2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

7 megatrend, amely megállíthatja a globális felmelegedést

Hiába késlekednek a politikusok a klímapolitika érvényesítésében és az iparágak a zöldülésben, több olyan ökológiai és gazdasági trend van folyamatban, amely segíthet nekünk a globális felmelegedés megfékezésében.

Már csak néhány év választ el attól a határidőtől, amíg még képesek vagyunk 2 Celsius-foknál megállítani a globális felmelegedést az ipari forradalom előtti állapothoz képest. Klimatológusok között az a konszenzus, hogy

ennél nagyobb felmelegedés esetén olyan összetett ökológiai folyamatok indulnának be vagy erősödnének fel, melyek révén jelentősen súlyosbodnának a klímaváltozás ránk nézve kedvezőtlen hatásai

(pl. a szélsőséges időjárási jelenségek, a fajpusztulás és sok minden más).

A The Guardian brit napilap 7 olyan gyorsan érvényesülő megatrendet azonosított be cikkében, melyek a klímavédelmet segítik, még akkor is, ha a politikusok tehetetlenek, s az üzleti szektor sem elég gyors az alacsony karbontartalmú fejlődési pályára való átállásban. E megatrendek mögött több ezer milliárd dolláros befektetések vannak. (Az ezermilliárd angolul trillion, de magyarul ezt nem hívjuk trilliónak.)

A zöldgazdaság egyes megoldásai, innovációi tehát tőkevonzó perspektívát jelentenek.

Ha ez így folytatódik, az emberiség elejét veheti a globális felmelegedés legsúlyosabb mellékhatásainak.

„A jó hír az, hogy sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint hittük. Nem ússzuk meg az egészet károk nélkül, de a legrosszabb verziót elkerülhetjük. Optimista vagyok” – nyilatkozta a The Guardiannek Michael Liebreich, a Bloomberg New Energy Finance alapítója.

Nicholas Stern báró, a London School of Economics közgazdászprofesszora, az ökológiai externáliák beárazásának úttörője is optimista, még ha óvatosan is.

„A trendek valami olyasminek a kezdetét jelezhetik, ami talán elég nagy – de a kulcsszó itt a kezdet és a talán.”

Stern szerint a klímapolitikai egyezmények és tárgyalások is nélkülözhetetlenek a klímavédelem eszköztárában.

A kétrészes cikk teljes 1. része a megújuló energiák, az állattenyésztés metánvonzatát kiváltó műhús és a széntüzelésű erőművek visszaszorításának jelentőségéről szól. A 2. részben az elektromos autók térnyerését, a szolárpanelek és a szélerőművek által termelt energia tárolásához szükséges akkumulátorok fejlesztését, valamint az energiahatékonyság és az erdősítés jelentőségét tárgyalja bővebben a cikk.

Neked ajánljuk
A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Egy évvel elhalasztják az ENSZ-klímakonferenciát 14 ezer évvel ezelőtt 8 méterrel emelte meg a tengerek vízszintjét egy jéglemez leszakadása A fehér szarvas (természetfilm) Túl sokat gyűjtenek evésre belőle, kipusztulás szélén áll egy törökországi békapopuláció
Tovább a forrásra: piacesprofit.hu
Vissza
Hírfolyam