2018. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Norvég büntetés Brazíliának az erdőirtás miatt

Norvégia 60 százalékkal csökkentette az Amazonas esőerdői védelmére Brazíliának nyújtott éves támogatását, mert 2016-ban nőtt az erdőirtás mértéke. A skandináv ország mintegy egymilliárd dolláros, hosszú távú program keretében évente nyújt anyagi támogatást Brazíliának, hogy segítsen elejét venni az amazonasi esőerdők csökkenésének a globális felmelegedés elleni erőfeszítések keretében.

Az erdők az ember által kibocsátott fő üvegházhatású gáz, a szén-dioxid nagy elnyelői, ám Brazíliában az esőerdőt alaposan megritkította a mezőgazdasági területek növeléséért és az iparosítás céljával megvalósított erdőirtás. 2016-ban Norvégia 350 millió norvég koronával támogatta Brazíliát, ami 60 százalékkal volt kevesebb a 2009–2015 között évente átlagosan juttatott 925 millió koronánál.

„Ha az erdőirtás mértéke nő, a támogatás csökken – hangsúlyozta közleményében Vidar Helgesen norvég környezetvédelmi miniszter. – Örömmel jegyezhetem meg, hogy a 2017. évi első adatok az erdőirtás mértékének csökkenését mutatják. Ha ez bizonyossá válik, akkor a jövő évben ismét növeljük a támogatást" – tette hozzá a tárcavezető.

Régi növésű, öreg fa lombkoronája az Amazonas mentén található Tapajós Nemzeti Erdőben. Egy 2014-es NASA-tanulmány szerint az Amazonas erdőiben zavartalanul élő fák több szén-dioxidot vonzanak a levegőből, mint amennyit az erdő halott fái kibocsátanak  Fotó: NASA / JPL-Caltech

Norvégia Michel Temer brazil elnök júniusi oslói látogatásakor közölte, hogy csökkenti a támogatást. Az észak-európai ország, amely az északi-tengeri kőolaj- és földgázbevételeiből hatalmas vagyonnal bír, az esőerdők legnagyobb védelmezője pénzügyi segélyprogramjaival.

Brazíliában a 2015 júniusa és 2016 júniusa közötti 12 hónapban 7900 négyzetkilométer erdőt vágtak ki, ez akkora, mint a görögországi Kréta szigetének területe. Az előző 12 hónapban 6200 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki. Az elmúlt években azonban az esőerdők éves csökkenése jóval alatta maradt a 2005 előtti évi 19 ezer négyzetkilométernek.

Neked ajánljuk
Ejtették New York keresetét az olajóriásokkal szemben Több ezren tüntettek Franciaországban a klímaváltozás elleni hatékony fellépés érdekében Megvan a módszer, amellyel a búza hatszor is teremhet évente A sarki jég fehérjét a burjánzó planktonok kékeszöldje válthatja fel Számít, mit eszel!
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam