2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A vártnál is nagyobb lehet az átlaghőmérséklet-emelkedés

A jelenleg érvényes prognózisok által előre jelzettnél is nagyobb lehet a forróság a Földön az évszázad végén, amennyiben nem történik meg az energiatermelés radikális karbonmentesítése – állítja egy új tanulmány. Mindez egyben azt is jelenti, hogy a Párizsi Klímaegyezmény keretében közel 200 ország által vállalt kibocsátáscsökkentési lépéseknél is radikálisabb intézkedésekre lehet szükség ahhoz, hogy a hőmérséklet-emelkedést jóval 2 Celsius-fok alatt lehessen tartani.

A bolygó felszíni átlaghőmérsékletének emelkedése még a legpesszimistább korábbi modellek által előre jelzett mértéket is meghaladhatja 15 százalékkal, 0,5 Celsius-fokkal – állítja az egyesült államokbeli székhelyű Carnegie Institution for Science kutatóintézet által a Nature hasábjain ismertetett kutatás. A fél Celsius-fokos többlet nem tűnik ugyan vészesen soknak, a „vörös zónában”, vagyis a rendkívül súlyos időjárási és egyéb hatásokkal járó legrosszabb forgatókönyvek esetében azonban már minden apró emelkedés duplán fájhat. Ráadásul ez hangsúlyozottan csak átlagos érték, vagyis ettől jelentős mértékben eltérhetnek a regionális változások mértékei.

Az új tanulmány szerint 2100-ig a Föld felszíni átlaghőmérséklete 4,8 Celsius-fokkal emelkedhet a bázishoz képest, szemben a korábban, még 2014-ben az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) által jelzett 4,3 fokos felmelegedéssel.


Pedig már az utóbbi hőmérséklet-emelkedés is katasztrofális következményekkel járhat az emberiségre nézve, egyebek mellett közel 10 méteres tengerszint-emelkedést okozva, ami 600 millió embert tehet földönfutóvá. Az IPCC körülbelül 40 különféle klímamodellt használt előrejelzése elkészítéséhez, azonban az utóbbi évek hőmérsékleti adataival már értelemszerűen nem dolgozhatott, márpedig az új tanulmány következtetése szerint a jelenlegi klímát legjobban szimuláló modellek vetítik előre a legnagyobb mértékű hőmérséklet-emelkedést.

További rossz hír, hogy az ENSZ már a tanulmány megjelenése előtt is úgy vélte, hogy a jelenleg érvényes kormányzati emissziócsökkentési vállalások önmagukban messze nem elégségesek a párizsi klímaegyezmény céljának teljesítéséhez, és a felmelegedés konkrét mértéke valószínűleg meghaladja majd a 3 Celsius-fokot.

A cikk teljes terjedelmében az alábbi linken érhető el.

Neked ajánljuk
A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam