2019. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás magyarországi hatásait feltérképező projektet indít az Országos Meteorológiai Szolgálat

Az éghajlatváltozás hatásait idehaza is érezzük, ezért is fontos, hogy az előrejelzések minél pontosabbak legyenek, és az adatgyűjtéshez magas színvonalú informatikai háttér álljon rendelkezésre, fogalmazott Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

A projekt részeként az OMSZ eszközparkja egy szuperszámítógéppel is bővül, amely a korábban klímakutatásra használt gép teljesítményének ötszörösére képes. A fejlesztéssel a hazai klímakutatás vezető szerepet tölthet be a közép-európai régióban, tette hozzá Radics Kornélia.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkára arról beszélt, hogy a környezetszennyezés jelentősen felgyorsította a felmelegedést, ezért a probléma kezeléséhez stratégiákat és pontos modellezést kell kidolgozni. Hangsúlyozta, cselekvő zöldpolitikára, szemléletformálásra van szükség, a most létrehozott adatbázis pedig megkönnyítheti a szükséges lépéseket.

Az összesen 709 millió forintos hazai és európai uniós forrásból várhatóan 2020-ig megvalósuló programmal a klímakutatás korszerűbbé válhat, emellett a jégkárenyhítő rendszer informatikai fejlesztése is megvalósulhat.

Neked ajánljuk
A vártnál is jobban melegednek az óceánok Évi egymillió ember hal meg, ha nem tartjuk be a párizsi klímaegyezményt A világvége után is lesz mit enni A fiatal feltalálólány, aki a levegőből vizet készít A természet lüktetése
Forrás: Kossuth Rádió
Vissza
Hírfolyam