2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína vagyonokat költ a környezetszennyezés leküzdésére

Kína az utóbbi időben komoly energiát fektet a különböző zöld megoldásokba, és mindenképp csökkenteni szeretné az ország szennyezettségét. Jelenleg annyi pénzt költenek erre a célra, hogy még az ország GDP-je is csökkenni fog 0,5 százalékkal. A pekingi kormányzat folyamatosan népszerűsíti a megújuló energiákat.

Az elmúlt négy évtizedben Kína hatalmas változásokon esett át, és vezető gazdasági hatalom lett. Ennek köszönhetően több 100 millió ember emelkedett ki a szegénységből, de mindez iszonyatosan megviselte a környezetet.

A rossz minőségű levegő 1,1 millió ember haláláért volt felelős 2015-ben, és ezzel az adattal világelsők.

Hszi Csin-ping elnök a kommunista párt legutóbbi kongresszusán elmondott beszédében összesen 15-ször használta a „zöld” jelzőt, ami Tommy Hszi, az OCBC Bank közgazdásza szerint az egész országra jellemző mentalitásváltást tükrözi. A helyiek és a vállalatok is felismerték, hogy sokkal többet kell tenniük a környezetszennyezés ellen, és pusztán a szavak már nem elegendőek.

A légszennyezés ellen Kínában sokan egészségügyi arcmaszkkal védekeznek Fotó: Shutterstock

A pekingi kormányzat folyamatosan népszerűsíti a megújuló energiákat, és igyekszik mindent megtenni annak érdekébe, hogy a környezetre legkárosabb iparágak kibocsátását csökkentsék.

Szakértők szerint ezek a lépések is azt mutatják, hogy a kínaiak már elégedetlenek a jelenlegi helyzettel, és elvárják a kormánytól, hogy cselekedjen.

A környezettudatosságnak megvan azonban az ára, méghozzá a gazdasági növekedés lassulása. 2010 óta 10 százalékról 7 százalékra csökkent éves szinten Kína gazdasági növekedése.

Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics közgazdásza szerint Kína szmog elleni harca 0,5 százalékkal csökkenti az ország GDP-jét, és csak az utolsó negyedévben 56 milliárd dollárjába került.

A hatások már érezhetők. Hopej régióban, amely a fővárostól nem messze található, idén 15 százalékkal csökkentek az eladások a környezetvédelmi intézkedések nyomán. 

Neked ajánljuk
Kína a klímavédelmi vállalások betartását sürgeti, de maga nem tesz új erőfeszítéseket Klímavédelmi együttműködésben állapodott meg az Egyesült Államok és Kína Korai hó Kínában Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszainak fűtését
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam