2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Légszennyezési körkép: hazánk a fokozottan veszélyeztetettek között

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a légszennyezés a környezeti kockázati tényezők közül a legveszélyesebb. Kutatók egy csoportja az eddigi vizsgálatok eredményei alapján összerakott egy interaktív térképet, amely megmutatja, hogy az egyes országokban pontosan mekkora is a fenyegetés.

A szakértők szerint Kínában átlagosan 3 és fél, Indiában pedig több mint 4 évvel rövidíti meg az emberek életét a légszennyezés. A szennyezés mértéke Kelet-Közép-Európában is magas, igaz, még így is nagyobb biztonságban vagyunk, mint Délkelet-Ázsia lakói.

A térképet készítő nemzetközi csapat a közelmúltban 154 kínai város 1982–2012 közt felvett légszennyezettségi adatait hasonlította össze 78 millió ember 2004–2012 közt rögzített halálozási adataival. Eredményeikről a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban számoltak be. A csapat arra jutott, hogy erős kapcsolat van a légszennyezés és az élettartam megrövidülése közt. A fő probléma a szálló por, amely többek közt légzőszervi megbetegedéseket okozhat.

A vörösebb színnel jelzett országokban az emberek rövidebb életet élhetnek Forrás: iflscience.com / EPIC

A kutatók az összefüggést felhasználva létrehozták a légminőség-élet indexet. Az interaktív térkép megmutatja, hogy az egyes területek légszennyezettsége mennyivel rövidíti meg a helyiek életét. Jelenleg 4,5 milliárd ember, azaz megközelítőleg a teljes populáció 60 százaléka lélegez be olyan levegőt, melyben a WHO által egészségesnek tartott koncentrációnál kétszer magasabb a szálló por aránya. Kelet-Közép-Európában Lengyelországban átlagosan 1,29; Szlovákiában 1,2; Magyarországon pedig 1,12 évvel élnek kevesebbet az emberek a légszennyezés miatt. A légszennyezésben hazánk nem csupán a régió, de egész Európa harmadik legfenyegetettebb országa.

A tanulmány további érdekes részletei az alábbi linken érhetők el.

Neked ajánljuk
Országszerte nőtt a légszennyezettség Súlyos ózonszennyezést okozott a légszennyezés elleni harc Kínában Rejtett tájakon 3/2. – A Duna-Tisza köze és az Északi-középhegység A fiatal feltalálólány, aki a levegőből vizet készít A természet lüktetése
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam