2018. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Jön a fenntarthatósági Nobel-díj

100 millió fontos kockázatitőke-alapot indítanak a Nobel család tagjai, amelynek célja az Egyesült Királyságban induló, fenntarthatósági törekvéseket támogató projektek finanszírozása. Ehhez kapcsolódva létrehozták a Nobel Sustainability Award díjat, amelyet négy kategóriában osztanak ki a jövőben.

A Nobel Sustainablity Growth Fund nem egyedül a Nobel család finanszírozásában áll fel, hanem társfinanszírozóként a tiszta energiatermelő fejlesztéseket pénzelő Sustainable Technology Investros Ltd. (STIL) is beszáll a történetbe.

A tőkealap már be is jelentette, hogy a jövőben a fenntarthatóságért legtöbbet tevő személyek elismerésére elindítja saját Nobel Sustainability Award díját. 

A 100 millió fontot alapvetően egyesült királyságbeli projektekre allokálják, egy-egy kezdeményezés 3-10 millió fontos támogatást nyerhet el az alaptól, így összesen 10-20 projekt finanszírozásához tudnak hozzájárulni. Ennek a döntésnek a hátterében az húzódik meg, hogy az alap kezelői hisznek abban, hogy az Európai Unióból kilépő szigetország gazdaságának a jövőben is fontos szegmensét jelentik majd a fenntarthatósági törekvéseket támogató iparágak. 

A díjat négy kategóriában tervezik kiosztani. Díjazni szeretnék azt a tudóst vagy tudományos intézményt, amely az adott évben a legnagyobb áttörést érte el a fenntarthatóság támogatásában. Azok a vállalati vezetők vagy vállalatok is számíthatnak az elismerésre, akik/amelyek az energetika területén kiemelkedően támogatták a megújuló energiaforrások térnyerését, illetve csökkentették a hagyományos energiaforrásoktól való függőségét. 

A politikusok közül azok pályázhatnak sikerrel, akik bátran és sikerrel támogatják a fenntarthatósági törekvéseket támogató állami intézkedések bevezetését a saját országukban úgy, hogy annak globális hatása is van. A negyedik kategóriát azon civil véleményvezéreknek tartják fenn, akik kiállásukkal és szerepvállalásukkal az adott évben leginkább támogatták a fenntartható fejlődés eszmévé terjedését, és a globális klímaváltozás elleni harcot.

Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Jót, s jól”: 26 tanulmány a fenntarthatóságról 12 millió hollandot veszélyeztet a tengerszint-emelkedés 2017 a rekordok éve volt a Pilisi Parkerdőben 21. századi számvetés: a víz az úr