2018. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

A klímaváltozás magyarországi hatásait feltérképező projektet indít az Országos Meteorológiai Szolgálat

Az éghajlatváltozás hatásait idehaza is érezzük, ezért is fontos, hogy az előrejelzések minél pontosabbak legyenek, és az adatgyűjtéshez magas színvonalú informatikai háttér álljon rendelkezésre, fogalmazott Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

A projekt részeként az OMSZ eszközparkja egy szuperszámítógéppel is bővül, amely a korábban klímakutatásra használt gép teljesítményének ötszörösére képes. A fejlesztéssel a hazai klímakutatás vezető szerepet tölthet be a közép-európai régióban, tette hozzá Radics Kornélia.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért is felelős államtitkára arról beszélt, hogy a környezetszennyezés jelentősen felgyorsította a felmelegedést, ezért a probléma kezeléséhez stratégiákat és pontos modellezést kell kidolgozni. Hangsúlyozta, cselekvő zöldpolitikára, szemléletformálásra van szükség, a most létrehozott adatbázis pedig megkönnyítheti a szükséges lépéseket.

Az összesen 709 millió forintos hazai és európai uniós forrásból várhatóan 2020-ig megvalósuló programmal a klímakutatás korszerűbbé válhat, emellett a jégkárenyhítő rendszer informatikai fejlesztése is megvalósulhat.

Forrás: Kossuth Rádió
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
12 millió hollandot veszélyeztet a tengerszint-emelkedés 3D-s térképen az elárasztott városok 7 megatrend, amely megállíthatja a globális felmelegedést A globális felmelegedés hatására milliókkal emelkedik az árvizek veszélyeztette emberek száma a világon A bolygó üzemeltetése