2020. augusztus 5., Krisztina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Franciaország tárt karokkal várja az amerikai klímakutatókat

Amikor az Egyesült Államok a nyáron jelezte, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből, Emmanuel Macron francia elnök támogatási programot hirdetett, hogy Franciaországba hozza a döntést ellenző klímakutatókat. Az egyezményt Donald Trump elnök azért mondta fel, mert szerinte gazdaságilag hátrányos az Egyesült Államok számára, és a lépés az egyik választási ígérete is volt.

Pár hónappal az események után a francia program elindult, bár egyelőre csak néhány kutatóval kötöttek szerződést. Az amerikai NPR szerint eddig 1822 kutató jelentkezett a francia támogatásért, és

az Egyesült Államokban tényleg nagyon tarthatnak Trump lépéseinek következményeitől, hiszen a jelentkezők kétharmada amerikai.

A hosszú távú és nagy összegű francia ösztöndíjat csak azok kapják meg, akik megfelelő tudományos eredményeket mutatnak fel a klímakutatásban, és 3-5 évig tartó konkrét projekttervet is le tudnak tenni az asztalra. Az időtáv nyilván nem véletlen: ha a projekt lejártakor már nem Trump lesz az amerikai elnök, a kutatók hazatérhetnek, ha akarnak.

A támogatást, amelynek összege akár 1,7 millió dollár is lehet, eddig tizennyolcan kapták meg, köztük tizenhárman amerikaiak. Ők azt mondják, nagy hatással volt rájuk, hogy egy ország elnöke személyesen invitálta őket, másrészt ha átköltöznek Franciaországba, akkor kikerülnek az otthoni, számukra sokszor méltatlan környezetből.

Emmanuel Macron és Donald Trump a júliusi, párizsi katonai parádén Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Az NPR egyik korábbi, saját adatfelméréséből kiderül, hogy

az amerikai kutatók elkezdték egyre kevésbé használni a klímaváltozás szót a pályázati anyagaikban.

Az öncenzúra annak ellenére is beindult, hogy a National Science Foundation, amely a legnagyobb szövetségi támogató alap, közismerten meglehetősen független intézmény.

A teljes cikk a lenti linken olvasható.

Neked ajánljuk
Apokaliptikus összeomlás-elméletekre nem, következetes cselekvésre azonban annál inkább szükség van Tudósok, környezetvédők és olajtársaságok közösen sürgetik a metánkibocsátás szigorúbb szabályozását A hidrogén lehetne a jövő tiszta energiája Tovább nőtt hazánkban az elektromos autók száma Csökken a szénerőművek szerepe a globális energiamixben
Tovább a forrásra: greenfo.hu
Vissza
Hírfolyam