2018. április 20., Tivadar
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A történelem második legmelegebb éve volt 2017

Ha nincs tavalyelőtt az El Niño, amely felmelegítette az óceánt, még a 2016-os évet is lepipálná 2017. Mi lesz akkor idén, ha már most tavaszi idő van télen? A tavalyi volt a második legmelegebb év a 2016-os rekord után – közölte csütörtökön az Európai Unió Copernicus nevű szolgálata a világ meteorológiai szervezetei közül elsőként.

A Copernicus klímaváltozást vizsgáló szolgálat (Climate Change Service, C3S) adatai alapján 2017 átlaghőmérséklete 14,7 Celsius-fok volt, ami 1,2 fokkal magasabb az iparosodás előtti átlagnál. Az eddigi második helyezett 2015 volt. A hőmérséklet rendszeres mérése a 19. század végén kezdődött.

Az adatok összhangban állnak az ENSZ Meteorológiai Világszervezetének (WMO) novemberben kiadott előrejelzésével, miszerint 2017 lesz a második vagy harmadik legmelegebb év. Ez illeszkedik a hosszú távú tendenciába, ami az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok számlájára írható.

A Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja (ECMWF) által működtetett Copernicus szerint 2017 lett volna az El Niño hatása nélküli legmelegebb év. Az Északi-sarkvidéken a tengeri jég kiterjedése az átlag alatt volt, különösen az év eleji és év végi hidegebb időszakban.

MTI

Ugyanekkor Dél-Európát hosszú szárazság sújtotta késő tavasztól az őszi hónapokig. Az aszály több területen vízhiányhoz vezetett, az Ibériai-félszigeten kiterjedt bozóttüzeket okozott

– áll a jelentésben.

Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Fosszilis adókkal pótolhatná az EU a Brexitből eredő bevételkiesést 14 milliárd fát ültettek a gyerekek több mint 130 országban 1600 évig nem volt ilyen gyenge a Golf-áramlat 2017 a rekordok éve volt a Pilisi Parkerdőben 2018 nagy fenntarthatósági trendjei