2020. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

New York beperli az olajtársaságokat a globális felmelegedés miatt

Pert indít a New York-i városvezetés az öt legnagyobb kőolaj-kitermelő vállalkozás, a BP, az Exxon Mobil, a Chevron, a ConocoPhillips és a Shell ellen a globális klímaváltozáshoz való hozzájárulásuk miatt. Emellett Bill de Blasio, New York baloldali polgármestere azt is bejelentette, többé nem fektetik a város nyugdíjalapjainak pénzét fosszilis tüzelőanyagokkal foglalkozó cégekbe, sőt az eddigi, mintegy 5 milliárd dollárra rúgó befektetéseket is kiveszik.

Blasio szerint New York élére áll a klímaváltozás elleni harcnak:

„Egyenesen a fosszilis tüzelőanyag-vállalkozások ajtajához visszük a klímaváltozás elleni küzdelmet, ezek ugyanis tudtak tevékenységük káros hatásairól, és szándékosan félrevezették a nyilvánosságot, hogy védjék saját profitjukat. Ahogy a klímaváltozás súlyosbodik, ezeknek a cégeknek kell viselniük New York biztonságosabbá és ellenállóbbá tételének költségeit.”

A szövetségi bíróságnak benyújtott keresetében a városvezetés azt állítja, New York sokat szenvedett a klímaváltozás okozta áradások és környezeterózió miatt, így a metropolisz védelmének költségeit azokra a vállalatokra akarja terhelni, amelyek ezt a veszélyhelyzetet előállították.

A keresetben az is szerepel, hogy közel 100 nagyvállalat a felelős az ipari forradalom óta kibocsátott üvegházhatású gázok kétharmadáért, az öt beperelt cég ezeken belül is a legnagyobb kárt okozták.

A per tétje az is, hogy bizonyítsa,

az olajvállalatok tisztában voltak tevékenységük hatásaival, de rengeteg erőforrást fordítottak arra, hogy bagatellizálják vagy egyenesen elhallgattassák a tényeket.

Az évente egyre erősödő viharok miatt New Yorknak több tízmilliárd dollárba kerül megóvni a város alacsonyabban fekvő területeit. A polgármesteri hivatal szerint az éghajlatváltozás okozta veszélyek jelentik a legnagyobb kihívást a város jövőjére nézve.

De Blasióék bejelentése egyenesen szembemegy a szövetségi kormányzat és Donald Trump klímapolitikájával. Trump tavaly bejelentette, az USA kivonul a párizsi klímaegyezményből, és rengeteg engedményt is tett az amerikai olajlobbinak.

Az elnök lépései miatt megnőtt az önkormányzatok szerepe, New York mellett két kaliforniai megye is pert indított olajtársaságok ellen, emellett több város és világhírű egyetem, például a Stanford és Oxford is kivonta befektetéseit az olajiparból.

Neked ajánljuk
A magyarok többsége a döntéshozóktól várná a megoldásokat a környezeti problémákra Húszmilliárd fát ültet Etiópia Fák ültetésével életek százait lehetne megmenteni Philadelphiában Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről Számítógépeket ajándékozott a Honda a Jahn Ferenc Kórháznak
Tovább a forrásra: merce.hu
Vissza
Hírfolyam