2021. szeptember 25., Eufrozina, Kende
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ferenc pápa: „Az ember ostoba”

Nemsokára már egy perui őserdő is Ferenc pápa nevét viseli majd, így fejezi ki tiszteletét az éghajlatváltozás ellen is küzdő egyházvezető előtt egy kis bennszülött közösség. A katolikus egyházfő többször kiállt már az éghajlatváltozás megállítására tett közös erőfeszítés fontossága mellett.

Úgy határozott egy kis perui bennszülött közösség, hogy a tulajdonukban lévő, 1800 hektáros esőerdőt Ferenc pápáról nevezik el. Az erdőt a Boca Pariamanu közösség lakja, ez a közösség 180 emberből (20 családból) áll, és a Madre de Dios folyó mellett elterülő erdős területeken ők az egyetlen amahuaca népcsoport. Az esőerdő új neve „Nihii Eupa Francisco” lesz, ami amahuaca nyelven annyit tesz: Ferenc pápa erdeje. A bennszülöttek azért döntöttek a névváltoztatás mellett, mert a pápa erőteljesen küzd az éghajlatváltozás ellen.

Ferenc pápa már eddig is sokszor kifejezte támogatását a párizsi klímaegyezmény mellett, s nem sokkal a 2015-ös párizsi klímacsúcs előtt

nagy lélegzetű enciklikát írt az ember és természeti környezete kapcsolatáról, a bioszféra megőrzésének és óvásának fontosságáról.

Szeptemberi, repülőgépe fedélzetén tartott sajtótájékoztatóján a Kolumbiából hazatérő Ferenc pápa élesen bírálta az éghajlatváltozás tagadóit, ami éppen akkor történt, amikor az Irma hurrikán Florida felett tombolt. A katolikus egyházfő szerint a történelem fog ítéletet mondani azok felett, akik nem hozták meg a szükséges döntéseket a Föld felmelegedéséért okolt gázok kibocsátásának csökkentéséért. Ferenc pápa is sürgeti a dekarbonizációt, vagyis az átállást a fosszilis energiahordozók elégetésében élen járó gazdaságból az alacsony karbontartalmú gazdasági tevékenységre.

„Az éghajlatváltozást tagadók keressék fel a tudósokat, és kérdezzék meg őket. Ők nagyon világosan beszélnek”

– mondta a pápa, aki az említett enciklikájában arról is írt, hogyan szenvedik meg elsősorban a szegények azt, ahogyan a multinacionális cégek felhasználják a természeti erőforrásokat. Kolumbiai látogatása során is gyakran beszélt arról, hogy meg kell védeni az ország biológiai sokszínűségét a túlzott fejlesztéstől és a kitermeléstől. Az éghajlatváltozást tagadóknak az Ószövetség szavaival üzent:

„Az ember ostoba. (...) Ha nem akartok látni, nem láttok.”

A pápa a november 17-én véget ért bonni ENSZ-klímacsúcsra írt üzenetében súlyos aggodalmát fejezte ki a vállalt elkötelezettség hatékonysága miatt, ha azt felelős lelkiismerettel nem támogatja minden állam. A szentatya utalt a történelminek nevezhető párizsi egyezményre, amelyet 2015 decemberében írt alá 195 ország, és amelyből Trump elnök akaratából az USA ki akar lépni.

Ferenc pápa és Donald Trump amerikai elnök találkozása a Vatikánban 2017. május 24-én Fotó: MTI/EPApool/Alessandra Tarantino

Ferenc pápa szükségesnek tartja, hogy

elkerüljünk négy helytelen viselkedésmódot az emberiség egyik legaggasztóbb jelenségeinek megközelítésében.

Ezek ugyanis biztos, hogy nem segítenek hozzá a Föld jövőjének becsületes kutatásához, valamint az őszinte és eredményes párbeszédhez.

E négy hozzáállás: a probléma tagadása, a közöny, a beletörődés és a nem megfelelő megoldásokba vetett bizalom, amely a legrejtettebb kockázati tényező.

Másrészt, nem lehet a kérdést pusztán gazdasági és technológiai dimenzióra szűkíteni. A technikai megoldások szükségesek, de nem elegendőek – figyelmeztetett Ferenc pápa. Tehát alapvetően fontos, hogy komolyan figyelembe vegyük a fejlődés új paradigmájának etikai és társadalmi hatásait rövid, közép- és hosszú távon. Végül a szentatya annak a kívánságának adott hangot, hogy

figyelmet kell fordítani a nevelésre és az átfogó ökológiának megfelelő életstílusokra,

hogy késlekedés nélkül és mindenki hozzájárulásával tudjunk azonnal cselekedni. Az átfogó ökológia olyan felfogást képvisel, amelyet a becsületes kutatás és a nyitott párbeszéd jellemez – zárul Ferenc pápa üzenete a klímaváltozásról rendezett ENSZ-konferenciára.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm)
Tovább a forrásra: hu.radiovaticana.va
Vissza
Hírfolyam