivel leghatékonyabban megoldani. A „Tudomány a békéért” mottóval a fórum szervezői a tudomány nélkülözhetetlen szerepére és a döntéshozók felelősségére hívják fel a figyelmet a világszerte súlyos társadalmi, gazdasági és környezeti konfliktusok békés feloldásában. Ilyen többek között a klímaváltozás, a természeti erőforrások fenntartható felhasználása (ideértve a vízkészletek megőrzését és az élelmiszerbiztonságot), a migráció és a fenntartható fejlődés összefüggései, az agyelszívás problémája, a kutatónők helyzete, a tudományos tanácsadás döntés-előkészítő szerepe, a digitális korszak jelentette kihívások és esélyek.

A kutatói munka nem elegendő

A programsorozat résztvevőit Szumaja bint al-Hasszan hercegnő, a 2017-es World Science Forum elnöke és a jordániai Királyi Tudományos Társaság elnöke, Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Gordon McBean, a Nemzetközi Tudományos Tanács elnöke, valamint Rush D. Holt, az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért vezérigazgatója köszöntötte.

A World Science Forum 2017 beharangozó kisfilmje

„A problémák tudományos megközelítése a maga tisztességességével, nyíltságával, becsületességével és gyakran a politikai korrektségre nem sokat adó beszédmódjával lényegbevágóan fontos a békét fenyegető tényezők kezelése során. Muszáj tudományos módszerekkel elemeznünk és előre jeleznünk a globális trendeket. A kutatásoknak egyaránt fel kell tárniuk a régi és az új technológiák előnyeit és hátrányait. Ilyenek például a genetikailag módosított szervezetek, a nukleáris reaktorok, a vízi erőművek, új gyógyászati eljárások” – mondta Lovász László.

Az MTA elnöke arról is beszélt, hogy

a klímaváltozás, a túlnépesedés, a szegénység, a természeti erőforrások kimerülése, a termőtalaj leromlása, a fertőző betegségek, a politikai és vallási szélsőségesség mind olyan bonyolult, összetett következményláncolatokba szerveződött folyamatok,

amelyek tanulmányozásához sok tudományág szereplőinek interdiszciplináris kutatási tevékenységére van szükség.

Rekordszámú résztvevő

A 8. WSF-nek minden eddiginél több, körülbelül 3000 résztvevője van 140 országból, közülük mintegy ezren a Közel-Keletről érkeztek. A WSF alkalmából több kiállítás nyílt, és Al Gore Kényelmetlen igazság című dokumentumfilmjének 2017-es folytatását is bemutatják. Gordon McBean köszöntőjében arról beszélt, hogy 1999, a WSF-et útjára indító első konferencia óta sokat javult a párbeszéd és a közös munka az egyes tudományterületek és a döntéshozók között, de még kell javítani azon, hogy csökkenjen a tudományt övező félreértések sora. Rush D. Holt, az AAAS vezérigazgatója szerint a világ összes országából a tudósok összefogására van szükség ahhoz, hogy a bizonyítékokon alapuló döntéshozatal minél inkább elterjedjen.

A Világfórum története

A World Science Forumot a Magyar Tudományos Akadémia és hét partnerintézmény közös szervezésében kétévente rendezik meg 2003 óta. A tanácskozás kiindulópontja egy 1999-es budapesti tudományos-tudománypolitikai rendezvény, a Világkonferencia a tudományról a 21. században volt. A WSF-et 2011 óta minden második alkalommal egy partnerországban rendezik meg. A 2013-as brazíliai, Rio de Janeiró-i tanácskozás után most másodízben került Magyarországon kívülre az esemény. A 2017-es WSF egyben a Közel-Kelet legnagyobb szabású tudományos rendezvénye. A találkozó jordániai helyszíne is megerősíti a közel-keleti ország szerepvállalását a régiót terhelő politikai viták békés rendezésében, és mutatja elkötelezettségét a tudomány támogatása iránt.

A World Science Forum a Magyar Tudományos Akadémia és hét nemzetközi partnerintézmény, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), a Nemzetközi Tudományos Tanács (ICSU), a Nemzetközi Társadalomtudományi Tanács (ISSC), az Amerikai Társaság a Tudomány Fejlődéséért (AAAS), a Tudományok Világakadémiája (TWAS), az IAP – InterAcademy Partnership (a világ tudományos akadémiáit képviselő szervezet), valamint az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) közös szervezésében jött létre. A jordániai házigazda intézmény a Királyi Tudományos Tanács (RSS). A 2017-es WSF fővédnöke Abdullah II. ibn al-Husszein király, a Jordán Hasemita Királyság uralkodója, Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és Irina Bokova, az UNESCO főigazgatója.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Étellel segítik a rászorulókat Modern külsejű ősmadár maradványára bukkantak
Tovább a forrásra: mta.hu
Vissza
Hírfolyam