2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Könnyebb egy tevének...

A gazdagabb emberek számlájára nagyobb fogyasztásuk révén nagyobb szén-dioxid-kibocsátás írható – még akkor is, ha előbbiek „zöldebb” attitűddel rendelkeznek – állítja egy tanulmány. Az alacsonyabb jövedelműek kevésbé szennyezik a környezetet.

Általánosságban egyértelműen kedvezőtlenebb hatást gyakorolnak a magasabb jövedelműek a Föld légkörére, mint a szerényebb anyagi körülmények között élő emberek, és ez akkor is igaz, ha a módosabbak például újrahasznosítanak, nem használnak nejlonzacskót, és alapvetően növényi étrendet követnek.

Magyarul, az egyes emberek tényleges ökológiai lábnyomát nagyrészt a vagyon határozza meg.

A jövedelmet követően az emberek ökológiai lábnyomát leginkább a települési viszonyok (vidéki/városi), a társadalmi jellemzők (iskolázottság, életkor stb.), valamint a háztartás mérete határozza meg. A zöld identitás, némiképp talán meglepő módon, csak ezek után következik a listán.

Az „Environment and Behavior ” című lapban megjelent, Stephanie Moser svájci és Silke Kleinhückelkotten német kutató által jegyzett tanulmány eredményei szerint a módosabbak ugyan – ha nem is túl gyakran – mutatnak ökológiailag felelős viselkedést, de tipikusan olyan cselekvéseket emelnek ki, amelyek viszonylag csekély ökológiai előnnyel járnak. Az érdemi pozitív klímahatással járó változtatásokra – autó helyett bicikli választása, étrendváltás stb. – nyilvánvalóan nehezebben veszik rá magukat az emberek.

Az úgynevezett karbonlábnyomot meghatározó legfontosabb konkrét változók: az egy lakosra jutó élettér nagysága, a háztartási gépekhez használt energia, a húsfogyasztás, az autóhasználat és a nyaralás. A gazdagabbak pedig szinte törvényszerűen többet fogyasztanak mindezen dolgokból, mint az alacsonyabb jövedelműek – az összefüggést érzékletesen ábrázolja a portfolio.hu oldalán található diagram.

Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
2022-ig változatlan marad a szén iránti kereslet 250 gyors elektromos töltőállomást telepítenek hat országban - köztük Magyarországon 533 autómodell gyártását tiltotta be Kína A 15 perces villanyautó-villámtöltéssel már kibékülne? A Honda dolgozik rajta A fogadalmak szépek