2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közös megoldásokra van szükség

A népességnövekedés miatt 2050-re ötven százalékkal több élelmiszerre és harminc százalékkal több vízre lesz szüksége az akkorra csaknem 10 milliárd lakost számláló emberiségnek – hívta fel a figyelmet a többszázfős egyetemi közönség előtt Áder János köztársasági Gödöllőn, a Szent István Egyetem meghívására tartott előadásában.

Az államfő emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt tíz évben egyre magasabb rekordhőmérsékleteket mértek, ami a Föld felmelegedését jelenti, és amelynek egyik oka a szén-dioxid-koncentráció növekedése, aminek a megállítása globális feladat. A légkörben található szén-dioxid 50 százalékát nyelik csak el az óceánok és az erdők. A légszennyezés miatt 3,5 millió ember hal meg évente. A köztársasági elnök szerint a párizsi éghajlatvédelmi egyezményben megfogalmazott cél, hogy a globális átlaghőmérséklet-emelkedést 2 Celsius-fok alatt tartsák, nehezen vagy egyáltalán nem valósítható meg, mivel ehhez a szén-dioxid-kibocsátást tízévente felezni kellene.

A Föld vízkészletének mindössze 2,5 százaléka édesvíz, azonban az édesvízkészlet jelentős része a sarki jégtakaróban található, így a valóban rendelkezésre álló édesvízkészlet csak 0,7 százalék.

Ráadásul a felmelegedés miatt folyamatosan nőnek a Földön a vízhiányos területek, a vízhiány pedig kihat az élet és a gazdaság minden területére. Naponta 10 ezer hatévesnél fiatalabb gyermek hal meg a szennyezett víz miatt.

Fotó: MTI

2050-re a Föld népességének 75 százaléka nagyvárosokban fog élni, a növekvő vízszükséglet ellátásának megoldása pedig megoldandó feladat. A vizek szennyezésével kapcsolatban az elnök rámutatott: az óceánokon úszó PET-palack-szemétsziget már Argentína méretű, és riasztó adat, hogy 20 ezer PET-palackot használunk el másodpercenként. A köztársasági elnök előadása utolsó harmadában bemutatott néhány korszerű víztisztítási megoldást.

Áder János a jövő kihívásának nevezte azt a szemléletváltozást, amely a körforgásos gazdálkodás megteremtését szorgalmazza, ami azt jelenti, hogy a felhasznált termékek elavulásuk után ismét nyersanyagokká válnak, és teljes mértékben felhasználásra kerülnek. 

Az előadás teljes terjedelmében a YouTube-on is elérhető.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam