2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A párizsi klímamegállapodás végrehajtásáról egyeztetett a magyar és a francia elnök

A két évvel ezelőtt elfogadott párizsi klímamegállapodás végrehajtásáról egyeztetett kedden Áder János köztársasági elnök francia kollégájával, Emmanuel Macronnal a francia elnöki hivatalban a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozó megnyitója előtt.

Áder János augusztusban fordult levélben Emmanuel Macronhoz, amelyben azt írta, hogy szubnacionális szervezetekkel javasolja bővíteni a párizsi megállapodáshoz csatlakozók körét. Egyúttal azt kérte a francia politikustól, teremtsék meg a feltételeit annak, hogy ezen szervezetek már az idei nemzetközi klímavédelmi találkozókon is érdemi szerephez juthassanak. A köztársasági elnök javaslatát korábban António Guterres, az ENSZ főtitkára is támogatta.

Emmanuel Macron válaszlevélben köszönte meg Áder János javaslatát, amellyel teljes egészében egyetértett. A felvetésnek azért volt nagy jelentősége, mert az amerikai kormány kiválása után így lehet egyensúlyt teremteni a párizsi klímaegyezmény végrehajtásában, amerikai szervezetek részvételével is. A két köztársasági elnök levélváltásának köszönhető, hogy a december 12-én kezdődött konferencia legfőbb témája a szubnacionális szint szerepe a párizsi egyezmény végrehajtásában. 

Áder János a mintegy félórás találkozót követően az MTI-nek elmondta: a francia államfővel egyetértettek abban: öt feltétele van annak, hogy az egyezmény célja megvalósulhasson, azaz a Föld légkörének középhőmérséklete az évszázad végére ne növekedjen 2 Celsius-fokot meghaladó mértékben az iparosodás előtti szinthez képest.

A két ország vezetője szerint a megállapodást ki kell terjeszteni úgynevezett szubnacionális szervezetekre, azaz városokra, régiókra, szövetségi államokra, és a klímavédelmi mozgalmakat is részes félként kell a megállapodásban elfogadni. Áder János azt is kiemelte, hogy ki kell terjeszteni a párizsi megállapodás hatályát, ugyanis abból kimaradt a tengeri fuvarozásra vonatkozó passzus, márpedig

a tengeri hajózás meglehetősen komoly üvegházhatásúgáz-kibocsátással jár,

ezért „minél hamarabb és minél radikálisabb módon kell csökkenteni a tengeri kereskedelem károsanyag-kibocsátását”.

Az uniós szén-dioxid-kvóták árának emelését is fontosnak tartja a két ország vezetője. Jelenleg tonnánként 8 euróba kerül egy kvóta, és Magyarország támogatja azt a korábban elhangzott francia javaslatot, amely szerint 25-30 euróra emelkedne ez az összeg. „Ennek egyrészt ösztönző jellege, másrészt pedig büntető hatálya van” – hívta fel a figyelmet a köztársasági elnök.

Áder János és Emmanuel Macron is úgy vélte, hogy

az energiatárolás megoldásáig szükség van atomerőművekre.

A köztársasági elnök azt is jelezte, hogy a G20 országcsoport – a világ 19 legnagyobb gazdasága és az Európai Unió – esetében el kellene érni, hogy a két évvel ezelőtti párizsi klímakonferencián tett felajánlásokhoz képest

jelentősebb vállalást tegyenek, mert ezek az országok felelősek a kibocsátás mintegy 80 százalékáért.

Ha ezen a téren sikerülne radikális előrelépést tenni, amelyhez minden országra szükség lesz, az komoly segítséget jelentene a többi ország meggyőzése szempontjából – mondta Áder János.

A köztársasági elnök megismételte Emmanuel Macron meghívását Magyarországra, aki azt örömmel elfogadta, és jelezte, hogy a jövő év első fél évében Budapestre látogat.

Párizsban több mint ötven ország állam- és kormányfőjének részvételével rendezik meg a One Planet Summit elnevezésű klíma-csúcstalálkozót, amelynek célja a klímavédelmi lépések finanszírozásának felgyorsítása és konkrét bejelentések megtétele. Az ENSZ, a Világbank és a francia kormány szervezésében megrendezett konferenciát napra pontosan a párizsi klímamegállapodás elfogadásnak második évfordulóján tartják, arra mintegy 100 országból 4 ezren hivatalosak, köztük a köz- és magánszféra szereplői, politikusok, finanszírozók, alapítványok, bankok, civil szervezetek, egyesületek, városvezetők.

A konferencia célja, hogy a nemzetközi közösség elkötelezze magát a párizsi klímaegyezmény pénzügyi feltételeinek megteremtése mellett, mobilizálja a nagy finanszírozókat, felgyorsítsa a klímavédelmi akciók pénzügyi támogatását, és ehhez újfajta, innovatív finanszírozási modelleket mutasson fel.

Neked ajánljuk
A svájci klímapolitikának is a bíróságon kell vizsgáznia Későbbre halasztották a döntést az új, uniós klímacélról Európa legnagyobb bankja beszáll a klímaváltozás elleni harcba Bizonyítékot találtak arra, hogy víz van a Holdon Egy ipari csarnok is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: magyarhirlap.hu
Vissza
Hírfolyam