2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Rálépett a fékre a német klímapolitika

Megállapodtak a 2020-as üvegházgáz-kibocsátási cél csökkentésében, illetve későbbre halasztásában a koalíciós tárgyalásokat folytató pártok képviselői Németországban. A szakértői alku –  amelyet még a politikai vezetőknek is jóvá kell hagyniuk – mérsékelné a villamos energia adóját, jelentős extra megújulóenergia-kapacitás telepítését tendereztetné, valamint a szén kivezetési menetrendjét kidolgozó bizottságot hozna létre. Ezzel együtt a 2020-as cél távolabbra tolása egyértelmű politikai kudarcnak minősül Angela Merkel kancellár számára, aki korábban nemzetközi porondon is a klímavédelmi politika ügyvédjeként pozicionálta magát. 

Az eredeti terv szerint Németország az 1990-es szinthez képest 40 százalékkal mérsékli szén-dioxid-emisszióját 2020-ig, az utóbbi években azonban már valószínűnek látszott, hogy a jelenlegi pályát követve a cél nem elérhető – hacsak radikális kiegészítő intézkedéseket nem tesznek a döntéshozók.

A célkitűzés elmulasztása részben összefügg az erőteljes gazdasági növekedéssel, illetve a vártnál nagyobb bevándorlással is, a fő oka azonban az, hogy miközben az ország kétségtelenül figyelemre méltó eredményeket ért el elsősorban a szélenergia terén,

a német energiapolitika egymással nem minden szempontból konzisztens vállalásai egyszerre túl nagy terhet raktak az ország energiarendszerére.

Szélenergia Németországban 2016-ban Illusztráció: Die Welt

Arról, hogy milyen célszámot tartanak elérhetőnek a következő német kormány pártjai, egyelőre nem érkezett információ, azonban a Reuters értesülései szerint a tárgyalások alapján

a 40 százalékos kibocsátáscsökkentés valamikor a 2020-as évek elején, tehát pár évvel az eredeti határidőt követően realizálódhat.

A kiszivárgott hírek szerint a német klíma- és energiapolitika a mostani lazítást azzal kompenzálná, hogy 2030-ra 55 százalékkal csökkentené a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es értékhez viszonyítva.

A pártok állítólag abban is egyetértettek, hogy a megújuló energiaforrások arányát a jelenlegi körülbelül 33 százalékról 65 százalékra emelik 2030-ra az ország villamosenergia-fogyasztásában. A jelenleg érvényben lévő tervek szerint a megújuló alapon termelt áramnak a fogyasztás 45-55 százalékát kellene fedeznie 2025-re.

A teljes cikk a lenti linken olvasható tovább.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam