2019. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Innovatív megoldás légkörünk megóvására

Lehet, hogy a Surrey-i Egyetem kutatói megtalálták klímavédelem Szent Grálját? Az általuk kifejlesztett új katalizátorral  költséghatékonyabbá válhat a szén-dioxid és a metán visszanyerése a légkörből, ráadásul a folyamat során létrejövő gázkeverék egy sor hasznos vegyület előállítására lesz alkalmas.

A Surrey-i Egyetem kutatói egy új katalizátorral vették fel a harcot a két legfontosabb üvegházhatású gáz, a szén-dioxid és a metán ellen. A nickelalapú katalizátort alumíniummal és cériummal erősítették meg. 

A kutatók az Applied Catalysis B: Environmental című szakfolyóiratban számoltak be eredményeikről. A projekt a Fizikai és Mérnöki Tudományok Kutatótanácsának átfogó kezdeményezéséhez kapcsolódik, amelynek célja, hogy kutatásokkal segítse a globális felmelegedés hatásainak mérséklését Latin-Amerikában.

A szén visszanyerésére most is léteznek eljárások, de ezek általában drágák, és gyakran különleges és pontos feltételek együttes jelenlétét igénylik ahhoz, hogy alkalmazásukkor a folyamatok megfelelő módon végbemenjenek.

A tudósok reményei szerint az új eljárás olcsóbb, és így az ipar szélesebb körében alkalmazható lesz, mint elődei.

Dr. Tomas R. Reina, a Surrey-i Egyetem kutatója úgy véli, nagyon izgalmas projektről van szó, ami valódi hatással lehet a szén-dioxid-kibocsátásra:

„Klímakutatóként legfőbb célunk, hogy a káros gázok légkörre gyakorolt hatását visszafordítsuk, ez a technológia, amely ezeket a gázokat nemcsak eltávolítja, de újrahasznosítható erőforrásokká is alakítja, a klímakutatás Szent Grálja” – nyilatkozta a kutató.

Az egyetem jelenleg partnereket keres az ipar területéről, hogy az új technológia révén globális változásokat indíthassanak el.

Neked ajánljuk
Karácsony előtt tovább nőtt a légszennyezettség az országban A klímaváltozás miatt még szélsőségesebb időjárásra kell felkészülni Rontja a levegőt a sok szilveszteri tűzijáték Tudatos vevőket nevel a Pécsi Kodály Zoltán Kollégium Ne hagyjuk elfolyni!
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam