2021. október 22., Előd
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Sörös aggodalmak

Elgondolkodtató és a sörkedvelőket joggal aggodalommal eltöltő hírekről számol be a 24.hu.Természet anya nem viccel, az üvegházhatású gázok kibocsátásáért már a legártatlanabb egyszeri sörkedvelőket is büntetni fogja. Az utolsó figyelmeztetés elhangzott: drágább, kevesebb és rosszabb lesz a sör?

Köztudott, hogy a klímaváltozás térségünkre egyenetlenebb csapadékeloszlást, száraz nyarakat hoz, aminek számos negatív hatásából a hőhullámokat, kiégett füves területeket, szomjasan kornyadozó növényeket idén is nemegyszer megfigyelhettük.

De amire laikusként nem is gondolnánk:

ha az árpa növekedése során nem kap elég vizet, jelentősen romlik a szemek minősége, és egyre kevesebb terem. Árpa nélkül pedig nincs maláta, nincs sör.

Nem túl rózsás a helyzet, de pánikba azért nem kell esni. Kezdjük azzal, hogy a klímaváltozás hatására – legalábbis az előrejelzések szerint – az éves csapadék mennyisége nem csökken jelentős mértékben, hanem csak eloszlása változik, zöme a téli fél évben fog lehullani. Árpából pedig ugye van a tavaszi és az őszi vetés.

Ami a tavaszit illeti, tényleg nagyon megviseli az éghajlatváltozás, szakértők szerint idővel el is fog tűnni Magyarországról. Az őszi árpa annyiból szerencsésebb, hogy még hozzájut a megfelelő nedvességhez, itt az időjárás az aratás időpontját befolyásolhatja kedvezőtlenül.

De térjünk vissza az árpa és a víz kapcsolatára. Ha kevés vizet kap a tenyészidőszakban, ez a fűféle növény alacsony marad, a szemek kicsik, malátázáshoz, sörfőzéshez szükséges  tulajdonságaik, mint például keményítő, fehérjék, csírázóképesség elmaradnak az ideálistól. Következésképp egy liter sör előállításához több árpára lesz szükség, ami – ha tartani szeretnénk a receptúrát, megdrágíthatja a végeredményt – mondja a 24.hu-nak Szilva János, a Borsodi Sörgyár ellátásilánc-igazgatója.

A cikk számos további érdekes tudnivalóval szolgál az őszi árpa jelentőségéről és a komlótermesztés helyzetéről is.

Neked ajánljuk
Az El Niño hatásai pontosan előrejelezhetők, mégsem sikerül védekeznünk 2021-ben kilőtt a fejlett államok szén-dioxid-kibocsátása Gyógynövények szembetegségekre Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria) A biológiai sokféleség és az okos vízfelhasználás (videó)
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam