2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ingyen letölthető az ország környezeti állapotáról szóló könyv

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kiadványa, a Magyarország környezeti állapota 2016, az adatok bemutatásán túl értékeli is a környezet változásának folyamatait, és felhívja a figyelmet a kiemelt természetvédelmi témákra. A kiadvány a természeti erőforrások állapota mellett a környezetre ható tényezőket is bemutatja.

A december 19-ei könyvbemutató sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a tudományos igényű, mégis közérthető kötet a szakemberek mellett a nagyközönségnek is szól. Kiemelte, Magyarországon erősödik a biológiai sokszínűség, csökken a keletkező hulladék mennyisége, javul a szennyvíz- és a hulladékkezelés, de számos területen – többek között a légszennyezettség csökkentésében – van még tennivalónk, hiszen a levegő minőségének javulása csak az elmúlt évek enyhe telének köszönhető. 

Az államtitkár jelentős eredménynek nevezte a rákosi vipera megmentését és az aranysakál újbóli megjelenését Magyarország területén, ám az utóbbi túlszaporodása – mint hozzátette – számos helyen már gondokat okoz a vadgazdálkodásban. Folyamatosan emelkedik az egységnyi erőforrással előállított termékek, szolgáltatások értéke is, de még elmarad az uniós átlagtól, akárcsak a 15 millió tonnányi hulladék újrahasznosítási aránya. Sürgető feladatnak nevezte az ország zajtérképének elkészítését, amely kormányzati segítséggel már elkezdődött.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai ügyvezető helyettese felhívta a figyelmet, hogy határokon átívelő összefogásra van szükség számos állatfaj – például a vándorló és ezért több országban is megjelenő madarak – vagy a levegő védelme érdekében, hiszen a légszennyező anyagok jelentős része a környező államokból érkezik Magyarországra. Utóbbi terén a lakosság felelősségvállalása nélkülözhetetlen, hiszen a lakossági tüzelés jelenti a fő problémát. Hozzátette: számos idegenhonos faj megjelenése nem a természetes terjedésnek, hanem az állattartók felelőtlenségének tudható be.

Bárány Rita, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, hogy a kiadványhoz a szakmai rendezvényeken a közönség is hozzájuthat, de a kft. honlapjáról is letölthető. Hozzátette, hogy az intézmény és szakmai elődei 4 éve készítik a kiadványt, a 2016-ról szóló összefoglalóban pedig minden eddiginél több, csaknem 20 szervezet – többek között a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Meteorológiai Szolgálat és számos egyetem – vett részt.

Neked ajánljuk
Kisközösségek, nemzetek, regionális együttműködések – minden szinten van mit tenni a klímaváltozás ellen Magyarország 2020-ban is támogatta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének működését Ökogazdálkodás: megosztottságot teremt idehaza az uniós direktíva Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: hermanottointezet.hu
Vissza
Hírfolyam