2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Ingyen letölthető az ország környezeti állapotáról szóló könyv

A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. kiadványa, a Magyarország környezeti állapota 2016, az adatok bemutatásán túl értékeli is a környezet változásának folyamatait, és felhívja a figyelmet a kiemelt természetvédelmi témákra. A kiadvány a természeti erőforrások állapota mellett a környezetre ható tényezőket is bemutatja.

A december 19-ei könyvbemutató sajtótájékoztatón V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a tudományos igényű, mégis közérthető kötet a szakemberek mellett a nagyközönségnek is szól. Kiemelte, Magyarországon erősödik a biológiai sokszínűség, csökken a keletkező hulladék mennyisége, javul a szennyvíz- és a hulladékkezelés, de számos területen – többek között a légszennyezettség csökkentésében – van még tennivalónk, hiszen a levegő minőségének javulása csak az elmúlt évek enyhe telének köszönhető. 

Az államtitkár jelentős eredménynek nevezte a rákosi vipera megmentését és az aranysakál újbóli megjelenését Magyarország területén, ám az utóbbi túlszaporodása – mint hozzátette – számos helyen már gondokat okoz a vadgazdálkodásban. Folyamatosan emelkedik az egységnyi erőforrással előállított termékek, szolgáltatások értéke is, de még elmarad az uniós átlagtól, akárcsak a 15 millió tonnányi hulladék újrahasznosítási aránya. Sürgető feladatnak nevezte az ország zajtérképének elkészítését, amely kormányzati segítséggel már elkezdődött.

Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakmai ügyvezető helyettese felhívta a figyelmet, hogy határokon átívelő összefogásra van szükség számos állatfaj – például a vándorló és ezért több országban is megjelenő madarak – vagy a levegő védelme érdekében, hiszen a légszennyező anyagok jelentős része a környező államokból érkezik Magyarországra. Utóbbi terén a lakosság felelősségvállalása nélkülözhetetlen, hiszen a lakossági tüzelés jelenti a fő problémát. Hozzátette: számos idegenhonos faj megjelenése nem a természetes terjedésnek, hanem az állattartók felelőtlenségének tudható be.

Bárány Rita, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője közölte, hogy a kiadványhoz a szakmai rendezvényeken a közönség is hozzájuthat, de a kft. honlapjáról is letölthető. Hozzátette, hogy az intézmény és szakmai elődei 4 éve készítik a kiadványt, a 2016-ról szóló összefoglalóban pedig minden eddiginél több, csaknem 20 szervezet – többek között a Magyar Tudományos Akadémia, az Országos Meteorológiai Szolgálat és számos egyetem – vett részt.

Tovább a forrásra: hermanottointezet.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
„Ahol a fák égig érnek” – Pályázat 11–15 évesek számára „Egy doboznyi természet” – Pályázat általános iskola alsó tagozatosai számára „Ember és természet” fotópályázat 2018 „Gondolkodj zöldben!” – Kreatív ötletpályázat iskolai ökocsapatoknak „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából