2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kijózanító adat jött a klímaváltozásról

Háromévnyi stagnálást követően 2017-ben ismét emelkedésnek indulhatott a globális üvegházgáz-kibocsátás. A fejlemények új megvilágításba helyezik az elmúlt évek kedvező adatait is: a korábbi stagnálás vélhetően sokkal inkább a kínai acél- és cementipar átmeneti gyengélkedésének, mintsem a hivatalos kínai kommunikáció által hangsúlyozott kibocsátáscsökkentési erőfeszítéseknek volt köszönhető.

A Global Carbon Project nevet viselő nemzetközi kutatási konzorcium új, az ENSZ bonni klímatalálkozóján ismertetett jelentése azt prognosztizálja, hogy az elsősorban fosszilis energiahordozók használatával összefüggő szén-dioxid-kibocsátás szintje idén 2 százalékkal új csúcsra emelkedhet.

Az emisszió növekedése – amely a jelentés szerint elsősorban a kínai és egyéb feltörekvő gazdaságoknak tulajdonítható – egyben azt is jelzi, az emberiség egyelőre távolodik a 2015-ös Párizsi Klímaegyezményben kitűzött céljától. Pedig a megelőző három évben már nem emelkedett a globális szén-dioxid-kibocsátás; 2016-ban például úgy stagnált az emisszió, hogy közben a világgazdaság 3,2 százalékkal bővült. Utólag visszatekintve nem kizárt, hogy a tendencia kedvező alakulásában kulcsszerepet játszhatott a kínai gazdaság évtized közepi lassulása is.

A Global Carbon Project 2013-as ábrája a legnagyobb fosszíliakibocsátó országokról

A jelentés, illetve előrejelzés szerint 2017-ben a globális emisszió 20 százalékáért felelős 22 országban csökkenhet, a szennyezés 50 százalékát reprezentáló 101 országban ugyanakkor emelkedhet a kibocsátás. Kína, a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója várhatóan 3,5 százalékkal nagyobb mennyiségű szén-dioxidot juttat idén a légkörbe, mint 2016-ban.

A jelenség egyik fő oka a még napjainkban is hatalmas mennyiségű szenet használó kínai acél- és cementipar fellendülése, amely az elmúlt években a vártnál gyengébben szerepelt.

A mostani jelentés leszögezi: a kínai emisszió körülbelül 2030-ig még tovább emelkedhet, azt követően azonban a tiszta energiaforrások növekvő súlya és az energiaintenzitás csökkenése már valóban javulást eredményezhet az üvegházgáz-kibocsátásban.

Neked ajánljuk
Az ausztrál hírszerzők már negyven éve figyelmeztettek a klímaváltozás veszélyeire Európa a fenntarthatóság éllovasa A szőlőtermesztés fajtahasználata a klímaváltozás közepette Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam