2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Nature cikke szerint a rosszabb forgatókönyvre kell felkészülni

A klímaváltozással kapcsolatos jelenlegi jóslatok jelentősen alábecsülik a globális felmelegedés gyorsaságát és mértékét, állapította meg egy tanulmány, amely szerint egyre elkerülhetetlenebbnek tűnik az egyik legrosszabb forgatókönyv, vagyis a légköri középhőmérséklet 4 Celsius-fokos növekedése.

A kutatók az éghajlatváltozással kapcsolatos modellek újraértékelésekor arra jutottak, hogy a felmelegedés mértékét tekintve az emberiségnek fel kell készülnie a legrosszabbra. Ha az üvegházhatású gázok kibocsátása a szokásos ütemben halad tovább,

93 százalékos az esélye, hogy a század végére a 4 Celsius-fokos növekedést is túllépjük.

A Carnegie Tudomány Intézet munkatársa, a kutatás társszerzője, dr. Ken Caldeira mindehhez hozzáfűzte: az utóbb vázolt szcenárió esélyét a korábbi modellek „csupán" 62 százalékra tették, a helyzet tehát minden eddiginél rosszabbnak tűnik.

A NASA illusztrációja a Föld 1880–2015 közötti, rekordmeleg éveinek alakulását mutatja be

A klímamodellekkel a tudósok az üvegházhatást okozó gázok emissziójának hatásait próbálják tanulmányozni, mely során alapvető fizikai és éghajlati ismereteket használnak fel. Mivel az éghajlati rendszer rendkívül komplex, nincs egyetértés abban, hogy egyes kulcsfontosságú részeit miként érdemes és lehet modellezni. Ezért van az, hogy az elmúlt időszakban alkotott több tucat klímamodell más és más végkimenetelt jósol a Föld és ezzel az egész emberiség számára.

Ha az emisszió a mostani mértékű marad, a globális középhőmérséklet növekedése 2100-ra az egyik vélekedés szerint akkor is 3,2 Celsius-fokos lesz, míg a másik 5,9 Celsius-fokos növekedéssel számol. A Nature magazinban publikált kutatás azt vizsgálta, hogy a kisebb vagy nagyobb mértékű hőmérséklet-növekedés számít-e reálisabbnak. Caldeira és csapata szerint a nagyobb hőmérséklet-emelkedéssel helyes számolni.

William Collins meteorológus szerint azért tűnik helytállónak a Carnegie Tudomány Intézet megállapítása, mert számos korábbi tanulmány az éghajlati modelleket a felszíni hőmérséklet múltbéli méréseihez igazította, Caldeira kutatócsoportja azonban a Földről az űrbe irányuló energiaáramlást figyelembe véve, műholdas felmérésekre támaszkodott, mely szerint a földfelszíni felmelegedés ütemének növekedésével párhuzamosan

a bolygót takaró felhőzet kevesebb napfényt tud majd visszaverni a világűrbe, ez a hatás pedig csak fokozza a klímaváltozás mértékét.

Mark Maslin, a University College London klimatológusa szerint az eredmények azt mutatják, hogy a szén-dioxid-kibocsátást drasztikusabban és gyorsabban kellene vissza fogni, mint azt eddig tervezték, és az emisszió visszaszorítását már 2020-ban meg kell kezdeni. A „visszaút” egyenlő lenne a halálos ítéletünkkel.

További részletek az origo.hu illetve az Independent oldalán olvashatóak.

Neked ajánljuk
Klímavészhelyzetet hirdetett Hawaii Peking is felveszi a kesztyűt a klímaváltozás ellen Erősebb klímavédelmi kötelezettségvállalásban egyezett meg Peking és Washington Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam